Zonnepanelen

November 2023

Stormschade zonnepanelen verzekering, hoe zit dat?

Stormschade aan je zonnepanelen kan flink in de kosten lopen. Maar gelukkig valt stormschade aan zonnepanelen onder de opstalverzekering. Naast stormschade wordt er ook dekking geboden voor schade door hagel, brand, diefstal en blikseminslag. Het is wel belangrijk om te controleren of je zonnepanelen goed bevestigd zijn, want als ze niet stevig aan de woning zijn bevestigd, zijn ze mogelijk niet verzekerd.  

Tijdens een storm denk je vast snel aan je zonnepanelen. Schade aan je zonnepanelen door storm is enorm vervelend. Gelukkig kun je hiervoor terecht bij Allianz Direct. We bieden geen speciale stormschade zonnepanelen verzekering aan, maar jouw zonnepanelen zijn automatisch en zonder extra kosten meeverzekerd wanneer je een Opstalverzekering van Allianz Direct afsluit. Ideaal, toch? 

Goede installatie van zonnepanelen: zo voorkom je stormschade 

De juiste installatie van zonnepanelen is belangrijk om mogelijke stormschade te voorkomen. Kies voor een gekwalificeerde installateur die ervaring heeft met het veilig en stevig monteren van zonnepanelen. De installateur moet ervoor zorgen dat de panelen goed verankerd zijn en bestand zijn tegen hoge windsnelheden. Sommige zonnepanelen zijn speciaal ontworpen om zware stormen te weerstaan. 

Vergeet niet dat een onjuist geïnstalleerd zonnepaneel niet alleen je eigen spullen kan beschadigen, maar dat dit ook gevolgen kan hebben voor je verzekering. Met deze tips voorkom jij stormschade aan je zonnepanelen: 

  • Zorg ervoor dat zonnepanelen stevig bevestigd zijn aan bijvoorbeeld het dak of de grond zodat ze bij harde wind niet los kunnen laten.   
  • Maak bij het bevestigen van de zonnepanelen gebruik van sterke materialen en schroeven.   
  • Zorg dat de zonnepanelen in de juiste hoek worden geplaatst zodat ze minder gevoelig zijn voor harde wind.  
  • Controleer regelmatig de bedrading en het montagesysteem om zeker te weten dat alles nog stevig vastzit.  
  • Controleer of de zonnepanelen waterdicht zijn en er geen lekpunten zijn. Op die manier voorkom je ook eventuele waterschade.   
  • Verdeel het gewicht van de zonnepanelen over het hele dak of grond om te voorkomen dat er veel druk op één punt komt te staan. Dit voorkomt eventuele lekkage.   
  • Kijk goed naar de regels en voorschriften voor het plaatsen van zonnepanelen die jouw regio heeft opgesteld. Er kunnen soms specifieke eisen vastzitten aan de installatie.   

Welke verzekeringen dekken stormschade zonnepanelen? 

Stormschade aan zonnepanelen kan gedekt worden door verschillende soorten verzekeringen. De meest voorkomende is de opstalverzekering, die schade dekt aan alles wat nagelvast zit aan jouw huis en bijbehorende grond. Dit betekent dat als je zonnepanelen stevig gemonteerd zijn, ze onder deze verzekering vallen. 

Hoe wordt stormschade aan zonnepanelen vergoed? 

Als je zonnepanelen beschadigd raken door stormschade en je bent hiervoor verzekerd, dan zal je verzekeraar volledig de kosten van de vervanging dekken. Maar wist je dat we pas spreken van storm bij windkracht 7 en een windsnelheid van minstens 14 meter per seconde? Schade door wind is dus niet hetzelfde als schade door storm. Is de storm gaan liggen en ben je erachter gekomen dat je schade hebt aan je auto, woning of spullen? Dan lees je hier wat je kunt doen!  

Een aandachtspunt is dat als de zonnepanelen niet stevig aan de woning vastzitten, er een kans bestaat dat ze niet verzekerd zijn voor stormschade. 

Vergelijk en kies de juiste verzekering voor jouw zonnepanelen 

Bij het kiezen van de juiste verzekering voor jouw zonnepanelen is het belangrijk om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Let op de dekking en voorwaarden, maar ook op de premie. Hoewel opstalverzekeringen vaak standaard dekking bieden voor zonnepanelen, kan dit verschillen per verzekeraar. Oost west, thuis best? Daar hoort de beste woonverzekering bij. Met een Opstalverzekering van Allianz Direct zit je goed! 

Opstalverzekeringen dekken vaak stormschade aan zonnepanelen, mits ze vast aan het huis of de grond gemonteerd zijn. 
Tip! Bekijk de polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars en let goed op eventuele uitsluitingen. 

 

Veelgestelde vragen

  • Kunnen zonnepanelen loswaaien?

    Zonnepanelen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden, waaronder krachtige wind. Als de zonnepanelen niet goed geïnstalleerd zijn, kunnen ze losraken en schade veroorzaken. Daarnaast kunnen platte daken een groter risico vormen voor loswaaiende zonnepanelen. Als de installatie voldoet aan de regels, is de kans klein dat de panelen loswaaien.

  • Is stormschade altijd verzekerd?

    Bij Allianz Direct zijn je zonnepanelen gratis standaard meeverzekerd onder onze Opstalverzekering. Zonnepanelen vallen meestal onder de opstalverzekering, omdat ze aan de woning vastzitten. Dit betekent dat schade aan de panelen als gevolg van bijvoorbeeld storm, vaak gedekt is. Als je een huurhuis hebt of in een appartementencomplex woont, is de opstalverzekering meestal geregeld door de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE). In deze gevallen zijn de panelen misschien niet verzekerd. Ook als de zonnepanelen niet vastzitten aan de woning, kunnen ze niet altijd door de opstalverzekering gedekt worden.

  • Waar vallen zonnepanelen onder bij de verzekering?

    Zonnepanelen kunnen onder verschillende verzekeringen vallen, afhankelijk van de situatie. Over het algemeen vallen zonnepanelen onder de opstalverzekering als ze vast aan het huis zijn bevestigd. Dit betekent dat in geval van schade, veroorzaakt door bijvoorbeeld een storm, de opstalverzekering dekking kan geven.

    Als je huurder bent kan het zijn dat je zonnepanelen onder de opstalverzekering van de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE) valt.  

  • Is schade aan zonnepanelen verzekerd?

    Schade aan zonnepanelen is in de meeste gevallen verzekerd, maar dit is erg afhankelijk van de specifieke polisvoorwaarden van je verzekering. De opstalverzekering dekt over het algemeen schade aan zonnepanelen die vast aan de woning zitten. Dit geldt alleen als de schade is veroorzaakt door omstandigheden die in de voorwaarden zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld stormschade. 

    Houd er rekening mee dat er vaak een onderscheid wordt gemaakt tussen schade door een gewone windvlaag en schade door een storm. 

    Als je in een huurhuis woont of in een appartementencomplex, vallen de zonnepanelen waarschijnlijk niet onder je eigen opstalverzekering. In deze gevallen wordt de opstalverzekering meestal geregeld door de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE).  

  • Welke stormschade wordt vergoed?

    Bij de beoordeling van stormschade aan zonnepanelen wordt er gekeken naar verschillende onderdelen. Allereerst is het van belang of de schade is veroorzaakt door een storm met minimaal windkracht 7, omdat dit de minimumeis is om te kunnen spreken van een storm. Daarnaast is het van belang dat de zonnepanelen vast aan de woning zijn gemonteerd. 

    Typische schade die vergoed kan worden: 

    • Fysieke schade aan de zonnepanelen door bijvoorbeeld rondvliegende takken of dakpannen;
    • Schade aan het dak waarop de panelen zijn bevestigd;
    • Schade door blikseminslag of hagel. 

     

    Er zijn ook situaties waarin schade niet wordt vergoed. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij: 

    • Schade als gevolg van slecht onderhoud of verkeerde installatie;
    • Schade veroorzaakt door een storm met een windkracht lager dan 7. 
Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.

Was dit artikel nuttig?