29 juni 2023
10 tips tegen droogte in de tuin
Terwijl er af en toe nog steeds flinke stortbuien langskomen, valt er gemiddeld in de Nederlandse zomers steeds minder regen. Plantjes verdrogen, de hitte voelt extra intens aan en dieren en insecten komen in de problemen.
Wat kun je doen om jouw tuin tegen de droogte te beschermen? Hoe ga je slim met water om en draag je je steentje bij aan de bescherming van de natuur?
1. Zorg voor schaduw
Misschien een open deur, maar wel heel belangrijk: creëer voldoende schaduw in de tuin. Bomen met brede bladerdaken, pergola's, zonneschermen en klimplanten helpen om verdamping te verminderen en beschermen je planten tegen direct zonlicht. Daarnaast blijft de bodem op schaduwrijke plekken langer vochtig.
Op zoek naar een mooie boom die veel schaduw geeft? Kijk dan eens naar de dakplataan of de dakmoerbei (eventueel zonder vruchten). Een natuurlijk dak is niet alleen goed voor de tuin, maar zorgt ook dat je lekker veel buiten kunt zitten. Ook op de heetste dagen!
2. Bedek de grond (mulchen)
Bedek je grond met zogenaamd mulch. Met een laag organisch materiaal zoals houtsnippers, stro of bladeren verminder je vochtverlies, hou je de grond langer vochtig en ga je onkruidgroei tegen. Daarnaast beschermt mulch ook tegen erosie (het wegwaaien of wegspoelen van de bovenste bodemlaag) en bevordert het de gezondheid van je tuin.
Smaken verschillen, maar wij vinden een laagje schors of houtsnippers om de planten heen er nog netjes uitzien ook!
3. Beperk betegeling
Terwijl mulch juist voor een gezonde tuin zorgt, doen tegels het tegenovergestelde. Vooral met grote tegels bereikt het water lastiger de grond en wordt je tuin steeds droger en warmer. Kies daarom voor een groen of natuurlijk alternatief of ga voor kleine tegels met voldoende ruimte ertussen. Hoe meer vochtdoorlatend oppervlak, hoe beter.
Tip! Ken je het NK Tegelwippen al? Ieder jaar vervangen Nederlanders massaal hun tegels voor groen, waarmee ze mooie prijzen kunnen winnen. In 2022 werden er met deze actie wel 2,8 miljoen tegels verwijderd!
4. Kies voor sterke planten
Zo groen mogelijk de zomer door? Kies dan voor sterke planten die goed tegen hitte en droogte kunnen. Denk bijvoorbeeld aan vetplanten en kruidachtige planten zoals zonnekruid, lavendel en salie. Door sterke planten te kiezen hou je je tuin mooi en gezond, zelfs tijdens periodes met weinig neerslag.
5. Maak gebruik van regenwater
Ondanks de droge periodes regent het in Nederland genoeg. Vang je het regenwater op? Dan heb je in droge tijden genoeg water om je tuin gezond te houden. Plaats bijvoorbeeld een aantal regentonnen in je tuin, zodat je niet afhankelijk bent van kraanwater om lekker te blijven sproeien.
6. Hergebruik kraanwater
Extra water nodig? Overweeg dan om je douche- en afwaswater op te vangen en in de tuin te gebruiken. Let er in dit geval wel op dat je natuurlijke, biologisch afbreekbare producten gebruikt en vermijd zeep- en voedselresten zoveel mogelijk. Ook kookvocht van bijvoorbeeld groenten en eitjes kun je aan de planten geven. Zolang het water schoon en helder is, en je geen zout of olie hebt toegevoegd natuurlijk.
Door zoveel mogelijk water op te vangen kun je je tuin gezond houden zonder grote hoeveelheden drinkwater te gebruiken.
7. Geef slim water met een gietrand
Wil je je planten en bomen efficiënt watergeven? Gebruik dan een gietrand. Deze verhoogde rand om de plant of boom heen zorgt dat het water rechtstreeks naar de wortels stroomt. Zo voorkom je verspilling en blijft de grond op de belangrijkste plekken langer vochtig.
8. Hou je potplanten koel
In droge periodes hebben potplanten het extra moeilijk. Stenen potten houden hitte vast en de relatief kleine hoeveelheid aarde in de potten droogt snel volledig uit. Zet potten daarom altijd in de schaduw en gebruik een schoteltje. Zo wordt overtollig water opgevangen en gaat dit niet verloren.
Ook kun je kiezen voor polyester potten van ESP-isolatiemateriaal. Deze zijn niet alleen vorstbestendig, maar zorgen ook dat potplanten in extreme hitte minder snel uitdrogen.
9. Maak een groen dak
Het kost wat moeite en is niet voor iedereen geschikt, maar kan wel heel nuttig én mooi zijn. Heb je de mogelijkheid op je schuur of huis? Overweeg dan om een groen dak te creëren. Een groen dak is een plat of licht schuin dak, begroeid door planten, kruiden, gras of mossen. Vaak wordt hieronder een wortelwerend folie gebruikt om het dak te beschermen.
Een groen dak heeft verschillende voordelen. Zo houdt het regenwater vast, vermindert het de kans op wateroverlast en biedt het natuurlijke isolering. Ook biedt een groen dak voeding en beschutting voor insecten, en die vormen een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit.
10. Zorg voor de dieren in je tuin
Last but not least, zorg ook voor de dieren in je tuin. Ook die hebben het moeilijk door de droogte, en een klein gebaar kan een groot verschil maken. Zorg voor een constante bron van water, zoals een vogelbadje of een ondiepe schaal met water. Dit trekt niet alleen vogels aan, maar biedt ook andere dieren zoals egels en insecten een welkome drinkplaats.
Wil je nog meer doen? Maak dan schuilplekken zoals een insectenhotel of een stapel takken, waar dieren beschutting kunnen vinden tegen de hitte en uitdroging. Het planten van bloemen, struiken en bomen die nectar en bessen produceren, voorziet dieren van voedsel, zelfs in droge tijden.
Door rekening te houden met de behoeften van de dieren in je tuin, draag je bij aan het behoud van de biodiversiteit en creëer je een fijne omgeving voor alle levende wezens.
Schade door extreme hitte
Naast je tuin, heeft ook je huis het te verduren tijdens extreme hitte en droogte. Scheurtje in het dak, een kapotte dakgoot of problemen met de fundering? De kosten kunnen hoog oplopen en een goede Opstalverzekering is daarom onmisbaar.
Meer weten over de Allianz Direct Woonverzekeringen? Lees verder voor meer over onze Opstalverzekering of bereken je premie binnen 20 seconden.
Wil je problemen voorkomen? Lees dan in onze recente blog hoe je je huis beschermt tegen hitte.
Was dit artikel nuttig?
Nog niet uitgelezen?
Knaagdieren onder je motorkap
Knaagdieren zoals steenmarters kruipen graag onder je warme motorkap en knagen aan je autokabels. Hoe kan je het voorkomen en ben je gedekt tegen dit soort schade? Je lees het hier.
Meest bruisende provincies en steden
Houd jij er wel van om mensen om je heen te hebben en af en toe te genieten van uit eten gaan of een drankje doen? En vind je het belangrijk om ergens te wonen waar dat kan? Lees snel verder en ontdek de meest bruisende provincies en steden van Nederland!