Kosten voor het overschrijven van de auto

Bij Allianz Direct geniet je van:

  • Standaard €0,- Eigen Risico bij alle dekkingen

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • 24/7 bereikbaar bij noodsituaties

  • Je bent nooit onderverzekerd

Als je een auto aanschaft, moet je het kenteken laten overschrijven. Wat zijn de kosten voor het overschrijven van de auto? Allianz Direct helpt je.

Koppel thuis met ipad

De kosten voor het overschrijven van de auto

Heb je een nieuwe of tweedehands auto aangeschaft? Of ben je juist van plan om je auto te verkopen? In deze situaties moet je het kenteken van de auto op de naam van de nieuwe eigenaar laten zetten. Dat wordt ook wel het overschrijven van de auto of het kenteken overschrijven genoemd. Wat zijn de kosten voor het overschrijven van de auto en waar moet je op letten? Allianz Direct geeft je de juiste informatie over de kosten voor het overschrijven van de auto. Bereken hier daarnaast meteen je voordelige premie voor een autoverzekering.

Welke documenten heb je nodig om een auto over te schrijven?

Voor het overschrijven van een auto heb je drie soorten documenten nodig:

1. Geldig legitimatiebewijs.

Als geldig legitimatiebewijs mag je een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gebruiken.

2. Een kentekenbewijs.

De verkoper van de auto moet voor het overschrijven van de wagen het kentekenbewijs meenemen. Welke delen van het kentekenbewijs precies noodzakelijk zijn, hangt af van het soort kentekenbewijs. Bij sommige voertuigen is namelijk nog een papieren kentekenbewijs aanwezig, terwijl de meeste auto's nu over een kentekencard beschikken. De kentekencard is een pas waarop de gegevens van de auto en de kentekenhouder staan. Verder heb je ook de tenaamstellingscode nodig voor het overschrijven van de auto. Deze bevindt zich voor een deel op de kentekencard en voor een deel op het tenaamstellingsbewijs. De tenaamstellingscode is de vervanger van het papieren overschrijvingsbewijs. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Dan moet je het originele tenaamstellingsbewijs deel IB en het overschrijvingsbewijs deel II meenemen.

3. De tenaamstellingscode.

Bij het overschrijven van de auto is de tenaamstellingscode noodzakelijk. Deze code bestaat uit negen cijfers. De eerste vier cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs, de laatste vijf cijfers op de kentekencard. Bewaar de onderdelen van de tenaamstellingscode altijd apart. Zo minimaliseer je het risico dat iemand zonder jouw medeweten de auto op een andere naam overschrijft.

Wat zijn de kosten voor het overschrijven van de auto?

Het overschrijven van de auto kun je op verschillende manieren doen, zoals bij een RDW-balie, kentekenloket, PostNL-locatie of via de website van de RDW. De kosten voor het overschrijven van de auto zijn in 2022 €10,75.

Wie betaalt de kosten voor het overschrijven van de auto?

In de meeste gevallen betaalt de koper de kosten voor het overschrijven van de auto. Na de overdracht is de nieuwe eigenaar van de auto namelijk verantwoordelijk voor het voertuig en de daarbij behorende kosten. Voorbeelden van kosten die een auto met zich meebrengt zijn de wegenbelasting, apk-keuring en autoverzekering. Bereken meteen de voordelige premie van de autoverzekering van Allianz Direct om zoveel mogelijk kosten te besparen.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.