Februari 2024
Wat is het verschil tussen schade en pech?
Of je nu schade aan je auto hebt of met pech aan je auto langs de weg staat – het is beiden erg vervelend. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen schade en pech, die voor jou handig zijn om te weten. In deze blog lees je meer over de verschillen tussen schade en pech en lichten we toe wat de mogelijke impact van schade of pech is op de dekking van jouw verzekering. Want wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen schade en pech?
Wat is schade?
Schade aan je auto kan komen door verschillende situaties, zoals een ongeluk, vandalisme, diefstal of natuurlijke gebeurtenissen zoals hagel, storm of overstromingen.
We spreken van schade wanneer je per ongeluk een deuk in de bumper van je auto rijdt of als je niet meer kunt rijden met je auto door schade die is veroorzaakt door een invloed van buitenaf. Iets of iemand heeft er dus voor gezorgd dat jouw auto beschadigd is of helemaal niet verder kan rijden. Denk hierbij aan een eenzijdig ongeluk of een ongeluk met iemand anders. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een lekke band hebt als gevolg van het rijden door een kuil, telt als schade. Check op de pagina’s WA, Beperkt Casco en All Risk in welke gevallen je bent gedekt voor schade met jouw autoverzekering.
Wat te doen bij autoschade en welke stappen doorloop je?
Hieronder leggen we het stappenplan bij autoschade kort aan je uit. Let op: voordat je schade gaat melden, is het handig om te weten waarvoor je precies verzekerd bent. Check hiervoor het overzicht in de tabel, onderaan de stappen.
Stap 1: meld je autoschade online
Schade melden doe je het makkelijkst en snelst via Mijn Account. Hier upload je direct alle nodige informatie en eventueel foto's. Zo staat alles overzichtelijk bij elkaar.
Stap 2: wij beoordelen je schadedossier
Heb je de schade gemeld? Dan ontvang je van ons een schadenummer. Vermeld dit nummer altijd als je contact met ons opneemt. In de tussentijd maken wij je schadedossier compleet en beoordelen wij je schade. Dit doen wij zo snel mogelijk.
Stap 3: laat de schade herstellen
Is je schademelding compleet? Laat de schade dan herstellen door een van onze Topherstellers. De rekening komt direct bij ons terecht. Zo hoef je niets voor te schieten.
Stap 4: betaling en afhandeling
Afhankelijk van hoe je verzekerd bent en door wie je de schade laat repareren, zullen wij de kosten voor de schade (deels) voor jou betalen.
Wat is pech?
We spreken van pech wanneer je niet meer kunt rijden met je auto, maar dit niet veroorzaakt is door een ongeval. Pech is het niet kunnen rijden met je auto door mechanisch falen van je auto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een accu die het plotseling niet meer doet, waardoor de auto niet wilt starten of opeens stopt met rijden.
Bij pech en technische storingen vergoedt de verzekeraar geen kosten voor de reparatie. Bij schade door een aanrijding of ongeval vaak wel. Het is dus slim om goed te weten hoe je verzekerd bent. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Als je een aanvullende Pechhulp-dekking afsluit op het moment dat je met pech langs de weg staat, ben je al te laat.
Regelmatig onderhoudt doet wonderen
Een lege accu is de meest voorkomende oorzaak van pech onderweg. Het kan iedereen eens overkomen om na aan lange werkdag de koplampen van de auto vergeten uit te zetten. Het gevolg: een accu die langzaam leegloopt en de volgende ochtend voor een groot probleem kan zorgen. Het daarom erg belangrijk om de accu van je auto goed in de gaten te houden.
Naast een lege accu komt het ook regelmatig voor dat de auto problemen met de banden heeft. Iedere bestuurder kan een keer te maken krijgen met een lekke- of klapband. Onze Pechhulpdienst geeft daarom het advies om je banden om de zoveel tijd te checken en altijd een reservewiel in de achterbak hebt liggen. Goed onderhoud kan wonderen verrichten aan je auto!
Goed verzekerd?
Pech kan iedereen overkomen. Dan wil je uiteraard wel goed geholpen worden. Met onze Pechhulp verzekering kun je op hulp rekenen in heel Europa en komen zo snel mogelijk naar je toe: meestal binnen een uur. Als het kan, repareren we je auto ter plekke. 80% van de gevallen kan na hun telefoontje binnen een uur weer de weg op. Lukt repareren niet direct? Dan brengen we jou naar je bestemming en je auto naar de garage. Kan jij weer verder met je dag.
Was dit artikel nuttig?
Meer lezen?
Alarmeisen auto
Soms vragen verzekeraars extra alarmeisen bij het verzekeren bepaalde auto's, die bijvoorbeeld diefstalgevoelig zijn of een hoge waarde hebben. Alles weten over alarmeisen?
Doe-het-zelf tips voor je auto
Check hier 6 tips om zelf klein onderhoud aan je auto te verrichten. Zo houd jij je auto in goede staat!