Maart 2023
Waar mag je in rijden met rijbewijs B?
Om in een auto te rijden, moet je uiteraard je autorijbewijs halen. Maar is het rijbewijs voor de auto, rijbewijs B, wel alleen voor de auto bedoeld? In deze blog leggen we uit welke voertuigen je mag besturen met rijbewijs B.
Gewicht van de auto
Vanaf de minimale leeftijd van 18 jaar mag je zelfstandig de weg op met de auto. Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3.500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig om het voertuig te mogen besturen.
Tip: doe de kentekencheck van het RDW om te achterhalen wat het gewicht van je auto is. Daarnaast vind je hier ook welk gewicht je auto mag trekken en het laadvermogen.
Scooter en bromfiets
Wanneer je het rijbewijs B hebt behaald krijg je automatisch ook rijbewijs AM, ook wel het bromfietsrijbewijs genoemd. Dit staat ook duidelijk aangegeven in een tabel op de achterkant van je rijbewijs, waar je precies kan zien in welke voertuigen je mag rijden. Met rijbewijs B mag je dus ook een bromfiets, scooter, brommobiel, snorfiets of speed-pedelec rijden. Misschien heb je ook wel eens gehoord van de Segway, Stint of Trikke. Deze voertuigen vallen onder de categorie ‘bijzondere bromfiets’, waar je geen rijbewijs AM voor nodig hebt.
Met rijbewijs B mag je overigens geen motorrijden. Daar heb je rijbewijs A, A1 of A2 voor nodig, afhankelijk van het vermogen van de motor en de cilinderinhoud.
Bestelauto
Als je rijbewijs B hebt mag je in auto's en busjes rijden met maximaal 8 zitplaatsen (de bestuurder niet meegeteld) en die niet zwaarder zijn dan 3.500 kg. Je mag dus ook in een bestelauto rijden. Heeft de bus meer dan 8 zitplaatsen, exclusief de bestuurder? Dan heb je een busrijbewijs nodig.
Aanhanger
Met een rijbewijs B mag je een aanhanger rijden, maar wel onder twee voorwaarden. Ten eerste mag de aanhanger of oplegger niet zwaarder zijn dan 750 kg. Daarnaast mag het gewicht van de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kg uitkomen. Voldoe je niet aan deze eisen? Dan heb je rijbewijs B+ (code 96) of rijbewijs BE nodig, afhankelijk van het gewicht. Een fietsendrager wordt overigens niet als aanhanger gezien.
Goedkope autoverzekering bij Allianz Direct
Ben je op zoek naar een autoverzekering met scherpe premie en uitstekende voorwaarden? Dan zit je goed bij Allianz Direct. Bereken je premie hier in 20 seconden!
Was dit artikel nuttig?
Nog niet uitgelezen?
Tips voor als je net je rijbewijs hebt
Je hebt net je rijbewijs gehaald, wat nu? Een eigen auto, of eerst rondrijden in de auto van je ouders? Lees hier alle tips.
Waarom moet je je rijbewijs verlengen?
Wat is eigenlijk de reden dat je je rijbewijs na een aantal jaar weer moet verlengen? Allianz Direct geeft je het antwoord.
Strafpunten op rijbewijs: hoe werkt het?
Strafpunten voor beginners en het puntensysteem voor iedereen: hoe zit eigenlijk? Wat zijn de regels en voor wie gelden die? Dat en meer lees je hier.
Rijbewijskeuring voor ouderen
Zelf een auto kunnen rijden kan een heerlijk gevoel van vrijheid geven. De rijbewijskeuring voor ouderen zorgt ervoor dat autorijden ook een verantwoordelijke bezigheid blijft. Hoe deze keuring precies werkt en meer lees je hier!