Zo bewaar jij je rust tijdens de coronamaatregelen!
Zeker nu, tijdens de lockdown, ervaren steeds meer mensen stress in huis. Stress is niet per se ongezond, maar te veel wel. Met alle nieuwe maatregelen en nieuwsberichten over de hoeveelheid besmettingen is het al lastig om je rust te bewaren. Combineer dit met alle uitdagingen van het thuiswerken en het resultaat is bij veel mensen: stress.
Om je te helpen om tijdens het thuiswerken en thuisblijven toch de rust te bewaren, lees je hieronder een aantal handige tips lezen. Zo bewaar jij je rust!
Mediteren kun je leren
Om helemaal tot rust te komen houden veel mensen vast aan dagelijkse momentjes meditatie. Zeker tijdens de spanningen door de coronacrisis is meditatie een goed middel om tot rust te komen. Je rust bewaren wanneer je heel de dag thuis bent is soms moeilijk. Juist daarom is het slim op een vast moment te plannen waarop je alle schermen uitzet en even apart gaat zitten om te mediteren. Laat je gedachten langsvaren zonder prikkels van buitenaf en kom tot innerlijke rust.
Meditatie of mindfulness helpen je bij je innerlijke rust en mentale gezondheid; iets wat je zeker helpt om tot rust te komen in deze stressvolle tijden. Voor de beginners is dit misschien niet altijd even makkelijk, maar oefening baart kunst! Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan kun je online veel filmpjes vinden die je helpen.
Blijf bewegen en behoud je slaapritme
Innerlijke rust en mentale gezondheid staan direct verbonden met je fysieke gesteldheid. Beweging helpt namelijk om spanningen te verminderen en het geeft je ook een goed gevoel. Zet je gedachten op een rijtje tijdens een frisse wandeling of een rondje fietsen en je zult merken dat je er daarna een stuk ontspannener bij zit.
Naast bewegen is slapen minstens net zo belangrijk! Het is verleidelijk om, nu je thuis werkt, wat later naar bed te gaan. Je kunt immers ook langer blijven liggen. Toch is zowel het later slapen als het langer uitslapen niet altijd even verstandig. Een goede nachtrust is belangrijk omdat je niet alleen fysiek, maar ook mentaal tot rust komt. Ga daarom nog steeds op tijd op bed en probeer je ritme vast te houden door niet al te lang uit te slapen. Zo houd je ritme, slaap je goed en sta je frisser op.
Gezonde voeding, ook erg belangrijk
Naast een vast ritme in slaap en beweging, is ook je voeding een belangrijke factor in je mentale en fysieke gezondheid. Het helpt hierbij om vaste momenten te kiezen voor je ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Ondanks dat het nu misschien verleidelijk is om ter afleiding doordeweeks een borrel te nemen, is het toch verstandiger om dit alleen in het weekend te doen. Zo behoud je het normale ritme en ben je de dag een stuk frisser.
Gezond eten en voldoende drinken helpt je lichaam ook om het eigen ritme te behouden en voorkomt dus ook gevoelens van spanning. Wist je bijvoorbeeld dat vitamine C helpt bij stress bestrijding? Zorg er dus voor dat je voldoende fruit en groente eet en voorkom dat je in het ‘nieuwe normaal’ ook een nieuw, ongezonder dieet ontwikkelt.
Houd dagelijkse routines vast
Klinkt simpel, maar het is niet altijd even makkelijk in deze stressvolle tijd. Je dagelijkse routines liggen misschien wel helemaal overhoop, nu je niet meer naar werk forenst en de sportschool gesloten is. Maar juist dit soort vaste routines maken je dag voorspelbaar; hier kun je aan vasthouden. Juist in de dagelijkse onzekerheden zijn dit soort kleine zekerheden fijn om aan vast te houden. Denk bijvoorbeeld aan een vast koffie momentje, vaste dagen waarop je gaat wandelen of hardlopen en een vaste avond om te relaxen. Probeer deze momenten echt vast te zetten en zet indien nodig een wekker om je te herinneren aan de vaste momenten. Bijvoorbeeld:
07:30 – 09:30 Opstaan en ontbijt
10:30 – 10:45 Ochtendbreak
12:30 – 13:00 Lunch
15:00 – 15:15 Mediteren en/of rekken
17:00 - 17:30 Dag afsluiten (bijv. omkleden en buiten een rondje lopen)
En mis je ’s ochtends je fietsrondje naar werk? Ga dan alsnog fietsen, ook al werk je nu thuis. Zo houdt je niet alleen vast aan je routine, maar kom je ook nog toe aan je beweging! Hopelijk kom je met deze tips helemaal tot rust. Ben je zo rustig geworden dan je je begint te vervelen? Dan zijn er zat coronaproof-activiteiten die je nog kunt doen!
Was dit artikel nuttig?