25 mei 2023
5 veelvoorkomende pechsituaties
In 2022 werd een recordaantal Nederlandse auto’s van de weg gesleept: 106.847 automobilisten stonden vast met autopech en moesten in de garage verder worden geholpen. Dit waren er 13% meer dan in 2021. Wegslepen klinkt heftig, en gelukkig is dit lang niet altijd nodig. 80% van de problemen kan namelijk gewoon ter plekke worden opgelost.
Welke pechsituaties komen het meeste voor? Dit zijn 5 veelvoorkomende ongelukjes waarbij wegslepen meestal niet nodig is:
1. Lekke band
Geen drama, maar wel vervelend: een lekke band. Je hoort de auto extra energie gebruiken, hebt moeite met sturen of de band maakt een klapperend geluid.
Ieder jaar staan tienduizenden Nederlanders langs de weg met een lekke band. De band raakt bijvoorbeeld beschadigd door een scherp object op de weg, een botsing met een stoeprand of versleten schokdempers.
Een nare verrassing blijft het, maar gelukkig hebben veel auto's een reservewiel of reparatieset in (of onder) de bagageruimte liggen. De reparatie kan daarom gewoon onderweg worden uitgevoerd en de automobilisten rijden vaak relatief snel weer verder.
2. Accu leeg
Heb je per ongeluk je lichten aan laten staan? Heeft de auto te lang stilgestaan en is de accu leeggelopen? Zit de deur niet goed dicht en is er een dashboardlampje blijven branden? Om de auto te kunnen starten heb je energie nodig, en met een lege accu heb je hier onvoldoende van.
Dé manier om een accu op te laden is via een andere auto. Je schakelt alle elektronica uit en verbindt jouw auto met een hulpauto door middel van de rode (plus)- en de zwarte (min)kabel. Door de motor van de hulpauto zo’n 5 minuten te laten draaien, kun je jouw accu genoeg opladen om weer te kunnen starten.
3. Kapotte dynamo
Blijft het acculampje branden nadat je bent weggereden? Dan kan er iets mis zijn met je dynamo. De dynamo levert energie en zorgt dat de accu opgeladen blijft. Werkt de dynamo niet, dan merk je dit vaak niet direct. Er zit namelijk nog wat energie opgeslagen in de accu. Pas wanneer deze helemaal op is, begint de auto te haperen.
Levert de dynamo geen stroom meer, dan kan het zijn dat de v-snaar gebroken is of niet goed gespannen staat. V-snaar repareren of (een onderdeel van) de dynamo vervangen? De meeste automobilisten kunnen dit helaas niet zelf, en zullen de hulp van een expert moeten inschakelen.
4. Sleutel in de auto
Stel, je staat geparkeerd en komt voor een vervelende verrassing te staan: je hebt je sleutel in de auto laten liggen en de deuren zitten op slot. Een kleine fout, maar wel heel vervelend. Wat nu?
Helaas (of eigenlijk gelukkig) zijn de meeste auto's goed beveiligd, en kom je er zonder reservesleutel niet meer in. Lukt het je niet om een reservesleutel te vinden? Dan zal een expert naar je toe moeten komen om de deur voor je open te maken.
5. Verkeerde brandstof getankt
Naast sleutels in de auto zien wij nog een veelvoorkomende fout: het tanken van de verkeerde brandstof. Diesel in een benzineauto bijvoorbeeld, benzine in een dieselauto of E85 (ethanol) in een benzineauto.
Heb je je vergissing gelijk opgemerkt? Start de auto dan niet. Doe je dit toch, dan begint deze waarschijnlijk te pruttelen en sta je binnen een paarhonderd meter alsnog stil.
Wat moet er dan wel gebeuren? In ieder geval zal je tank moeten worden leeggehaald, en soms is ook het reinigen en ontluchten van leidingen nodig.
Redders bij autopech
Wist je dat de Allianz Direct Pechhulp 80% van de pechgevallen ter plekke én binnen een uurtje kan oplossen? Waar in Europa je ook staat, wij komen je helpen. Of het nu om een lege accu, een lekke band of een ongelukje met de autosleutels gaat.
Lees snel verder voor meer over onze Pechhulp verzekering of bereken je premie in 20 seconden.
Was dit artikel nuttig?
Nog niet uitgelezen?
5 werelderfgoedsites in Nederland
Met de auto op avontuur? Ook in Nederland is meer dan genoeg natuur, cultuur en geschiedenis te vinden. Dit zijn 5 fascinerende werelderfgoedsites op rijafstand.
Een waterstofauto: hoe werkt dat?
Hoe werkt een waterstofauto en is deze auto wel zo duurzaam als we denken? In deze blog kijken we naar duurzaamheid, brandstof en de auto van de toekomst.