Persoon achter het stuur op de weg

26 september 2023

Ouder worden en rijbewijs: hoe behoud ik mijn rijbewijs?

Zelf een auto kunnen rijden kan een heerlijk gevoel van vrijheid geven. Je wil daarom zo lang mogelijk zelf achter het stuur blijven. De rijbewijskeuring voor ouderen zorgt ervoor dat autorijden ook een verantwoordelijke bezigheid blijft. Hoe deze keuring precies werkt en meer lees je hier!

Moet ik mij laten keuren?

In principe is een rijbewijs tot 10 jaar geldig. Ben je ouder dan 65 jaar? Dan werken de regels iets anders. Check hier of het nodig is om je te laten keuren:

Jonger dan 60 jaar: Nee, je rijbewijs is 10 jaar geldig.

Van 60 tot 65 jaar: Nee, je rijbewijs is 10 jaar geldig.

Van 65 tot 70 jaar: Nee, je rijbewijs is maximaal geldig tot je 75e verjaardag. Ben je 69 jaar oud bij verlenging? Dan wordt je rijbewijs afgegeven voor de duur van 6 jaar, dus tot je 75e verjaardag.

Van 70 tot 75 jaar: Nee, je rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig bij verlenging. Als je rijbewijs verloopt als je bijvoorbeeld 74 jaar oud bent, krijg je een rijbewijs voor maximaal 5 jaar en mag je dus tot je 79 jaar oud bent blijven rijden zonder rijbewijskeuring.

75 jaar of ouder: Ja, een medische keuring is verplicht. Als je rijgeschikt verklaard bent, krijg je een rijbewijs voor maximaal 5 jaar.

Hoe kan ik als 75-plusser mijn rijbewijs verlengen?

Ben je 75 jaar of ouder en verloopt je rijbewijs? Als je je rijbewijs wil verlengen is het in Nederland verplicht om eerst een medische keuring te doen. Het is daarom handig om 4 of 5 maanden voordat je rijbewijs verloopt alvast te starten met de aanvraag. Maar hoe werkt dat precies? Hieronder leggen we het je graag stap voor stap uit:

1. Vul de Gezondheidsverklaring in

In deze verklaring staan vragen over je gezondheid, bijvoorbeeld over welke medicijnen je gebruikt. De snelste manier is om de Gezondheidsverklaring online in te vullen via mijn.cbr.nl, maar het kan ook op papier via bijvoorbeeld de gemeente.

2. Maak een afspraak met een keuringsarts

Na het invullen van de Gezondheidsverklaring krijg je een bericht van het CBR waarin staat dat je een afspraak moet maken met een keuringsarts. Neem naar de afspraak alle formulieren van het CBR mee. Als je een medische aandoening hebt, zoals staar of epilepsie, moet je ook langs een medische specialist.

3. Je gezondheid wordt onderzocht

Als je langs de arts geweest bent, onderzoekt de arts je gezondheid. De arts vult hierbij online de nodige papieren in, die vervolgens automatisch bij het CBR terechtkomen. Vult de arts papieren formulieren in? Dan moet je deze formulieren vervolgens zelf naar het CBR opsturen.

4. CBR beoordeelt de aanvraag

Vervolgens beoordeelt een arts van het CBR alle informatie en bepaalt of je nog rijgeschikt bent. In sommige gevallen is een rijtest of extra medische informatie nodig. In dat geval ontvang je opnieuw een verwijzing naar een arts en beoordeelt het CBR de aanvraag vervolgens opnieuw.

5. Verleng je rijbewijs

Heb je een akkoord ontvangen van het CBR? Wat fijn, dat betekent dat je rijgeschikt bent verklaard. Ga naar de gemeente om je rijbewijs te verlengen. Je rijbewijs wordt verlengd voor maximaal vijf jaar.

Veiligheid staat voorop

Als autobestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. In Nederland moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heb je officieel geen medische keuring nodig, maar twijfel je wel over je rijgeschiktheid? Je kan bij het CBR ook altijd zelf om een beoordeling vragen. Zo weet je zeker of je wel of niet veilig de weg op kan. 

Was dit artikel nuttig?

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.