Goedkoper tanken

November 2022

Prijsverschil tussen tanken en laden wordt kleiner

Misschien is het je al opgevallen: de prijzen voor diesel en benzine zijn al enkele weken stevig aan het dalen, terwijl de energieprijzen aan het stijgen zijn. Als gevolg daarvan wordt elektrisch rijden alleen maar duurder en wordt het prijsverschil tussen tanken en laden dus steeds kleiner.

Prinsjesdag

De plannen die op Prinsjesdag aangekondigd zijn zorgen ook voor een kleiner prijsverschil tussen tanken en laden. De accijnsverlaging op benzine en diesel wordt bijvoorbeeld met een half jaar verlengd, terwijl veel belastingvoordelen voor elektrisch rijden juist komen te vervallen.

Zo vervalt komend jaar bijvoorbeeld de btw-korting op elektriciteit en is er geen korting meer op de energiebelasting voor publieke laadpalen. Daarnaast moet je wel opslag voor duurzame energie (ODE) betalen, een energiebelasting waarmee de overheid de subsidie voor duurzame energie betaalt.  

Op Prinsjesdag werd ook bekend gemaakt dat de algemene verlaging van energiebelasting op stroom opgeschort wordt. Met het geld dat hiermee bespaard wordt wil het kabinet namelijk het plafond op de energierekening financieren.

Snel door het plafond heen met thuisladen

Als een gemiddelde automobilist ben je op jaarbasis momenteel ongeveer €1.000 per jaar voordeliger uit met elektrisch rijden dan wanneer je op brandstof rijdt. Hierbij wordt ervan uit gegaan dat je deels thuis, deels op je werk en deels bij publieke laadpalen laadt. Als je je elektrische auto alleen thuis laadt, is dat voordeel nog maar slechts de helft.

Daarnaast ga je ook al snel door het prijsplafond van de energierekening heen als je met name thuis laadt. Hoewel je zou denken dat je met elektrisch rijden voordeliger uit bent, valt dat momenteel dus tegen.

Steeds meer mensen laden bij publieke laadpalen

Vanwege de stijgende energieprijzen kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om te laden bij publieke laadpalen in plaats van thuis. Vaak is dat een stuk voordeliger, aangezien de energietarieven bij publieke laadpalen over het algemeen lager zijn wegens langlopende vaste contracten. Uit het Nationaal Laadonderzoek 2022 is dan ook gebleken dat een kwart van de Nederlanders met een elektrische auto en een duurder energietarief ervoor kiest om bij een openbare laadpaal te laden. Het wordt verwacht dat dit effect maar tijdelijk zal zijn, aangezien de stroomkosten bij publieke laadpalen uiteindelijk ook zullen stijgen. Hierdoor wordt de kostenbesparing weer kleiner en loont het niet meer om bij een publieke laadpaal te laden in plaats van thuis.

Zonnepanelen worden steeds populairder

Een kwart van de Nederlanders laadt dus wegens de hoge energieprijzen vaker bij publieke laadpalen, maar wat doet de rest eigenlijk? De meerderheid van de mensen met een elektrische auto kiest ervoor om gewoon thuis te blijven laden. Dit komt omdat een groot deel van deze groep hun eigen energie van zonnepanelen kan gebruiken. Volgens het Nationaal Laadonderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 79 procent van de Nederlanders met een elektrische auto ook zonnepanelen heeft, terwijl landelijk maar 19 procent van de huishoudens zonnepanelen heeft.

Uit deze cijfers is dus duidelijk dat EV-rijders erg geïnteresseerd zijn in zonne-energie. Dit is op zich logisch verklaarbaar, aangezien deze groep al erg bezig is met duurzaamheid. Door de gestegen energieprijzen worden ook zonnepanelen dus steeds populairder. Overweeg je ook om zonnepanelen te installeren? In deze blog lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen!

Laadkosten en tankkosten groeien naar elkaar toe

Door de stijgende prijzen voor energie wordt het overstappen naar elektrisch rijden voor veel mensen een stuk minder aantrekkelijk. Al helemaal gezien het feit dat de prijzen komend jaar alleen maar verder zullen stijgen, doordat veel belastingvoordelen voor elektrisch rijden komen te vervallen vanaf 1 januari. De laad- en tankkosten groeien hierdoor steeds verder naar elkaar toe. Velen zien dit als een probleem, aangezien de overgang naar elektrisch rijden een belangrijke rol speelt voor het behalen van de klimaatdoelen.

 

Bron: NU.nl, Nationaal Laadonderzoek 2022

Was dit artikel nuttig?

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.