Sneeuwkettingen en winterbanden
Hoe werkt het en wanneer moet je het gebruiken?
In de winter zijn winterbanden eigenlijk onmisbaar. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de auto in de garage te laten staan, maar dat is niet altijd een optie. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar toch wordt het meestal wel aangeraden om ze te monteren zodra de temperaturen onder de 7 graden duiken. Dit geldt niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Ben je van plan naar een van onze buurlanden te rijden? Dan is het belangrijk om te weten of je daar wel of niet zonder winterbanden mag rijden en of sneeuwkettingen verplicht zijn.
Waarom zijn winterbanden zo belangrijk?
Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg, vooral bij lage temperaturen en gladheid. Winterbanden hebben een dieper profiel (minimaal 4 mm), wat zorgt voor een kortere remweg en meer grip op sneeuw of ijs. Zomerbanden, met een profiel van slechts 1,6 mm, bieden bij kou veel minder grip.
Tip: in Duitsland zijn de regels vanaf 1 oktober 2024 aangescherpt. Alleen winterbanden met het Alpine-symbool (een sneeuwvlok in een bergpictogram) voldoen nog aan de wet. Banden met alleen het M+S-symbool (modder en sneeuw) zijn dan niet meer genoeg.
Winterbanden in het buitenland
Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, geldt dat wel voor veel andere landen. In bijvoorbeeld Oostenrijk en Frankrijk is het verplicht om winterbanden te gebruiken in de winterperiode. In Oostenrijk geldt dit van 1 november tot 15 april en in Frankrijk zijn winterbanden van 1 november tot 31 maart verplicht in 48 departementen, vooral in bergachtige gebieden.
Eigenschappen van winterkettingen
Vaak denken mensen dat winterbanden voldoende veiligheid bieden bij winterse omstandigheden in landen als Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Frankrijk. 1 op de 7 bestuurders neemt niet eens een sneeuwketting mee. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Sneeuwkettingen zorgen voor meer veiligheid en grip op besneeuwde en ijzige wegen. Door de sneeuwkettingen wordt het risico op uitglijden en slippen sterk verminderd. Bovendien zijn sneeuwkettingen in sommige landen verplicht. Heb je geen sneeuwketting in een land waar dit verplicht is? Dan kun je een boete verwachten van tot wel €5.000!
Winterbanden plaatsen
Voor het verwisselen van je banden kun je aan afspraak maken bij de garage. Wil je liever geld besparen en ben je een beetje handig? Dan kun je ook zelf jouw winterbanden plaatsen door middel van ons stappenplan*:
Let op! Wil je zelf je banden verwisselen, dan moet deze wel aan een velg bevestigd zijn.
- Parkeer je auto op een veilige plek met een vlakke ondergrond.
- Zorg ervoor dat je handrem opgetrokken is.
- Maak de wielen los met een kruissleutel. Maak de wielen nog niet helemaal los!
- Gebruik een krik om je auto omhoog te krikken.
- De wielmoeren kun je nu helemaal losdraaien.
- Verwijder de band.
- Monteer je band met de juiste draairichting aan de auto.
- Draai de wielmoeren vast.
- Laat de auto weer zakken door de krik omlaag te zetten.
- Trek de moeren na en zet ze strakker vast.
- Heb je al 100 kilometer gereden met de nieuwe banden? Trek de moeren dan opnieuw na en zet ze strakker.
- Controleer altijd de bandenspanning en vul deze indien nodig bij.
Sneeuwkettingen: weet wanneer je ze nodig hebt
Sneeuwkettingen bieden extra grip en zijn in sommige landen zelfs verplicht als de weersomstandigheden daar naar vragen. In landen zoals Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland kunnen sneeuwkettingen verplicht zijn, afhankelijk van waar je rijdt en wat het weer op dat moment doet. Het is verstandig om altijd sneeuwkettingen in je auto te hebben als je naar winterse gebieden reist. Vergeet niet dat het niet alleen gaat om de wetgeving; sneeuwkettingen kunnen je helpen veilig van A naar B te komen in moeilijke omstandigheden.
Sneeuwkettingen plaatsen
Het plaatsen van de sneeuwketting moet je meestal zelf doen. Je kunt dit het beste thuis oefenen voordat je op reis gaat. In de stappen hieronder leggen wij je uit hoe je een sneeuwketting kunt plaatsen:
- Controleer altijd eerst de handleiding
- Leg de ketting over het wiel en bekijk goed wat de voor- en achterkant is.
- Schuif de ketting achter het wiel. Pak de twee uiteinden en klik deze boven op het wiel aan elkaar.
- Spreid de rest van de ketting over het wiel. Belangrijk is, dat je bij een ketting die zichzelf spant, de spanner openzet, zodat je deze uit kan trekken. Pak de bovenste twee haakjes en maak deze vast. Deze haakjes beschermen de velgen. Pak nu de onderste twee haakjes en maak deze ook vast.
- Zet de spanner op ‘drive’. De ketting zit nu goed, maar het is toch verstandig om nog even te controleren of dat echt zo is. Rijd daarom een paar meter en kijk alles nog eens na.
Veilig op reis
Heb je de juiste banden op je auto en de sneeuwkettingen al klaarliggen? Vergeet dan niet te controleren of de auto nog goed verzekerd is! Het is natuurlijk ook belangrijk om zelf goed verzekerd te zijn. Ook kun je met onze Reisverzekering jezelf verzekeren voor Risico- en Wintersporten. Zo ben je verzekerd van een veilige reis.
Was dit artikel nuttig?
Ben je nog niet uitgelezen?
Dan vind je dit misschien interessant!
Diefstal van skispullen op wintersport
Zodra het wintersportseizoen weer van start gaat slaan dieven toe om op jacht te gaan naar skispullen. Het aantal diefstallen in wintersportgebieden neemt elk jaar toe. In deze blog geven we tips om diefstal op wintersport te voorkomen.
Betekenis symbolen zijkant autoband
Op je autoband staan aardig wat cijfers, getallen en symbolen. Wat betekent dat allemaal? Dat lees je hier!