Reisadvies

Hoe werkt dat precies?

Reisadvies en verzekeringen

December 2023

Wanneer je van plan bent om op vakantie te gaan, denk je er vaak niet aan om de veiligheidsrisico's van het land van bestemming te controleren. Toch is dit erg belangrijk, want de veiligheidssituatie kan daar anders zijn dan in Nederland. Om deze reden adviseert de Rijksoverheid of een land veilig is om te bezoeken. Maar wat houdt een reisadvies in? En wat als het reisadvies van een land verandert terwijl je op vakantie bent? In deze blog vertellen we je hier meer over. 

Kleurcodes 

Je bent bij het reizen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Om je hierbij te helpen geeft de overheid reisadviezen per land. De adviezen worden gegeven door middel van de volgende kleuren:  

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s 
Dit betekent dat de veiligheidssituatie vergelijkbaar is met die van Nederland en er geen bijzondere veiligheidsrisico’s bekend zijn voor deze bestemming. Net als in Nederland moet je hier goed op jezelf, anderen en je spullen passen. 

Geel: let op, er zijn risico’s 
Een gele kleur betekent dat er in dit land veiligheidsrisico’s zijn waar je alert op moet zijn. Lees je voordat je vertrekt in over deze risico’s en let goed op. Voorbeelden van mogelijke gevaren zijn actieve zakkenrollers of een hoge frequentie van autodiefstallen. Ook kan het zijn dat er bepaalde risico’s gelden voor een specifiek gebied. 

Oranje: alleen noodzakelijke reizen 
Dit betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s zijn op je bestemming. Tijdens je reis kun je mogelijk in gevaarlijke situaties terechtkomen en daarom adviseert het Ministerie in dit soort gevallen alleen noodzakelijke reizen te maken. Een vakantie valt hier over het algemeen niet onder. Ook hier geldt dat de risico’s gelden voor specifieke gebieden in een land. Het is daarom verstandig om deze regio’s te vermijden. 

Rood: niet reizen 
Een rode kleur betekent dat er dusdanig ernstige veiligheidsrisico’s zijn in het land van bestemming, dat hierdoor levensbedreigende situaties kunnen ontstaan. Het is niet raadzaam om af te reizen naar dit gebied. Vaak zijn dit landen met ernstige, politieke onrust. Het kan ook gaan om een bestemming waar er een grote kans is op een natuurrampen, zoals bosbranden in Australië. 

Het volgen van het reisadvies is geen verplichting. Je mag daarom zelf de keuze maken om een land wel of niet te bezoeken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan je niet verplichten een risicoland te verlaten.  

Ga je op reis waar een oranje of rood reisadvies geldt? Dan kan het Ministerie van Buitenlandse Zaken ervoor kiezen je niet te helpen wanneer je in de problemen komt. 

Veranderend reisadvies 

Heb je al een reis geboekt en verandert het reisadvies? In Nederland is er een wet waarmee geregeld is dat je de reis kosteloos mag annuleren wanneer het reisadvies plotseling verandert naar een negatief advies. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het reizen gevaarlijk is. Dit kun je doen aan de hand van het negatieve reisadvies dat door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is afgegeven.  

Ben je al op je bestemming en verandert het reisadvies? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar huis of naar een andere veilige plek. Het is afhankelijk van de reisorganisatie of dit kosteloos geregeld kan worden. Als de reisaanbieder aangesloten is bij het Calamiteitenfonds, mag de reis kosteloos onderbroken worden. Het Calamiteitenfonds betaalt de kosten van de annulering. Is de reisaanbieder hier niet bij aangesloten? Dan is er een grote kans dat de reisaanbieder niets terug zal betalen. 

Reisverzekering 

Boek je een reis naar - of ben je op reis in - een gebied waar een negatief reisadvies geldt? Dan kan je verzekeraar ervoor kiezen de annulering of onderbreking niet te vergoeden. Dit kan wanneer je bijvoorbeeld een reis boekt naar een bestemming waar het onrustig is en er al een verwachting is dat het reisadvies elk moment kan veranderen, of wanneer je tegen het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in toch afreist.  

Vind er een terroristische situatie plaats in de 30 dagen voor je vertrekdatum, of tijdens je reis op minder dan 100 kilometer van de stad waar je verblijft? Dan ben je met de Reisverzekering van Allianz Direct gedekt voor het annuleren of onderbreken van deze reis.  

Ook wanneer een evacuatie wordt verplicht door de overheid vanwege een natuurramp, vergoedt de Reisverzekering van Allianz Direct de kosten voor het evacueren.  

Verder ben je verzekerd wanneer je tenminste 50% van je reis mist door: 

  • Een natuurramp;  
  • Wegen die afgesloten of onbegaanbaar zijn vanwege zeer slecht weer; 
  • Sociale onrust, behalve als dit molest wordt. 

Medische kosten 

Heb je een Reisverzekering met de dekking Medische Kosten? Dan vergoedt Allianz Direct alleen de medische kosten die niet in verband liggen met het negatieve reisadvies. Hiervoor heb je wel de aanvullende dekking Medische Kosten bij jouw reisverzekering nodig.  Ga je bijvoorbeeld naar een oorlogsgebied waar een negatief reisadvies geldt en raak je gewond? Dan worden de medische kosten niet gedekt. Maar heb je last van je kies? Dan mag je gebruik maken van je Medische Dekking van je Reisverzekering. 

Controleer altijd de polisvoorwaarden van jouw reisverzekering. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw verzekeraar. Zo kom je niet voor een ongewenste verassingen te staan.  

  

Familie buiten aan het lopen

Medische Kosten

Je zorgverzekering dekt medische kosten in het buitenland niet altijd volledig. Met de aanvullende dekking Medische Kosten van Allianz Direct ben je hier wel voor verzekerd! Kies voor deze aanvulling op je Reisverzekering voor een zorgeloze

Was dit artikel nuttig?