
13 maart 2025
Dit zijn de meest gestolen auto's
Hoeveel auto’s worden er jaarlijks gestolen?
Een auto kopen doe je niet zomaar. Na goede afweging en oneindig veel keuzes, toevoegingen en andere wensen, kom je tot een weloverwogen besluit. Logisch ook, want een auto kopen kost vaak een hoop geld. Daar ben je natuurlijk voorzichtig mee, maar helaas heb je niet alles zelf in de hand. Elk jaar worden er duizenden auto’s gestolen. Het afgelopen jaar zijn er bijvoorbeeld maar liefst 6.501 personenauto’s gestolen. Dat is een stijging van bijna 2% ten opzichte van 2023. Maar wat is de meest gestolen auto in 2024? En welk automodel heeft het hoogste risico op diefstal? Dat lees je hier.
Hoeveel voertuigen werden dit jaar al gestolen?
Volgens de diefstalcijfers van Stichting VBV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit) zijn er in januari en februari van dit jaar al 1.197 auto's gestolen. Dit is een toename van 22% ten opzichte van de 981 van vorig jaar rond deze tijd.
Meest gestolen merken: deze automerken worden het meest gejat
Sommige auto’s zijn voor autodieven aantrekkelijker dan andere auto’s. Natuurlijk is een nieuwere auto meer waard, maar ook het soort voertuig en het model zijn van invloed op het diefstalrisico. Daarbij zijn auto's die veel verkocht zijn in Nederland logischerwijs ook meer aanwezig dan merken die nauwelijks in Nederland rondrijden. Wanneer we alleen kijken naar het merk auto, is dit de top 5 meest gestolen auto’s in 2024*:
- Toyota
- Volkswagen
- BMW
- Mercedes-Benz
- Audi
Meest gestolen voertuig
Veruit de meeste auto’s die gestolen worden zijn personenauto’s. Vorig jaar waren dit er welgeteld 6.501*. Daarna zijn bedrijfswagens het meest populair: daarvan verdwenen er vorig jaar 1.751. Als je kijkt naar het meest gestolen voertuig, is dit niet de auto. Brom- en snorfietsen werden in 2024 namelijk wel 10.141 keer gestolen*.
Meest gestolen modellen
Behalve het automerk, kun je ook kijken naar het model dat het meeste wordt gestolen. Welk model ging er in 2024 met die twijfelachtige eer vandoor?
- Toyota RAV4: 343 keer
- Toyota C-HR: 174 keer
- Volkswagen Polo: 152 keer
Rijd jij in een van deze modellen? Dan is het een goed idee om de beveiliging van je auto te checken.
Wat nou als je auto gestolen wordt?
Gelukkig zijn er verbeteringen gekomen in anti-diefstal systemen. Veel voertuigen zijn nu uitgerust met volg- en terugvind programma’s, waardoor ze makkelijker terug te vinden zijn.
Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat gestolen auto's en motoren vaak al binnen een dag worden teruggevonden. Hierdoor richten dieven zich nu steeds vaker op oudere modellen zonder moderne beveiliging. Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) merkt op dat het aantal gestolen voertuigen van twintig jaar en ouder snel toeneemt.
Aanpassingen en veranderingen in autosleutels
Autofabrikanten hebben ook gereageerd op autodiefstallen. Dit hebben ze gedaan door aanpassingen te maken in voertuigen die vaak het doelwit waren, zoals de Toyota RAV4. Dit model kon door signalen naar de centrale computer snel gestolen worden, maar deze zwakte is aangepakt. Met als resultaat dat het aantal diefstallen is gedaald. Daarnaast hebben fabrikanten veranderingen aangebracht in de autosleutels. Voertuigen die starten zonder dat de sleutel in het contactslot hoeft, zijn nu minder vaak in gebruik of hebben een slaapstand waardoor dieven het signaal minder makkelijk kunnen oppikken.
Waar worden de meeste auto’s gestolen?
Behalve het merk en model van je auto, speelt ook je locatie een belangrijke rol in het risico op autodiefstal. Er zijn namelijk gemeentes waar autodiefstal vaker, of juist minder vaak, voorkomt. In absolute aantallen voert Amsterdam de lijst aan als gemeente met de meeste gestolen personenauto’s. De top 3 woonplaatsen met de meeste autodiefstal in 2024 ziet er als volgt uit:
- Amsterdam (739 auto's)
- Eindhoven (465 auto's)
- Rotterdam (371 auto's)
Autodiefstal voorkomen
Ook nu er meer anti-diefstalsystemen en verbeteringen in de sleutelsystemen zijn, is het nog steeds verstandig om zelf een aantal acties te ondernemen die helpen voorkomen dat je auto wordt gestolen. Zeker wanneer je een auto rijdt met een hoger diefstalrisico, is dit de moeite waard.
Onze tips?
Overweeg om een alarmsysteem voor je auto aan te schaffen. Bij sommige auto's zijn er alarmeisen die vanuit verzekeraars worden gesteld. Ook als dit geen eis is, kun je hier natuurlijk wel mogelijke dieven mee afschrikken en voorkomen dat je auto wordt gestolen.
Parkeer je auto op een veilige plek, zoals een beveiligd terrein. Sluit je auto daarnaast altijd goed af. Om ook auto-inbraak te voorkomen, neem je je waardevolle spullen altijd mee. Of je bergt deze goed op, uit het zicht.
Gebruik je keyless entry en/of keyless go? Zet deze dan uit. Met slimme apparatuur kunnen criminelen namelijk het signaal van je sleutel opvangen, ook op afstand. Dit verhoogt de kans op een inbraak aanzienlijk.
Lukt het je niet om deze functionaliteiten uit te zetten? Bewaar je sleutel dan in een signaalblokker wanneer je deze niet gebruikt. Dit tasje of doosje zorgt ervoor dat autodieven je signaal niet meer kunnen gebruiken.
Autodiefstalverzekering
Autodiefstal komt helaas vaak voor. Het is daarom verstandig om je auto te verzekeren tegen diefstal. Als je alleen een WA-dekking hebt ben je niet verzekerd bij diefstal van je auto. Dit betekent dat je zelf opdraait voor de kosten, wat een flinke kostenpost kan zijn. Daarom is het slim om voor een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering te gaan. Dan ontvang je in de meeste gevallen wel een vergoeding. Kies bijvoorbeeld voor de Beperkt Casco of All Risk autoverzekering van Allianz Direct, dan geniet je ook van standaard € 0 Eigen Risico en krijg je altijd vervangend vervoer bij schade. Bereken direct je premie en rijd vandaag nog veilig en verzekerd rond!
Bronnen

Was dit artikel nuttig?
Wil je meer lezen?
Dan zijn deze artikelen écht wat voor jou:
Auto van de toekomst
Naast de elektrische auto staat automobilisten nog meer te wachten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een auto die rijdt op waterstof, suikerriet of alleen maar zonlicht?
Boetes in het buitenland
Ga je met de auto op vakantie in Europa? Check hier de snelheidsboetes en andere regels. Zo ga je goed voorbereid op pad.
Verkeersboetes 2024
Ook dit jaar zijn de prijzen voor verkeersboetes weer gestegen, mede door de hoge inflatie. Ben je benieuwd wat je per overtreding gaat betalen? Je leest het in ons overzicht.
Gratis of goedkoop parkeren: Amsterdam
Waar in Amsterdam kan je parkeren zonder de hoofdprijs te betalen? Je leest het hier.