April 2023
Woninginbraken in Nederland: cijfers en handige tips
Het aantal woninginbraken stijgt. In de periode van januari tot en met september 2022 werd er in Nederland 17.300 keer ingebroken, terwijl dit in dezelfde periode een jaar eerder nog 16.100 keer was. Dit komt neer op een stijging van 7%.
Waar komt deze stijging vandaan? Waar en wanneer vinden de meeste inbraken plaats en hoe zorg je dat je geen slachtoffer wordt?
Een stijging door corona
Eigenlijk is een recente stijging best logisch. Tijdens de coronaperiode waren we natuurlijk veel vaker thuis, wat het wel erg lastig maakte om in te breken. Nu de coronamaatregelen verdwenen zijn, hebben criminelen weer meer kansen. En dat zie je terug in de cijfers.
Hoe zorgelijk is deze ontwikkeling precies? Een stijging is natuurlijk nooit leuk, maar wanneer we 2022 vergelijken met 2019 zien we gelukkig nog steeds een lichte daling. In 2019 werden er zo’n 32.000 inbraken geregistreerd, en in 2022 waren dit er tussen de 25.000 en 30.000 – ofwel zo’n 75 per dag. Er is dan ook goede hoop dat – zonder nieuwe maatregelen – de daling gewoon weer voortzet.
Inbraken overdag en ’s nachts
75 inbraken per dag, wanneer vinden die dan plaats? Misschien komt dit als een verrassing, maar bijna alle inbraken vinden overdag of begin van de avond plaats. 87% om precies te zijn. En dan vooral tussen 15.00 en 19.00 uur. Rond deze tijd zijn we niet op een inbraak voorbereid en stappen we vaak nog even kort de deur uit voor een boodschap of om de hond uit te laten.
Wist je dat er daarnaast op feestdagen extra veel wordt ingebroken? Zo’n 1,5 tot 2 keer zoveel als op ‘normale’ dagen zelfs. Ook weekenden zijn populair, want de meeste inbraken vinden plaats op vrijdagen, zaterdagen en zondagen.
Gemeentes met de meeste inbraken
Woon je in één van de volgende gemeentes? Dan heb je helaas iets meer kans op een inbraak. Hier werd volgens de cijfers van het CBS in 2021 het meest ingebroken:
- Zeist, met 8,1 inbraken per 1.000 huishoudens.
- Laren, (NH) met 7,1 inbraken per 1.000 huishoudens.
- Baarn, met 6,4 inbraken per 1.000 inwoners.
- Boekel, met 6,3 inbraken per 1.000 inwoners.
- De Bilt, met 6,2 inbraken per 1.000 inwoners.
De gemeentes met de minste inbraken, die vind je onder meer in Groningen en Drenthe, het noorden van Noord-Holland, in Zeeland en in delen van Gelderland.
Inbraak voorkomen
Waar je ook woont en welke dag het ook is, kans op een inbraak loop je altijd. Hoe zorg je dat inbrekers jouw huis liever overslaan? Dit zijn onze tips:
- Laat altijd een lamp aan als het donker is, of (nog beter) gebruik een tijdschakelaar om je lichten automatisch op verschillende tijden aan en uit te zetten.
- Sluit alle ramen, deuren en poorten goed af – ook wanneer je maar heel even de deur uit gaat.
- Gebruik sloten van het SKG-keurmerk. Deze zijn door een onafhankelijke instantie gecontroleerd.
- Voorzie een eventuele schuifpui van een balkslot. Zo kunnen inbrekers geen panelen verwijderen.
- Zorg dat kostbare spullen vanaf de straat niet te zien zijn of bewaar ze zelfs in een kluis.
- Ruim je huis niet té goed op. Een duidelijk bewoond huis schrikt inbrekers af.
- Licht je buren in wanneer je op vakantie gaat en zorg dat ze je huis goed kunnen zien. Snoei bomen en struiken nog even bij en installeer buitenverlichting, eventueel met bewegingssensor.
- Hou je sleutels buiten bereik. Onder de mat of op de vensterbank heeft een inbreker ze zo te pakken.
- Zet geen ladders, containers, bezems of andere grote objecten bij je woning neer. Deze kunnen inbrekers gebruiken om naar binnen te klimmen en ramen te openen.
- Overweeg een alarmsysteem of beveiligingscamera’s aan te schaffen. Zien criminelen een camera hangen, dan zijn ze vaak snel weer weg.
Meer tips? Lees dan verder in onze blog over inbraakbeveiliging.
Goed verzekerd tegen inbraak
Terwijl je de kans op een inbraak met de bovenstaande tips flink verlaagt, kun je natuurlijk alsnog slachtoffer worden.
Is er toch bij je ingebroken? Met de Inboedelverzekering en Opstalverzekering van Allianz Direct ben je goed verzekerd bij schade of gestolen spullen. Lees snel verder voor meer informatie over onze Woonverzekeringen of vraag direct een premie aan.
Was dit artikel nuttig?
Nog niet uitgelezen?
De duurste en goedkoopste huizen
Wat zijn de duurste en goedkoopste woonhuizen op Funda? Wij gingen op onderzoek uit. Lees snel verder als je benieuwd bent!
8 tips voor de lenteschoonmaak
Het is weer tijd voor de lenteschoonmaak! Hoe pak je dat snel én grondig aan? Lees het in deze blog!