Alles wat je moet weten over aquaplaning

Wat is aquaplaning precies en hoe kun je het voorkomen? Dat en meer lees je hier.

Man in auto kijkt achterom

Aquaplaning

In Nederland worden we regelmatig overvallen door een flinke regenbui. Zware regenval kan tijdens het rijden erg vervelend zijn. Zo zijn er veel weggebruikers die hierdoor hun snelheid plots vertragen, wat in sommige gevallen tot botsingen kan leiden. Iets trager rijden is overigens wel verstandig, gezien je remweg door het water op de weg langer wordt. Dat de weg gladder wordt, komt onder andere door aquaplaning. Maar wat is aquaplaning precies en hoe voorkom je het? Dat lees je hier.

Wat is aquaplaning?

Bij hevige regenval kun je plotseling de grip op je auto verliezen, waardoor in het ergste geval een flink ongeluk kan gebeuren. Dit komt door aquaplaning, maar wat is aquaplaning precies? Aquaplaning ontstaat wanneer je banden de hoeveelheid water niet goed genoeg kunnen afvoeren. Doordat je banden het water niet genoeg afvoeren, ontstaat er een dunne laag water tussen je banden en de weg. Door dit proces verliezen de banden het contact met de weg, waardoor jij als bestuurder niet meer controle hebt over je auto. Nu weet je het antwoord op de vraag “Wat is aquaplaning?”. 

Hoe voorkom ik aquaplaning?

Het antwoord op de vraag hoe je aquaplaning voorkomt, is afhankelijk van verschillende factoren. Aquaplaning ontstaat door regen, waarbij er water op de weg komt die tussen je banden en het wegdek komt. Bij spoorvorming op het wegdek is de kans op aquaplaning groter, omdat hier meer water ligt dan op een goed onderhouden wegdek. Houd hier dus rekening mee. Daarnaast is snelheid de grootste invloed op aquaplaning. Het is niet voor niets dat, zodra het begint te regenen, de snelheid van het verkeer afneemt. Je snelheid verminderen is een belangrijke factor in het voorkomen van aquaplaning.

Ook is het belangrijk om met goed onderhouden banden de weg op te gaan. De profieldiepte van je banden bepaalt namelijk in hoeverre je auto gevoelig is voor aquaplaning. Als je rondrijdt in oudere, versleten banden die dus minder profieldiepte hebben, is de kans op aquaplaning groter. Het advies is daarom om minimaal 4 millimeter profieldiepte aan te houden. Is de profieldiepte 3 millimeter of minder? Dan is het toch echt tijd om je banden te vervangen. Ten slotte is het ook verstandig om de banden altijd op de juiste bandenspanning te houden.

Wat moet ik doen bij aquaplaning?

Rijdt je in een flinke regenbui, of op een net natgeregend wegdek? Dan is de eerste stap om voorzichtig te rijden en geen plotse bewegingen te maken. Merk je dat je de controle verliest door aquaplaning? Dan volg je de volgende stappen:

  • Laat je gaspedaal voorzichtig los.
  • Rijdt je een handgeschakelde auto? Trap dan je koppeling in.
  • Houd je stuur recht.

Zo ga je veilig om met aquaplaning en voorkom je dat je gaat slippen, met alle gevolgen van dien. Raak je toch in een slip? Probeer dan rustig te blijven en blijf kijken en sturen in de richting die je uit wilt.

Aquaplaning? Verzeker je voor schade

Heb je schade aan je auto door aquaplaning? Dan wil je goed verzekerd zijn. Met de WA-verzekering van Allianz Direct weet je zeker dat de schade die je door aquaplaning aan andere weggebruikers toebrengt gedekt is. Heb je een nieuwere auto en wil je ook voor schade aan je eigen voertuig verzekerd zijn? Kijk dan eens naar onze All Risk autoverzekering. Welke verzekering je ook kiest, je geniet standaard van €0 Eigen Risico, 24/7 hulp bij nood en altijd vervangend vervoer bij schade. Bereken nu direct je premie in 20 seconden en je rijdt vandaag nog goed verzekerd de weg op – ook wanneer het regent! 

 

Was dit artikel nuttig?

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto binnen 3 minuten en kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service.