Rijden met een aanhanger

Verzeker je auto bij Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Let op: wij verzekeren geen losse aanhangers, maar natuurlijk wel de auto waarmee je de aanhanger trekt. Ga je met een aanhanger de weg op? Dan gelden er andere verkeersregels. Waar moet je allemaal rekening mee houden in het verkeer?

Vader met zoon lacht buiten

Welke aanhangers zijn toegestaan in het verkeer?

In de meeste gevallen is een rijbewijs B voldoende om met een aanhanger te rijden. Dit rijbewijs volstaat als het totale gewicht van de aanhanger minder is dan 750 kg, maar ook als het totale gewicht van de combinatie (auto en aanhanger) onder de 4.250 kg zit. In andere gevallen moet je een rijbewijs BE hebben. Het gewicht en maximale laadvermogen vind je op het kentekenbewijs van de auto en de aanhanger.

Maximumsnelheid voor aanhangers

Voor aanhangers gelden andere maximumsnelheden. Binnen de bebouwde kom mag je gewoon 50 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur. Rijd je met een aanhangwagen met een gewicht tot 3.500 kg, dan geldt er op de autoweg en autosnelweg een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Vanaf 3.500 kg is de maximale snelheid daar 80 kilometer per uur.

Regels voor belading van aanhangers

Je lading mag niet zwaarder zijn dan aangegeven op het kentekenbewijs van de aanhanger. Daarnaast zitten er regels vast aan het rijden met uitstekende lading. Aan de zijkant mag je lading maximaal 20 centimeter uitsteken. Aan de achterzijde mag je lading maximaal 1 meter uitsteken. Anders moet je er een markeringsbord aan vast maken. Met zo’n bord mag je lading maximaal de helft van de lengte van je aanhanger uitsteken, met een maximum van vijf meter. 

Als je met een aanhanger rijdt is je autoverzekering bij Allianz Direct gewoon geldig. We verzekeren echter geen losse aanhangers, maar natuurlijk wel jouw auto waarmee je de aanhanger trekt. Ook bij de aanvullende dekkingen Pechhulp, Rechtsbijstand en onze Inzittendenverzekering is je aanhanger meeverzekerd, als deze aan je auto vastzit.

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.