Juni 2024
Waterschade aan je woning: waar ben je voor verzekerd en hoe voorkom je het?
De hoeveelheid neerslag per jaar blijft sinds het jaar 1910 alsmaar stijgen. Inmiddels valt er binnen een jaar gemiddeld 853 milliliter water. Vroeger was dit nog maar zo'n 694 milliliter. Helaas hebben we hierdoor steeds vaker te maken met waterschade in woningen. In deze blog vertellen we alles over de dekking van je woonverzekering bij waterschade en hoe je waterschade kunt voorkomen.
Naast schade door regenbuien, hagel en sneeuw, kan je huis ook waterschade oplopen door een overstroming. Dit kan ernstige schade veroorzaken aan de structuur en fundering van je woning, maar ook aan alle spullen die in je woning staan. Waterschade door overstromingen valt soms onder de opstalverzekering als de vaste delen van je huis aangetast zijn en onder de inboedelverzekering voor verplaatsbare spullen in je woning. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en vooraf maatregelen te nemen om de impact van overstromingen te beperken.
Dekking bij overstroming
De meeste verzekeraars bieden een beperkte dekking bij overstromingen. Het is daarom goed om je polivoorwaarden door te nemen.
Zo is er bijvoorbeeld alleen dekking bij een overstroming dat veroorzaakt is door een niet primaire waterkering. Hiermee wordt bedoeld dat de schade niet is ontstaan door een overstroming uit de Noordzee, de Waddenzee, de grote rivieren Rijn, Maas en Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer, het Volkerak-Zoommeer, het Grevelingenmeer en het getijdedeel van de Hollandsche IJssel en de Veluwerandmeren.
In de meeste gevallen ben je dus verzekerd onder de opstal- en inboedelverzekering als het om een overstroming dat uit rivieren, meren, sloten of kanalen door het onvoorzien bezwijken, overlopen of falen van dijken, kaden, sluizen of andere waterkeringen gaat.
Dekking bij waterschade
De meeste verzekeraars bieden dekking bij waterschade, als de schade veroorzaakt is door een zware regenbui, onder de inboedel, - en opstalverzekering. Daarbij is het erg belangrijk dat de schade niet door nalatigheid is veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld je raam of deur open laat staan bij een hevige regenbui, is de schade niet gedekt. Je hebt namelijk kunnen voorkomen dat de regen naar binnen valt.
Wanneer je schade hebt door regen, hagel, sneeuw of smeltwater aan alles wat nagelvast zit aan je huis, kun je de schade vaak verhalen op de opstalverzekering. Bij schade aan je spullen in je huis die verplaatsbaar zijn, kun je deze verhalen op de inboedelverzekering. Hier zitten natuurlijk wel wat voorwaarden aan. Zo kun je alleen gebruik maken van je verzekering wanneer de waterschade is veroorzaakt door bijvoorbeeld:
- Water dat in het huis, schuur of bijgebouw gekomen is via daken, langs gevels, gesloten deuren of gesloten luiken.
- Water dat binnenkomt via de begane grond of de openbare weg.
- Water dat binnenkomt door dakgoten of afvoerpijpen die boven de grond breken, lekken, verstopt zijn of overlopen.
Als je waterschade hebt, is het belangrijk om de schade te beperken door bijvoorbeeld een emmer onder de lekkage te zetten of je meubels weg te schuiven of te verhogen. Neem gelijk contact op met je verzekeraar om de schade te melden.
Let op: gooi nooit beschadigde spullen weg! Dit maakt het beoordelen van de schadelast lastiger.
Waterschade voorkomen
We weten nu dat schade door slecht weer steeds vaker voorkomt en wat er dan onder je woonverzekering valt. Maar wat kun je zelf doen om deze schade te voorkomen? Hieronder geven we 10 tips om waterschade door slecht weer te voorkomen:
Tip 1: gebruik speciale vogelschroten
Vogelschroten zorgen ervoor dat er geen ruimte ontstaat tussen het dak en de dakpannen waar vogels in kunnen kruipen. Hiermee voorkom je dat vogels een nestjes bouwen onder de dakpannen. Vogels nemen namelijk allerlei materiaal mee om een nestje te bouwen, wat in je dakgoot terecht kan komen waardoor verstoppingen kunnen ontstaan.
Tip 2: schaf een watermelder aan
Om snel een waterlekkage op te merken, kun je een watermelder aanschaffen. Een watermelder is een melder met 2 of meer sensoren. Deze gaan af zodra het in aanraking komt met water. Zo weet je direct of er een lekkage is en kun je gelijk in actie komen!
Tip 3: maak de dakgoten schoon
Geen leuk klusje, maar wel altijd goed om te doen: de dakgoten schoonmaken! Bladeren en vuil kunnen niet door de dakgoot. Wanneer dit niet verwijderd wordt, gaat het ophopen en kunnen er verstoppingen ontstaan. Hierdoor kan het regenwater niet goed afgevoerd worden en kan er lekkage in het huis ontstaan.
Tip 4: neem afscheid van tegels
Gebruik geen tegels in de tuin. Tegels zijn makkelijk in onderhoud maar zorgen ervoor dat regenwater niet weg kan zakken in de grond. Hierdoor kan het water zich ophopen en doorstromen in je huis of in het huis van de buren.
Wil je toch liever wel tegels? Kies dan voor waterdoorlatende tegels. Zo kan regen toch nog wegzakken in de grond.
Tip 5: regenton
Je kunt de riolering ontlasten door regentonnen te plaatsen. Regen wordt daardoor opgevangen en kan daarna ook nog gebruikt worden voor andere doeleinde. Zo kun je hier bijvoorbeeld de plantjes mee water geven.
Tip 6: een groen dak
Je ziet het misschien niet vaak, maar een dak bedekt met planten kan ervoor zorgen dat ongeveer 50% van het water opgenomen wordt. Het opgeslagen water verdampt zich weer en gaat weer terug de lucht in.
Tip 7: inrichting
Is er veel kans dat er water naar binnen stroomt? Denk dan goed na over de inrichting van je woning of schuur. Plaats bijvoorbeeld waardevolle spullen die beschadiging kunnen oplopen door water op een verhoging.
Tip 8: let goed op je ramen
Let goed op vocht bij je ramen. Heb je bijvoorbeeld dubbele beglazing en zie je vocht in je ramen? Dan kan er een lek zijn. Laat dit gelijk herstellen. Zo kun je ergere schade voorkomen.
Tip 9: controleer de muren
Controleer regelmatig de muren en voegen van je huis. Water kan door scheuren en voegen lekken. Door de druk van het water, kan de schade van het lek groter worden. Wees er daarom op tijd bij!
Tip 10: sluit je huis goed af
Controleer of alle ramen en deuren dicht zijn wanneer het regent. Wateroverlast dat veroorzaakt wordt door een open raam of deur, valt niet onder de verzekeringsdekking. Een tip die niet veel moeite vereist, maar veel problemen kan voorkomen!
Verzeker je woning
Waterschade is enorm vervelend en er kan ook een flink prijskaartje aan hangen om de spullen of je woning te herstellen. Zorg er daarom voor dat je een goede Inboedel- en Opstalverzekering hebt afgesloten voor jouw huis. Heb je onverhoopt schade door een hevige regenbui? Dan helpen wij je verder. Benieuwd naar de premie? Deze bereken je binnen een paar minuten hier.
Was dit artikel nuttig?
Wat is een opstalverzekering?
Het verschil tussen een inboedel en opstalverzekering is simpel. Wij leggen het je uit.
Inboedelverzekering
Kies voor deze woonverzekering en verzeker alle spullen in je huis.
Stormschade aan je huis
Voorkom stormschade aan je huis met onze tips en lees meer over wat je kunt doen als je toch schade hebt.
Stormschade verzekering
Storm? Bij Allianz Direct regel je een stormschade verzekering voor je auto of woning.