Januari 2022
Tips voor een optimale thuiswerkdag
Sinds het begin van de coronapandemie werkt een groot deel van Nederland vanuit huis. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en is duidelijk geworden dat thuiswerken – deels of volledig – voorlopig nog wel even blijft. Misschien ben je al gewend aan het feit dat je niet of nauwelijks naar kantoor gaat en heb je thuis een waar kantoor ingericht. Thuiswerken is niet langer nieuw, maar ook na langere tijd werken vanuit je woning kun je misschien nog wat tips gebruiken. Daarom geven wij je een paar tips die meteen kunt toepassen om het thuiswerken nog fijner te maken.
Dat thuiswerken voorlopig een onderdeel van je leven blijft is duidelijk. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Enerzijds mis je misschien je collega’s of de rust van je werkplek op kantoor. Anderzijds vind je thuis misschien juist de rust en focus om eens flink door te pakken. Thuiswerken is voor iedereen anders, we zitten namelijk niet allemaal in dezelfde situatie. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen? Dan is het thuiswerken misschien niet altijd even ideaal. Ook als je in je eentje woont kan thuiswerken vervelend zijn, dan is op kantoor een stuk gezelliger.
Wat je situatie ook is – we zijn al een tijd bezig met thuiswerken dus het is tijd om daar serieus werk van te maken!
1. Bepaal en behoud je standaard werkritme
Nu je al een langere tijd thuiswerkt – deels of volledig – heb je vast door dat bepaalde ‘rituelen’ wegvallen. Van je favoriete radioshow in de auto onderweg naar huis tot het vaste momentje Netflixen in de trein of het luisteren naar de spannende podcast op de fiets; dit soort momenten komen nog maar weinig voor. Dit is niet per se een probleem, het kan zelfs fijn zijn dat je niet meer in de files hoeft te staan, maar je ritme verandert wel.
Probeer daarom voor jezelf te bepalen wat je mist en hoe je daar invulling aan kunt geven. Probeer de werkdagen thuis – net als op kantoor – op een vast tijdstip te beginnen en af te sluiten. Je kunt je dag nog steeds starten met een wandeling of fietstocht als je dit mist. Misschien voelt niet elke dag als dé dag om erop uit te gaan, maar probeer dit wel regelmatig te doen. Zo blijf je fris en productief. Over frisheid gesproken; blijf jezelf goed verzorgen. Geen joggingsbroek of pyjama’s en badjassen, trek gewoon je werkkleding aan. Hierdoor voorkom je dat thuis zijn en werken hetzelfde worden. Verder is het natuurlijk belangrijk om niet te vergeten koffiebreaks te houden en jezelf ook echt dat lunchuurtje te gunnen. Geniet van je pauze in de zon of de tijd die je overhebt om met de kinderen te zijn. Is je werkdag voorbij? Laptop dicht, werktelefoon uit en spullen opbergen. Tijd voor vrije tijd, want dat is minstens net zo belangrijk als je werk!
2. Creëer een fijne werkplek
De ideale werkplek is voor iedereen anders, maar feit is dat je thuis productiever bent als je een goede werkplek hebt. Ongetwijfeld heb je ondertussen geprobeerd om ergens in huis een werkplek te installeren. Een fijne werkplek begint met de juiste plek. Misschien leek het thuiswerken zo tijdelijk dat je maar aan de keukentafel bent gaan zitten. Dan is het nu toch echt tijd voor een serieuze werkplek. Heb je een aparte studeerkamer of zolder tot je beschikking? Ideaal, dan kun je daar een thuiskantoor van maken. Probeer deze ruimte echt alleen voor werk te gebruiken – houdt de kamer dus netjes en maak het gezellig, bijvoorbeeld door een bos bloemen en foto’s neer te zetten. Is je woonoppervlak wat kleiner, dan kan het lastig zijn om echt een werkhoek te creëren. Maar met een beetje creativiteit kom je al ver: zet bijvoorbeeld een uitklaptafeltje neer of reserveer een deel van de eettafel voor jouw laptop.
Tip! Inmiddels zien veel werkgevers in dat thuiswerken een belangrijke rol blijft spelen. Vraag daarom eens na of er een thuiswerkregeling is. Sommige bedrijven hebben namelijk een persoonsgebonden budget voor je klaarstaan om een goede bureaustoel en andere benodigdheden aan te schaffen om thuis een fijne werkplek te creëren. Maak daar gebruik van!
3. Wees voorzichtig met laptops en telefoons
De kans is groot dat je de hele dag bezig bent met een laptop, toetsenbord, muis en misschien wel een tweede beeldscherm. Een hoop elektronica dus! Wees voorzichtig met je werkspullen en houd rekening met eventuele schade. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje; denk aan een kop thee over je toetsenbord of een kind dat per ongeluk je telefoon laat vallen.
Zijn je werkspullen verzekerd voor schade?
Goed om te weten: als je werkt met elektronica van jouw werkgever, dan ben je automatisch verzekerd voor schade. Je hebt de spullen namelijk in bruikleen gekregen van de werkgever en daarmee is, vrijwel altijd, het bedrijf verantwoordelijk (mits je verantwoordelijk met de spullen omgaat).
Gebruik je echter je eigen laptop en ontstaat er schade, bijvoorbeeld doordat je het apparaat laat vallen? Bij de meeste Inboedelverzekeringen en ook bij Allianz Direct is schade door vallen en stoten bij mobiele apparaten niet gedekt. Een goede reden om extra voorzichtig te zijn dus!
4. Blijf lachen met collega’s
Mis je de kantoorhumor tijdens het thuiswerken? Dan maak je het thuis toch net zo gezellig met je collega’s? Wat dacht je van een spontane tour om je huis (inclusief huisdieren) te showen? Of verras je collega’s met een virtuele achtergrond tijdens jullie interne videocall. Het is ook goed voor de teamspirit om regelmatig een digitale vrijmibo of koffiebreaks met een spelletje in te plannen. Wees creatief en blijf lachen!
Is er weer mogelijkheid om naar een dagje naar kantoor te komen, of is de horeca geopend? Dan is het een absolute aanrader om je collega’s weer eens op te zoeken en tijd met elkaar door te brengen. Blijf proberen ook elkaar ook fysiek op te zoeken door bijvoorbeeld een lunch te plannen en voorkom dat je dagenlang tegen je scherm praat. Even bellen in plaats van een videocall kan ook al een fijne afwisseling zijn.
5. Ontspan!
Nu je meer thuiswerkt, loop je kans dat je niet genoeg meer ontspant. Terwijl een goed humeur de productiviteit juíst ten goede komt! Rol ’s ochtends je yogamat uit of lees een boek om de dag ontspannen te beginnen. In de ochtend 3 minuten koud afdouchen draagt ook bij aan een frisse start. Trakteer jezelf halverwege de werkdag op een goede kop koffie en wat lekkers, of pak uit met een uitgebreide lunch. Maak tenslotte na je werk een korte wandeling door de buurt. Het is een beetje een open deur, maar dat is niet voor niets. Wandelen werkt verfrissend, helpt je gedachten op een rijtje te zetten en geeft een voldaan gevoel. Het is belangrijk om van de kleine dingen te blijven genieten!
Nog niet uitgelezen?
Misschien vind je deze blogs ook interessant:
Veilig thuis sporten doe je zo!
Door de coronacrisis zijn steeds meer mensen thuis gaan sporten, maar hoe doe je dat veilig in huis? Je leest het hier.
Zo berg je je elektronica veilig op
We hebben steeds meer elektronica in huis, daar wil je natuurlijk voorzichtig mee zijn. Maar hoe berg je dat veilig op?
Tips huis inrichten weinig ruimte
Weinig ruimte in huis? In deze blog lees je allerlei praktische tips om van je kleine ruimte een fijne ruimte te maken.
Checklist huis/appartement bezichtigen
Waar moet je op letten als je een huis gaat bezichtigen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet in de vorm van een checklist. Neem deze mee tijdens het bezichtigen, dan weet je precies of het tijd is om een bod te doen!
Nieuw jaar, minder zorgen: zo doe je dat
Ook in 2022 is het belangrijk om je rust te bewaren. In deze blog lees je tips om dit nieuwe jaar zorgeloos te maken.
Winterzon vakanties
Ben je wel weer toe aan wat zon om de koude, donkere dagen te ontvluchten? Lees snel verder voor de ideale bestemmingen voor een winterzon vakantie én wat deze bestemmingen allemaal te bieden hebben!