Maart 2024
Tips voor de grote lenteschoonmaak
Het is bijna weer zover: de lente komt eraan! Het wordt eindelijk weer wat warmer en het blijft natuurlijk langer licht. Na al die stormachtige dagen is het fijn om richting het betere weer te gaan. Ook is dit het ideale moment om je huis weer eens lekker op te ruimen, zodat jij helemaal klaar bent voor de lente. Benieuwd hoe je de grote lenteschoonmaak goed aanpakt? Je leest hier onze beste tips zodat je fris de lente in gaat.
Waarom de lenteschoonmaak?
Misschien vraag je je af waarom deze grote schoonmaak juist nu moet gebeuren. Het belang van de lenteschoonmaak zit ‘m vooral in gezondheidsredenen. Zeker in de winter lucht je je huis minder vaak door, terwijl je juist meer binnen zit. Hierdoor stapelt stof zich in huis op, met als gevolg dat je bijvoorbeeld meer last krijgt van allergieën of astma. Het is dus niet alleen fijn om je huis weer op orde te hebben, maar ook belangrijk voor je eigen gezondheid!
Onze tips
1. Schoonmaken met 3 producten
Waarom een lange lijst met chemische schoonmaakproducten kopen als dat nergens voor nodig is? Producten zoals baking soda, azijn en citroen zijn namelijk net zo efficiënt. Zo doodt azijn bacteriën, verwijdert baking soda vlekken en zorgt citroen voor glans en een frisse geur.
Inspiratie nodig?
- Gebruik een mix van baking soda en water om de oven schoon te maken.
- Gebruik azijn om kalkaanslag op kranen, rond putjes en op tegeltjes te verwijderen.
- Strooi wat baking soda over een gestofzuigd vloerkleed of matras. Laat dit een paar uur intrekken en zuig het gewoon weer op. Zo verwijder je vieze luchtjes!
- Aangekoekte pannen? Laat ze weken met een laagje water en citroensap.
- Voeg een half kopje baking soda toe aan een emmer warm water, en dweil hiermee een tegelvloer.
Hoe minder verschillende producten je nodig hebt, hoe sneller én goedkoper je uit bent.
2. Laat de magnetron zichzelf schoonmaken
Snel je magnetron schoonmaken? Vooral wanneer je last hebt van hardnekkige etensresten kan het handig zijn om de deze te stomen.
Plaats een (magnetronbestendig) schaaltje met water in het midden van de magnetron met hierin een scheutje citroensap of azijn. Zet de magnetron aan en laat het water zo'n 5 tot 10 minuten koken. Is de boel enigszins afgekoeld? Dan zijn de etensresten hoogstwaarschijnlijk losgeweekt en kun je ze makkelijk met een doekje wegvegen.
3. Ruim je rondslingerende spullen op
Om goed te kunnen schoonmaken is het belangrijk om eerst je rondslingerende spullen goed op te ruimen. Deze items liggen in de weg en nemen handige ruimte in beslag die je tijdens de schoonmaak nodig hebt of waar je bij moet kunnen. Ook kun je gelijk de stofzuiger inzetten om de eerste laag stof weg te werken. Dit is het moment om eens te overwegen welke spullen je misschien niet meer nodig hebt. Je hoeft niet helemaal te “ontspullen”, maar een kritische blik op je spullen kan geen kwaad. Een goede manier hiervoor is volgens de Marie Kondo opruimmethode: vraag jezelf bij elk item af of je er blij van wordt. Zo houd je alleen spullen over die belangrijk voor je zijn.
4. Tijd voor het grote geschut: poetsen maar!
De losse, rondslingerende spullen opgeruimd? Dan is het nu echt tijd om te gaan poetsen. We hebben wat handige tips voor je om alles zo schoon mogelijk te maken.
Je ramen zemen is een hele klus, maar het resultaat mag er dan wel zijn. Als je overdag je ramen wilt zemen, wil je strepen op je ramen natuurlijk liever voorkomen. Kies daarom voor een bewolkte dag of ga aan de slag als de zon nog niet op de ramen staat. Om je ramen mooi schoon te maken kun je het beste een sopje maken van afwasmiddel en lauwwarm water. Tip: door pollen kunnen je ramen er al snel stoffig uit zien. Zeem daarom je ramen pas erna.
Als je een vloerkleed hebt kunnen er nog wel eens nare geurtjes en vlekken in komen. Met behulp van 250 milliliter warm water, 50 milliliter azijn, een snufje zout en 4 druppels essentiële olie, heb je een goed hulpmiddel om van de vlekken en de nare geurtjes af te komen. Spray het over je kleed en ga er met een doekje overheen waar de vlekken zitten.
Hier zijn nog een aantal dingen om niet te vergeten wanneer je aan de schoonmaak gaat:
- Servies- en keukenkastjes
- Afzuigkap
- Oven reinigen
- Matrassen, gordijnen, deurmat
- Vaatwasser schoonmaken
- Wasmachine en droger schoonmaken
- Stof/pluizenfilter wasmachine schoonmaken
- Kussenhoezen van de kussens op je bank/stoelen
- Muren en plinten afnemen
- Check ook direct je rookmelders
Tip: wil je zeker weten dat je niks vergeet tijdens het schoonmaken? Maak dan een checklist per kamer. Ga goed de kamer na en schrijf ook de dingen op die je normaal niet (zo vaak) schoonmaakt.
5. Laat je huis ten slotte lekker doorluchten
Na maanden met de verwarming flink aan binnen te zitten kan je woning wel wat frisse lucht gebruiken. Na al het boenen en opruimen is het tijd om je huis lekker door te luchten. Dit helpt trouwens ook prima om de soms sterke lucht van schoonmaakmiddelen weg te werken. En na al dat gezweet van het poetsen kun je zelf vast ook wat frisse lucht gebruiken.
Heb je je huis perfect op orde? Dan is dit hét moment om eens na te gaan of al je dierbare spullen wel goed verzekerd zijn. Heb je twijfels? Bekijk dan onze Woonverzekering eens of bereken direct je premie.
Was dit artikel nuttig?
Wil je meer auto- en woontips lezen?
Lees hier meer!
Do’s en don’ts voor een goede wasbeurt
Was jij je auto graag zelf of rijd je liever naar een autowasstraat? Met deze tips glimt 'ie weer als nooit tevoren!
Verzeker jezelf voor ongelukjes in huis
Je kunt er niks aan doen: je stoot die dure vaas om, laat je iPad vallen of schiet een bal door het raam. Ben jij goed verzekerd?