Woon jij samen met andere eigenaren in hetzelfde gebouw? Hebben jullie je eigen appartement maar maken jullie gebruik van dezelfde delen van het gebouw zoals bijvoorbeeld het dak of gemeenschappelijke ruimtes zoals het trappenhuis? Dan is het raadzaam een VvE verzekering af te sluiten.
Wat is een VvE verzekering?
Een gebouw dat uit meerdere appartementen bestaat met elk een eigen eigenaar, heeft een VvE nodig. VvE is de afkorting voor Vereniging van Eigenaren. Elk lid van de VvE betaalt een maandelijkse bijdrage, die vormt de Vve verzekering. Deze bijdrage gaat in een grote spaarpot (de VvE verzekering) die wordt gebruikt voor het betalen van gemeenschappelijke kosten. Onder deze kosten vallen onder andere het onderhouden van het dak, de schoonmaakkosten van het trappenhuis, het technische onderhoud van de lift, het vervangen van de lampen in de hallen, etc. Uit deze spaarpot wordt ook de jaarlijkse premie voor o.a. de opstalverzekering betaald.
VvE verzekeren
De VvE moet de opstalverzekering van het gebouw afsluiten. Hiermee is je woning en alles wat daaraan vastzit verzekerd. Stel je voor dat er door extreem weer flinke schade aan het dak ontstaat: dat brengt grote financiële gevolgen met zich mee. Een goede opstalverzekering geeft dekking tegen deze stormschade.
Inboedel- opstal- of aansprakelijkheidsverzekering
Bij Allianz Direct kun je helaas geen VvE verzekering of opstalverzekering voor een VvE afsluiten. Het is jammer genoeg ook niet mogelijk om een opstalverzekering voor een los appartement af te sluiten. Voor een rijtjeshuis, hoekhuis of vrijstaand huis kan dit wel. Daarbij kun je ook voor een aanvullende Inboedel of Aansprakelijkheidsverzekering kiezen. Met een Inboedelverzekering verzeker je alle spullen in je woning. Denk hierbij aan de spullen die je kunt oppakken en meenemen, zoals je laptop, meubels en sieraden. Doe je zelf aanpassingen in je woning, bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken? Ook deze zijn met een Inboedelverzekering standaard tot 12.500 euro verzekerd. Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de schade die je per ongeluk bij anderen maakt.
Verzekering VvE
Ben je op zoek naar een VvE verzekering? Dan hebben we de volgende tips voor je:
- Kies de juiste dekking: je kunt je verzekeren voor diefstal, brand-, water-, storm- en inbraakschades. Maar ook voor schade die door je eigen schuld is ontstaan.
- Denk aan de appartementenclausule: zo worden de appartementseigenaren niet te dupe van een medebewoner dit zich niet aan de regels houdt.
- Uiteenlopende waarde: de inrichting per appartement kan enorm in waarde verschillen. Let dus op welk bedrag verzekerd is voor zelf aangebrachte aanpassingen aan de woning. De ene badkamer of keuken kost bijvoorbeeld veel meer dan de andere.. Een dekking van € 7000,- is dus voor de één genoeg maar voor de ander te weinig. Kies dus voor de juiste dekking en overleg goed met je medebewoners.
- Aansprakelijkheid: als mede-eigenaar ben je (mede-)aansprakelijk voor de schade die het gebouw kan veroorzaken, bijvoorbeeld door een afgewaaide dakpan in tijden van hevige storm. Een goede aansprakelijkheidsverzekering voor de VvE is dus geen overbodige luxe.