Rijbewijs en kentekenbewijs verplicht
Volgens de Nederlandse wet is het rijbewijs en kentekenbewijs verplicht in de auto. De politie mag er altijd om vragen en neemt geen genoegen met een kopietje. Als je deze documenten niet bij je hebt, riskeer je een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf. Hoe zit het met andere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een gevarendriehoek?
Is een gevarendriehoek verplicht in de auto?
Als je waarschuwingslampen werken, is een gevarendriehoek niet verplicht in de auto, maar het kan geen kwaad om ‘m toch mee te nemen. Kom je met pech op een onoverzichtelijke plek vast te staan? Zet de gevarendriehoek dan goed in het zicht op ongeveer 30 meter van je auto om medeweggebruikers te waarschuwen.
Niet verplicht in de auto, wel gewoon handig
In Nederland is er dus niet zoveel verplicht in de auto. In vervelende situaties is het wel handig om wat voorwerpen bij je te hebben. Wil je op een noodgeval voorbereid zijn? Neem dit dan mee:
- Veiligheidshesje
Krijg je een ongeluk en moet je bij slecht weer of in de avond naar buiten? Dan beschermt een veiligheidshesje je tegen nog meer ellende. Let er wel op dat het hesje voldoet aan de Europese norm EN471, klasse 2. - Reservelampen
Als één van je autolampen niet werkt, riskeer je een boete. Neem dus een reserveset mee, zodat je ze altijd kunt vervangen. Heb je een moderne auto? Dan is dit misschien te moeilijk en is het beter om naar de garage te rijden. - EHBO-koffer
Bij een ongeluk heb je niet genoeg aan de inhoud van een EHBO-koffer. Toch is het handig om tijdens een dagje weg een verband aan te kunnen leggen of een wond te desinfecteren. - Lifehammer
In tegenstelling tot de EHBO-koffer, kan dit voorwerp wél het verschil maken tussen leven en dood. Als je bekneld raakt tijdens een ongeluk of het water in rijdt, sla je met de lifehammer je ruit kapot of snijd je er je veiligheidsgordel mee door. Bevestig er één bij de bestuurdersstoel en één bij de passagiersstoel. - Brandblusser
Het zou je maar gebeuren: je motor vliegt in de fik. Veel vloeistoffen in de auto zijn brandbaar en een kleine vlam kan dus snel escaleren in een ontploffing. Neem het zekere voor het onzekere en bewaar een brandblusser in de achterbak.
Extra tip: maak een overlevingspakket
Een overlevingspakket voor noodsituaties is ook niet verplicht in de auto, maar wel slim als je een lange rit maakt of op wintersport gaat. Hiermee ben je voorbereid op onverwachte gebeurtenissen zoals lange files, autopech en extreme weersomstandigheden. Wat stop je in zo’n pakket? Genoeg eten en drinken, warme dekens en lucifers. Ook een volle powerbank voor je telefoon en een zaklamp komen goed van pas als je ergens gestrand bent.
Verplichte rijhulpsystemen vanaf 2022
Met ingang van 2022 is er in de EU afgesproken dat alle nieuwe auto modellen moeten voldoen aan verplichte rijhulpsystemen. Heb je een oudere auto? Geen zorgen, dan hoef je geen rijhulpsystemen te kopen. De verplichting geldt alleen voor auto’s die in 2022 of daarna gemaakt worden.
Voor de auto’s uit 2022 of later geldt de verplichte installatie van de ADAS (Advanced Driver Assistence System). Hieronder vallen bijvoorbeeld het noodremsysteem en de rijbaanassistentie. Ook zijn de systemen om te helpen met achteruitrijden en inparkeren belangrijk geworden, alsmede de ADAS om je snelheid vast te houden. Lees hier meer over de verplichte rijhulpsystemen.
Autoverzekering en aanvullende Pechhulp dekking
Een autoverzekering kun je misschien niet fysiek meenemen, maar is wel verplicht én handig. Je kunt kiezen uit verschillende dekkingen, zo vind je de autoverzekering die bij jou en je auto past. En met een aanvullende Pechhulp dekking ben je in heel Europa voorbereid op het ergste. Bekijk onze autoverzekeringen of bereken je premie online.
Vond je de informatie op deze pagina handig?
Verder lezen?
Misschien vind je deze artikelen interessant.
Groene kaart kwijt
Met een groene kaart toon je overal in Europa aan dat je auto verzekerd is. Maar wat als je 'm kwijt bent?
Verkeersboetes 2024
Per 1 maart 2024 zijn de prijzen voor verkeersboetes weer gestegen. Benieuwd wat je per overtreding gaat betalen? Je leest het in ons overzicht.
Onderhoudsboekje auto kwijt
Het is handig om je onderhoudsboekje up-to-date te houden. Dit doe je als je 'm kwijt bent.
Overschrijvingsbewijs kwijt
Ben jij je overschrijvingsbewijs kwijt? Dan moet je een nieuwe aanvragen. Zo pak je dit aan.
5 handige functies van Google Maps
Hier zijn 5 functionaliteiten van Google Maps die je waarschijnlijk nog niet kende!