Scheiden: wie van jullie krijgt de schadevrije jaren?
Ga je scheiden en deel je samen een auto? Dan is het belangrijk om te praten over jullie schadevrije jaren. Sinds 1 januari 2022 kun je de schadevrije jaren namelijk verdelen, zoals jullie meubels of geld. Lees alles over de waarde van schadevrije jaren, hoe je ze overdraagt of verdeelt en wat daar de gevolgen van zijn.
Waarom schadevrije jaren belangrijk zijn
Bij een scheiding moet je veel regelen. Wie krijgt welke spullen en wat gebeurt er met de kinderen? Schadevrije jaren zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het belangrijk om het erover te hebben. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je autoverzekeringspremie is. Voorheen was het zo dat wanneer je partner de schadevrije jaren kreeg, jij weer op 0 moest beginnen en daarom meer voor een verzekering moest betalen.
Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuwe regeling getroffen, waardoor het mogelijk is om de schadevrije jaren te verdelen bij een scheiding of ontbinding van geregistreerd partnerschap. In dit geval is de polishouder degene die bepaalt hoe de schadevrije jaren verdeeld worden.
Zo werkt het verdelen van schadevrije jaren
De opgebouwde schadevrije jaren zijn gekoppeld aan de autoverzekering. Ben jij de verzekeringsnemer? Dan staan ze op jouw naam. Zelfs als je partner evenveel of zelfs vaker in de auto rijdt, blijf jij altijd degene die de schadevrije jaren opbouwt. Daarom is in het geval van een scheiding de polishouder degene die bepaalt hoe de schadevrije jaren worden verdeeld. Hiervoor dient de verzekeringsnemer een afstandsverklaring in de bij de verzekeraar, waarop de schadevrije jaren worden verdeeld. Ook kun je de schadevrije jaren aan een ander overdragen. In beide gevallen gelden dezelfde stappen, die je hieronder leest.
Schadevrije jaren overdragen of verdelen: zo werkt het
Schadevrije jaren overdragen of verdelen kan niet zomaar aan iedereen. De ontvanger moet wel bijgedragen hebben aan de opbouw van die jaren. Voor (ex-) partners wordt gelukkig niet moeilijk gedaan. Je hoeft niks extra’s aan te tonen en kunt de schadevrije jaren overdragen met een overdrachtsverklaring.
Dit is wat je moet doen:
- Download de overdrachtsverklaring via onze downloads.
- Vul de verklaring in met de gegevens van zowel de houder als de ontvanger.
- Stuur deze e-mail naar je autoverzekeraar. Bij Allianz Direct stuur je dit naar documents@allianzdirect.nl
- De verzekeraar stuurt je een bevestiging en je bent klaar!
Heb je een autoverzekering bij Allianz Direct en kom je er niet uit? Neem gerust contact op via de chat, rechtsonder in je scherm. We zitten doordeweeks voor je klaar tussen 8.30 en 21.00 uur.
Alles voor de schadevrije jaren geregeld? Vergeet je gegevens niet te wijzigen
Je hebt je schadevrije jaren overgedragen of verdeeld, maar dan ben je nog niet helemaal klaar. Wijzig ook de gegevens bij je autoverzekering, zoals bijvoorbeeld de tenaamstelling van de auto, een andere regelmatige bestuurder, maar ook je adresgegevens. In de meeste gevallen blijf je na een scheiding immers niet op hetzelfde adres wonen.
Maak jij straks een frisse start met een nieuwe wagen? Vergeet je dan niet opnieuw te verzekeren. Bekijk de autoverzekeringen van Allianz Direct of bereken je premie binnen 20 seconden online. Zo weet je direct waar je aan toe bent.
Meer informatie over schadevrije jaren? Bekijk dan de video hieronder over hoe schadevrije jaren werken!
Externe video content
Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.
Verder lezen?
Misschien vind je deze artikelen interessant.
Schadeformulier auto
Bij een ongeval of aanrijding is het belangrijk om een schadeformulier in te vullen. Dit is waar je rekening mee moet houden.
Schade aan auto door ander
Heeft iemand anders jouw auto beschadigd? Bekijk nu of dit vergoed wordt door jouw verzekeraar.
Ruitschade braakschade
Met een Beperkt Casco of All Risk verzekering is ruitschade gedekt. Dit kun je het beste doen als er in je auto is ingebroken.
Ruitschade glas
Steenslag, ruitbreuk of een sterretje. Wat valt er precies onder ruitschade en wat wordt er door je verzekering gedekt?