Lekkage in huis en je verzekering
Lekkage in huis kan heel vervelend zijn, of het nu gaat om een kleine lekkage of grote waterschade. Op deze pagina lees je alles over welke soorten lekkages voorkomen en welke verzekeringen je kunnen helpen bij het dekken van de schade. Zo weet je precies waar je aan toe bent als je te maken krijgt met een lekkage.
Wat voor lekkages komen vaak voor in huis?
Er zijn verschillende soorten lekkages die regelmatig voorkomen in huizen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende:
Daklekkages: dit type lekkage ontstaat vaak door beschadigingen aan dakpannen of dakbedekking. Water kan hierdoor je huis binnendringen en schade veroorzaken aan plafonds en muren.
Lekkende leidingen: oude of beschadigde leidingen kunnen gaan lekken, wat kan zorgen voor waterschade in muren, vloeren en plafonds.
Lekkages bij ramen en deuren: slecht afgedichte ramen en deuren kunnen lekkages veroorzaken, vooral tijdens zware regenval.
Lekkage bij de cv-ketel of radiatoren: een lekkende cv-ketel of radiator kan zorgen voor waterschade in de directe omgeving.
Zorg ervoor dat je bij een lekkage altijd snel handelt om verdere schade te voorkomen.
Ik heb lekkage in huis, welke verzekering heb ik nodig?
Bij lekkage in huis is het fijn om te weten welke verzekeringen je kunnen helpen met de schade. Over het algemeen kun je kiezen tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Dit is afhankelijk van hoe erg de schade is en wat je precies wilt verzekeren.
Let op! Je bent alleen verzekerd wanneer je de verzekering hebt afgesloten voordat de schade er was. Na het ontdekken van een lekkage een verzekering afsluiten is dus te laat.
Dekking bij een inboedelverzekering
Een inboedelverzekering dekt de schade aan je persoonlijke spullen die is veroorzaakt door lekkage. Denk hierbij aan meubels, elektronische apparaten, en andere waardevolle spullen die beschadigd kunnen raken door water. Meer weten? Bekijk onze inboedelverzekering voor uitgebreide informatie.
Dekking bij een opstalverzekering
De opstalverzekering dekt de schade aan de vaste onderdelen van je woning, zoals muren, vloeren, en dak. Maar let op! Want bij een standaard lekkage, de meest voorkomende schade, wordt de schade aan je dak niet gedekt. Alleen de gevolgschade wordt dan gedekt. Is bijvoorbeeld je vloer kromgetrokken door een standaard lekkage, dan dekken we dat wel, maar dus niet de reparatie aan het dak.
Wil je hier meer over lezen zodat je precies weet hoe het in elkaar zit? Bekijk dan zeker onze pagina's over:
Lekkage in huurwoning
Als huurder is het belangrijk om te weten welke verantwoordelijkheid je hebt bij lekkage. In de meeste gevallen is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning en het verhelpen van lekkages aan de structurele onderdelen, zoals het dak of de leidingen. Je inboedelverzekering kan schade aan je persoonlijke spullen dekken. Zorg er wel voor dat je de verhuurder op de hoogte brengt van de lekkage, zodat deze snel verholpen kan worden.
Lekkage na de koop van een huis
Heb je kort na de aankoop van een huis te maken met lekkage? Dan is het goed om te weten dat schade aan het huis zelf meestal onder de opstalverzekering valt. Controleer bij de aankoop van een huis altijd of er geen verborgen gebreken zijn die later voor problemen kunnen zorgen. Als de lekkage komt door iets wat bij de koop niet bekend was, kun je soms de vorige eigenaar aansprakelijk stellen.
Verzekerd zijn voor lekkage? Sluit een lekkage verzekering af.
Wil je goed voorbereid zijn op lekkages? Met een lekkageverzekering van Allianz Direct ben je verzekerd bij schade die lekkages kunnen veroorzaken. Of het nu gaat om schade aan je inboedel of aan het huis zelf, wij zorgen ervoor dat je snel weer verder kunt. Bereken je premie eenvoudig en bekijk de voorwaarden van onze woonverzekeringen voor meer informatie.
Externe video content
Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.
Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet tussen? We helpen je graag verder.
Welke verzekering dekt lekkage in huis?
De dekking hangt af van het type schade en de verzekering die je hebt. Inboedelverzekeringen dekken persoonlijke spullen, terwijl opstalverzekeringen structurele schade dekken.
Is een lekkend dakraam verzekerd?
Ja, schade door een lekkend dakraam kan gedekt worden door je opstalverzekering, afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Welke waterschade wordt vergoed door de verzekering?
Waterschade veroorzaakt door lekkages wordt vaak vergoed, maar het is belangrijk om je polis te controleren voor specifieke voorwaarden.
Wat te doen na lekkage in huis?
Schakel direct hulp in om verdere schade te voorkomen en meld de schade bij je verzekeraar.
Expert Nayla van Nieuwenhuizen
Nayla van Nieuwenhuizen is Product Manager bij Allianz Direct. In haar rol is Nayla een echte product expert met veel inhoudelijke kennis op het gebied van auto- , woon- en reisverzekeringen.