Verzeker en bescherm jezelf voor ongelukjes in huis
Wist je dat de meeste ongelukjes in en om het huis gebeuren? Zeker met kinderen is het nog drukker thuis en is de kans op het per ongeluk omstoten van die dure vaas, het laten vallen van de iPad of een bal door het raam nog groter. Ben jij goed verzekerd?
De meest gemaakte ongelukken
De meeste thuis ongelukjes zijn val-ongelukken, zoals uitglijden over speelgoed van de kinderen of het struikelen over spullen op de trap. Ook tijdens het klussen gaat er helaas regelmatig iets mis; van in je vinger snijden met een stanleymes tot van een ladder vallen.
Schade bij een ander: Aansprakelijkheidsverzekering
Je doet het natuurlijk niet expres, maar toch kan het gebeuren: je veroorzaakt schade bij een ander. Geen zorgen, met een Aansprakelijkheidsverzekering ben je hiervoor verzekerd als de schade door jou, je partner, kinderen of huisdieren is veroorzaakt en dit per ongeluk is gebeurd. Schade aan elkaars spullen in een gezin is niet verzekerd.
Is een Aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Lees snel verder op onze pagina 'Aansprakelijkheidsverzekering verplicht' voor een uitgebreid antwoord op deze vraag.
Schade bij jezelf: Inboedelverzekering
Laat je een kopje op je glazen salontafel vallen en breekt deze in duizend stukjes of valt de televisie om tijdens het stofzuigen? Deze ongelukjes vallen alleen onder dekking van een Compleet Inboedelverzekering. Een belangrijke voorwaarde is dat er nooit opzet in het spel mag zijn. Onder de inboedel vallen overigens alle spullen die je kunt meenemen bij een verhuizing; de verplaatsbare spullen dus. Let wel, schade aan je telefoon of tablet door vallen of stoten is niet gedekt.
Volg een EHBO-cursus
Weet jij wat je moet doen bij een bloedneus, brandwond of verstikking? Zeker als je kinderen hebt is het aan te raden om een EHBO-diploma op zak te hebben. Soms kun je hiermee het verschil maken tussen leven en dood, maar het is in eerste instantie vooral belangrijk om te weten wat je wél en wat je juist niet moet doen. Dit geeft je rust en zelfvertrouwen bij een crisissituatie, waardoor jij, jezelf of een ander goed kunt helpen. Het Rode Kruis biedt op dit moment gratis cursussen aan, dus doe hier je voordeel mee!
Tips om schade thuis te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom deze praktische tips:
- Ruim op. Een opgeruimde vloer en trap verkleinen de kans op struikelen; denk hierbij aan speelgoed, schoenen, tassen en snoeren. De beste regel is: leg nooit iets op de trap.
- Zorg in de badkamer voor antisliptegels of -matten, zodat je niet kunt uitglijden op een vochtige ondergrond.
- Leg je smartphone ’s nachts niet in je bed, want deze kan heet worden waardoor de dekens vlam kunnen vatten tijdens het opladen.
- Ook goedkope opladers voor je smartphone kunnen oververhit raken en vlam vatten. Gebruik daarom altijd een goedgekeurde en liefst de originele lader. Laad de smartphone alleen op als je zelf aanwezig bent, dus bij voorkeur niet ’s nachts. Dan kun je de telefoon van de lader halen als deze is opgeladen.
- Investeer in bescherming als je thuis gaat klussen, zoals stevige schoenen, een klushelm, handschoenen, maar ook in een stevige trap, goed materiaal en betrouwbaar gereedschap. Tijdens het klussen is het niet verstandig alcohol te drinken. Erna mag natuurlijk wel.
- Wist je dat de wasdroger op één staat als veroorzaker van woningbrand door huishoudelijke apparaten? Maak daarom altijd het pluizenfilter schoon, verwijder regelmatig stof uit de afvoerleiding en zet de droger alleen aan als je thuis bent.
- Voorzie je woning te allen tijde van een brand- of rookmelder op elke etage en zorg dat er een branddeken of brandblusser aanwezig is in huis.
- Ook een koolmonoxide-melder is aan te raden. Koolmonoxide is kleur- en geurloos en een hoge concentratie kan levensbedreigend zijn.
- Heb je kinderen? Plaats traphekjes, bewaar je schoonmaakmiddelen en medicijnen in hoge kastjes, beveilig stopcontacten en houd ze uit de buurt van vuur en hete vloeistoffen. Voor een paar euro bestel je een handige gifwijzer.
- Doe een meterkastcheck, want 34% van de elektriciteitsongevallen ontstaan in de meterkast. Test daarom regelmatig de aardlekschakelaar, zorg dat de meterkast bereikbaar is en bewaar hier geen brandbare materialen.
- Kies de juiste woonverzekering met aanvullende dekking die bij jouw situatie past. Check ook hoeveel personen er zijn meeverzekerd binnen jouw polis en zorg ervoor dat alle gezinsleden hierin staan vermeld. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Externe video content
Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.
Meer lezen?
Dan vind je deze blogs vast ook interessant:
Dit zijn onze meest waardevolle spullen
We verzamelen in ons leven allerlei spullen die veel (emotionele) waarde voor ons hebben. Uit recent onderzoek* van ons blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (58%) precies weten wat ze mee zouden nemen, als er ooit brand uit zou breken in huis.
Hacks om je huis kind-veilig te maken
Met deze 5 hacks maak je je huis veiliger voor je kleine.
Zo berg je je elektronica veilig op
We hebben steeds meer elektronica in huis, daar wil je natuurlijk voorzichtig mee zijn. Maar hoe berg je dat veilig op?
Veilig thuis sporten doe je zo!
We sporten tegenwoordig steeds meer thuis, maar hoe doe je dat veilig? Je leest het hier.