Oktober 2023
Stijging schuurinbraken: hoe kun je deze voorkomen?
Het aantal woninginbraken is in de afgelopen 3 jaar fors gedaald. Dit komt doordat er door de coronacrisis meer thuis wordt gewerkt. Dat is goed nieuws! Maar helaas zijn inbrekers opzoek gegaan naar een alternatief: schuren en garages. Deze worden met de dag steeds populairder voor inbraak. In het eerste half jaar van 2023 zijn er al 5700 inbraken gemeld in schuren en garages. Dat is ruim 8,6% meer dan vorig jaar. In sommige provincies is inbraak in schuren zelf met 30% gestegen. Hoe kun je inbraak in jouw schuur voorkomen en hoe ben je verzekerd bij inbraak van de schuur? Lees deze blog voor tips!
Beveiliging
70% van alle garages en schuren in Nederland zijn slecht beveiligd en met een simpel stuk gereedschap open te breken. Uit onderzoek is gebleken dat inbrekers het liefst zo snel mogelijk de buit willen inslaan. Als het langer duurt om de schuur open te krijgen, wordt er sneller opgegeven. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor goede beveiliging van de deuren.
Een goed veiligheidsslot heeft een haakschoot en sluitkom. Dit is vergelijkbaar met het slot van de voordeur van jouw woning. Je kunt een goed slot herkennen aan het SKG-Keurmerk. Het slot is dan voor een aantal minuten bestand tegen inbraak. (Dit houdt in dat het slot sterk genoeg is om een bepaald aantal minuten bestand te zijn tegen inbraak.)
Goede buitenverlichting
Inbrekers willen natuurlijk ongezien blijven. Goede buitenverlichting zorgt er daarom voor dat je ze afschrikt. Verlichting met sensoren werken het beste. Doordat het licht plotseling aangaat wanneer er iemand beweegt, valt dit erg op in de omgeving. Het is ook altijd verstandig om de tuin goed te verlichten. Hierdoor heb je meer zicht op je schuur.
Bespreek je wensen met een medewerker van de bouwmarkt. Zij kunnen je vaak het beste adviseren met het aanschaffen van goede buitenverlichting.
Zet geen spullen in het zicht
In een schuur plaatsen we meer kostbare spullen dan dat we eigenlijk denken. Probeer daarom alle spullen uit het zicht te houden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld:
- Gordijntjes te plaatsen voor ramen of raamfolie op de ramen te plakken, zodat inbrekers niet naar binnen kunnen gluren.
- Kostbaarheden niet onder het afdakje van je schuur te laten staan. Ook niet wanneer dit voor korte duur is. Je geeft hiermee inbrekers verwachtingen van wat er in de schuur te vinden kan zijn.
- Stenen en klinkers buiten het zicht te houden. Hiermee kunnen inbrekers makkelijk een raampje inslaan en toegang krijgen tot de schuur.
Alarmbeveiliging
Wil je echt het maximale uit de beveiliging halen? Dan kun je kiezen voor een alarmsysteem. En als je zelf een beetje handig bent, kun je deze zelf installeren.
Wil je liever een volledige uitrusting? Dan kun je contact opnemen met een beveiligingsbedrijf, die de beveiliging volledig naar wens kunnen installeren. Bij (poging tot) inbraak of brand zal de alarmcentrale contact opnemen met de contactpersonen. Deze kunnen er dan voor kiezen om een melding te maken naar de meldkamer, zodat de hulpdiensten gelijk ter plaatsten komen.
Verzekering
De spullen in de schuur vallen in de meeste gevallen onder de inboedelverzekering. Het is wel van belang dat de schuur op hetzelfde adres staat als de woning. Plaats je kostbaarheden in jouw schuur? Maak dan duidelijke foto’s van de spullen en bewaar alle bonnen. Je kunt ook duidelijke foto’s maken van de bonnen en opslaan op een harde schijf. Dit kan vervelende situaties voorkomen wanneer er onverhoopt ingebroken wordt in de schuur.
Ondanks dat de spullen in de schuur onder de inboedelverzekering valt, is het belangrijk om de schuur en spullen goed te beveiligen. Zorg er daarom altijd voor dat de fiets op slot is met een goed fietsslot en kostbaarheden die niet in de schuur thuishoren, opgeborgen worden in je woning.
Heb jij nog geen goede inboedelverzekering? Bereken dan snel jouw premie online.
Was dit artikel nuttig?
Nog niet uitgelezen?
Wat te doen bij brand in huis?
Het is voor veel mensen hun grootste nachtmerrie: brand in huis. Maar wat moet je doen als het je overkomt en hoe kun je brand in huis voorkomen? Dat lees je hier.
Wat als er iets kapot gaat in mijn huis?
Schade aan je inboedel is vervelend. In deze blog lees je wat je eraan kunt doen, met én zonder Inboedelverzekering!
De duurste en goedkoopste gemeentes
Benieuwd naar de duurste en goedkoopste gemeentes van Nederland? Wij zetten ze op basis van de gemeentelijke belastingen op een rijtje.
Rookmelder verplicht in huis
Vanaf 1 juli is een rookmelder in huis verplicht. 1 op de 5 huishoudens voldoet hier niet aan. Lees hier wat een rookmelder voor jou betekent.