Alle rijhulpsystemen op een rijtje
Rijhulpsystemen auto
De automarkt is altijd in verandering. Van benzine en diesel rijden steeds meer auto’s elektrisch en ook de waterstofmarkt begint langzaamaan vorm te krijgen. Behalve ontwikkelingen op het gebied van brandstof, worden auto’s ook steeds technischer. Een nieuwe auto anno 2021 zit vol met hightech gadgets en digitale snufjes die je helpen bij het rijden en je rit een stuk comfortabeler maken. Door de continue ontwikkelingen is het soms moeilijk door de bomen het bos nog te zien, daarom zetten we de laatste rijhulpsystemen hier voor je op een rijtje!
Rijhulpsystemen auto: ADAS
De overkoepelende term voor alle rijhulpsystemen is ADAS, wat staat voor Advanced Driver Assistence System. Onder deze term vallen dus alle rijhulpsystemen die je ondersteunen in het verkeer. Dit betekent natuurlijk niet dat de auto taken van je overneemt en je zelf lekker achterover kunt hangen, maar sommige rijhulpsystemen zorgen er wel voor dat je beter en veiliger rijdt. Hierbij is het wel belangrijk om te weten hoe je de systemen gebruikt, voordat je je rot schrikt van alle toeters en bellen die afgaan als je achter het stuur kruipt. Wanneer je je auto aanschaft, is het daarom goed om deze snufjes te checken en te kijken wat jij fijn vindt rijden.
De rijhulpsystemen op een rijtje
Er zijn vandaag de dag ontzettend veel verschillende soorten gadgets en rijhulpsystemen in de markt. Om het overzicht te bewaren, lees je hier de meest voorkomende rijhulpsystemen op een rijtje. Welk rijhulpsysteem is echt wat voor jou?
Adaptive Cruise Control
Je kent cruise control misschien wel; je mag 100 rijden en stelt de cruise control in op 100, zodat je niet per ongeluk te hard gaat rijden en comfortabel de 100 aanhoudt. Adaptive Cruise Control werkt in principe hetzelfde, maar past zich ook nog eens automatisch aan op de snelheid van je voorligger. Dit maakt het gebruik van cruise control nog veiliger, je rijdt nu immers nooit harder dan je voorligger.
Intelligent Speed Adaptation
Met dit rijhulpsysteem rijdt je nooit meer te hard – en dat scheelt je een hoop boetes. De ISA is namelijk een automatische snelheidsbegrenzer, die de verkeersborden leest en een maximum rijsnelheid instelt. Op deze manier kun je niet harder rijden dan is toegestaan.
Lane Keeping Aid
Met de Lane Keeping Aid helpt je auto je in de rijstrook te blijven waar je rijdt. Door middel van kleine stuurcorrecties of een waarschuwing wordt je als bestuurder gewezen op het afdwalen van je rijstrook. Wanneer je je richtingaanwijzer gebruikt begrijpt dit systeem dat je van rijstrook gaat wisselen en kun je je gang gaan. Zo rijdt je altijd netjes in je rijstrook – wel zo veilig.
Lane Change Merge Aid
Met dit rijhulpsysteem weet je auto precies wanneer er verkeer in je dode hoek zit, bijvoorbeeld wanneer je gaat wisselen van rijstrook. Het systeem geeft je hier een waarschuwing van, zodat je zelf alert bent op het verkeer in je dode hoek en zo een botsing voorkomt.
Park Assist Pilot
De Park Assist Pilot is hét rijhulpsysteem voor iedereen die moeite heeft met (in)parkeren. Dit systeem herkent namelijk parkeerplekken die geschikt zijn voor je auto én het systeem helpt je parkeren met behulp van automatische stuurbeweging. Ideaal.
Emergency Brake
De Emergency Brake spreekt redelijk voor zich. Zodra er een botsing dreigt, bijvoorbeeld met een voorligger of een plotseling object, grijpt dit systeem automatisch in door flink te remmen. Zo voorkom je een botsing, schade en eventueel letsel.
Hightech auto’s
Naast de vele rijhulpsystemen, zien we ook in andere elementen de digitalisering van de auto terug. Met de opkomst van megadisplays in auto’s, zoals bij Tesla en BMW, is te zien dat automerken steeds meer inzetten op een luxe ervaring, waarbij software en gadgets het comfort moeten verbeteren. Daarnaast is elektrisch rijden natuurlijk volop in ontwikkeling en wie weet kunnen auto’s in de toekomst autonoom rondrijden.
Deze rijhulpsystemen worden vanaf 2022 verplicht
Vanuit de EU is er afgesproken om vanaf het jaar 2022 alleen nieuwe modellen auto’s toe te laten die de ADAS geïnstalleerd hebben, zoals het noodremsysteem en de rijbaanassistentie. Daarnaast zullen de systemen om te helpen met achteruitrijden en inparkeren belangrijk worden, alsmede de ADAS om je snelheid vast te houden.
Nieuwe auto verzekering: Allianz Direct
Heb jij een nieuwe auto vol digitale snufjes, of ben je van plan er binnenkort een te kopen? Dan is het verstandig om je auto goed te verzekeren, zodat je ook na schade kan blijven genieten van je nieuwe bolide. Een nieuwe auto vol digitale rijhulpsystemen en andere snufjes is het best verzekerd met een All Risk autoverzekering van Allianz Direct. Dit is de meest complete dekking voor je auto. Ook geniet je bij Allianz Direct van €0 Eigen Risico, altijd vervangend vervoer bij schade en ben je ook verzekerd voor schade door eigen schuld. Bereken direct online je premie en je bent vandaag nog optimaal verzekerd!
Was dit artikel nuttig?
Meer lezen?
Misschien vind je dit ook interessant:
Auto van de toekomst
Naast de elektrische auto staat automobilisten nog meer te wachten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een auto die rijdt op waterstof, suikerriet of alleen maar zonlicht?
Checklist Autoverzekering
Heb je een andere auto gekocht? Controleer dan je verzekeringen met deze checklist. Zo ben je verzekerd zoals jij dat wil.
Wat moet er verplicht mee in de auto?
In veel vakantielanden ben je verplicht om onderweg een aantal voorwerpen mee te nemen, maar wat is in Nederland eigenlijk verplicht in de auto?
Autoverzekering 101
De 15 moeilijkste autoverzekeringtermen in duidelijke taal. Zo weet jij precies waar je aan toe bent bij het afsluiten van je autoverzekering.