Steenmarter in huis

September 2024

Ongedierte in huis - de nachtmerrie van iedere woningeigenaar

Het is de nachtmerrie van iedere woningeigenaar: ongedierte in huis. Of het nu gaat om houtworm dat zich verstopt in jouw keukentafel, vleermuizen die 's nachts lawaai maken in de muren, of grondtermieten die onverwacht tevoorschijn komen: sommige dieren kunnen woningeigenaren tot wanhoop drijven. Als deze dieren iets in huis kapot maken, draai je zelf voor de kosten op, want woonverzekeringen dekken bijna nooit schade die is veroorzaakt door ongedierte. 

In deze blog duiken we dieper in op deze ongewenste dieren en geven we tips hoe je ze het beste kunt aanpakken. 

De Amerikaanse grondtermiet 

Voor het eerst zijn er in Nederland kolonies schadelijke termieten aangetroffen. Dit meldt het NOS-nieuws. Het gaat om de Amerikaanse grondtermiet, een wit tot crèmekleurig insect dat lijkt op een mier, maar familie is van de kakkerlak. Doordat het beestje zich dwars door hout vreet, staat het bekend als de meest schadelijke termietensoort op aarde. Volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) kun je een grondtermiet herkennen door het vormen van moddertunnels langs muren of de fundering van je woning. Schade aan houtwerk kan ook een aanwijzing op een plaag zijn. Grote zwermen gevleugelde termieten kunnen zelfs in je woonkamer voorkomen. Maar als het zo ver is hebben de beestjes waarschijnlijk al de nodige schade veroorzaakt.  

Oorspronkelijk komen deze grondtermieten niet in Nederland voor. Dit kan gebeuren tijdens de export van bijvoorbeeld planten. Vaak gaat het dan om een enkele termiet, die in de loop van tijd sterft. Maar als je dan toch een kolonie tegenkomt, zorg dan dat je direct een verdelger inschakelt. Termieten leggen binnen een mum van tijd nestjes aan. Die wil je liever niet in je huis vinden. 

De vleermuis 

Net als de grondtermiet, vind de vleermuis het heerlijk om warm in jouw woning te schuilen. De spouwmuur is hierbij favoriet, maar ze kunnen zich ook nestelen in de schoorsteen. Een vleermuis kan jouw woning binnendringen door voegen in de buitenmuur of open kieren naast de kozijnen. Als er een vleermuis in je woning zit, hoop je natuurlijk dat het er maar 1 is, maar ze kunnen ook met een groep komen overwinteren. 

Van een vleermuis merk je nauwelijks iets en maken zich ook nog eens nuttig door muggen te eten. Toch kunnen de diertjes voor veel hoofdpijn zorgen als je je spouwmuren wilt gaan isoleren. Denk je dat er een vleermuis in je woning zit? Dan ben je verplicht om contact op te nemen met een ecoloog die zorgvuldig een test uit kan voeren. Vleermuizen en hun verblijfplaatsen zijn namelijk beschermd door de Wet natuurbescherming. Helaas kost dit onderzoek ruim €2.500. Dit kost ruim 3 keer de isolatiekosten zelf. De vleermuis ben je dus liever kwijt dan rijk. 

De steenmarter 

Steenmarters zien er erg schattig uit, maar niets is minder waar. Deze kleine, kortpotige zoogdiertjes kunnen van jouw leven een hel maken. De steenmarter is volledig in zijn nopjes als hij zich kan nestelen in jouw spouwmuur, op zolder of ruimte tussen de plafonds. Als het er maar warm en droog is. De steenmarter is niet bang om tunnels te maken in jouw dakisolatie. Dit kan leiden tot schrikwekkend hoge energierekeningen en/of lekkages. Daarnaast knagen ze ook graag aan kabels en elektriciteitsdraden.

De steenmarter gaat in de nacht op zoek naar voedsel en neemt dit vervolgens mee terug naar zijn holletje, of terwijl jouw woning. Er is weinig smakelijks aan het idee van dode, rottende dieren. Maar voor het zover is, kun je de aanwezigheid van een steenmarter herkennen aan bonkende geluiden. Als je veren of dode dieren in je woning tegenkomt betekent dit ook foute boel. Maak gaten en kieren dicht en koop indien nodig een speciale spray om de steenmarter weg te lokken. Als dat niet helpt kun je een gespecialiseerd bedrijf inhuren. De steenmarter is namelijk een beschermde diersoort.

De steenmarter nestelt zich ook graag onder de motorkap van je auto. Lees hier wat je eraan kunt doen en of je gedekt bent met jouw autoverzekering. 

Het draaigatje  

De terrormier, oftewel het mediterrane draaigatje, is een zwarte mier die jouw tuin kan terroriseren. Als ze zich voordoen in een super kolonie, kunnen tegels of zelfs hele delen van jouw tuin verzakken. Het kan lastig zijn om het draaigatje van andere mieren te onderscheiden, maar het beestje is net iets kleiner en maakt kratervormige nestopeningen. Vaak kun je een draaigatje herkennen aan een grote hoeveel bladluis. Daarom is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Zorg ervoor dat je nooit etensresten in en rondom huis laat slingeren en neem indien mogelijk maatregelen tegen bladluis.  

Mocht je bang zijn dat je een kolonie draaigatjes in jouw huis of tuin bent tegengekomen, dan kun je een gevangen exemplaar opsturen naar de KAD. Zij voeren dan gratis onderzoek uit om vast te stellen of het gaat om een draaigatje. 

De houtworm  

Eigenlijk in de houtworm helemaal geen worm, maar een larf van een kever die smult van hout. Als het beestje uit het eitje komt, kan het beginnen met een weg vreten door jouw tafel, trap, laminaatvloer of – nog veel erger – de dwarsbalken van je woning. Het kan jaren duren voordat de honger van de houtworm eindelijk is gestild. 

De larven verstoppen zich vaak diep in het hout, waardoor het soms lang kan duren voordat je door hebt dat er houtworm in je huis zit. Kleine cirkelvormige gaatjes of kleine hoopjes boormeel kunnen wijzen op de aanwezigheid van de houtworm. Ook bij de houtworm geldt; voorkomen is beter dan genezen. Heb je hout nodig voor het maken van een haardvuur? Check het hout dan zorgvuldig op kleine gaatjes. Heb je de beestjes dan toch mee naar huis genomen? Gebruik dan deze tips:

  1. Behandelen met spray. Er is een speciale spray tegen houtworm te koop. Verwijder wel eerst voor het gebruik de lak- of verflagen.
  2. Behandelen met azijn en alcohol. Meng azijn met alcohol en spuit vervolgens het middel op naden en kieren. De larven zullen zich dan een beetje terugtrekken.  
  3. Behandelen met petroleum. Door petroleum op het aangetaste hout te smeren, trekken de larven zich terug. Wel vaker dieper het hout in, dus gebruik deze methode als het hout niet te dik is. 

De bedwants

De bedwants is een piepklein parasiet. Dit betekent dat het leeft van bloed van mens en dier. Helaas komen er steeds vaker bedwantsplagen voor in Nederland. Bedwantsen zijn niet écht schadelijk, omdat ze geen dodelijke ziektes verspreiden. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Deze kleine diertjes hebben bloed nodig om te kunnen overleven. De beet van een bedwants veroorzaakt kleine bultjes die dagenlang blijven jeuken. De beestjes zijn lastig te bestrijden en zijn niet goed zichtbaar. 

De bedwants leeft vooral op en rondom bedden. Ze verstoppen zich in de kieren en gaten van je slaapkamer en kruipen 's nachts tevoorschijn om bloed te komen nuttigen. De bedwants kunnen je herkennen door kleine hoopjes ontlasting op de grond of op je matras.

Denk je dat last hebt van bedwantsen? Met deze tips kun je proberen de beestjes te vernietigen: 

  1. Was je beddengoed op een hoge temperatuur;
  2. Stofzuig je matras en besteed extra aandacht aan de zomen en de naden;
  3. Dweil of stofzuig goed onder en naast je bed;
  4. Gebruik voor beestjes op de vloer een speciale bedwantsen spray; 
  5. Besmette voorwerpen? Laat deze dan in één ruimte staan.

Schade door ongedierte is niet gedekt 

Schade aan je woning, veroorzaakt door ongedierte, kan dus helaas voorkomen. Maar deze schade wordt niet vergoed door je woonverzekering. De reden hiervan is dat de oorzaak van de schade specifiek is uitgesloten door de verzekeraars. Vermoed je dat je last hebt van een van bovenstaande plaagdieren? Onderneem dan direct actie. Op die manier zorg je ervoor dat eventuele schade beperkt blijft. 

 

 

Allianz Direct woonverzekering

Ook een woonverzekering afsluiten?

Verzeker ook je spullen en je huis precies zoals jij dat wilt.

Was dit artikel nuttig?