Januari 2024
Lekkage: wat dekt je woonverzekering?
Lekkage in huis is vervelend en kan heel veel schade, papierwerk én hoge rekeningen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan waterschade aan je dure bank en schimmel in de muren door overmatig water. Nare situaties met een flink prijskaartje!
Heb je een goede Woonverzekering? Dan hoef je je over hoge kosten waarschijnlijk geen zorgen te maken. Voldoe je namelijk aan de voorwaarden, dan worden deze gewoon gedekt. Maar hoe zit het eigenlijk met de uitzonderingen? Welke kosten worden wel en niet vergoed, en wanneer is de rekening toch voor jou?
In deze blog kijken we naar 5 veelvoorkomende oorzaken van lekkage en de hulp die de Woonverzekeringen van Allianz Direct hierbij bieden.
1. Stormschade aan het dak
Stel je voor: een storm raast over het land en laat een spoor van vernieling achter, inclusief schade aan je dak. Er missen dakpannen en er zijn scheuren ontstaan bij het lood rondom de dakkapel. Wat nu?!
Natuurlijk schakel je direct een dakdekker in om het dak zo snel mogelijk te repareren. Maar hoe zit het met de kosten? Laten we beginnen bij de reparatie van het dak. Heb je een Opstalverzekering bij Allianz Direct, dan wordt deze vergoed wanneer de schade is veroorzaakt door storm.
Zijn er ook spullen kapotgegaan door het water? Dan kun je een beroep doen op je Inboedelverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan waterschade aan computers (tot €15.000), meubels of kleding (tot €15.000 voor designproducten).
2. Kapotte leidingen
Problemen met leidingen komen helaas vaak voor. Is er sprake van een leidingbreuk? Dan zijn de gevolgen vaak heel vervelend. Het water uit de leiding beschadigt bijvoorbeeld je meubels of elektronica, of de vloer en muren moeten hersteld worden.
Veroorzaakt het leidingwater na de breuk ook schade aan je spullen? Voor schade aan losse spullen in je huis kun je bij je Inboedelverzekering terecht. Reparatiekosten van de leidingen en waterschade aan je huis vallen onder de Opstalverzekering.
Let op! Wanneer het water uit de gebroken leidingen geen waterschade heeft veroorzaakt, vergoeden wij de kosten helaas niet.
3. Problemen met de riolering
Een kapotte riolering kan voor veel wateroverlast in huis zorgen. Het water stroomt bijvoorbeeld naar laaggelegen ruimtes in de woning en veroorzaakt overlast of schade.
Dat een overstroming zo snel mogelijk opgelost moet worden, is overduidelijk. Gelukkig wordt waterschade door een gebroken riolering vergoed door de Opstalverzekering van Allianz Direct, wanneer je voldoet aan de voorwaarden. Veroorzaakt de breuk ook schade aan bijvoorbeeld meubels, kunst, kleding of elektronica? Dan kun je een beroep doen op je Inboedelverzekering.
4. Lekkende kitvoegen
Een veelvoorkomend probleem dat gelukkig makkelijk te voorkomen is, is lekkage door kapotte kitvoegen. Bijna iedere keuken of badkamer heeft een aantal kitvoegen, die – wanneer oud of beschadigd – water doorlaten en voor lekkage zorgen.
Loopt jouw woning schade op door lekkend kit- en voegwerk? Dan vergoedt de verzekering de schade helaas niet. Controleer alle voegen daarom eens in de zoveel tijd grondig en onderhoud ze goed. Zo voorkom je onverwachtse kosten!
5. Kapotte apparatuur en aansluitingen
Stel je voor, je bent net klaar met het laden van de wasmachine. Je zet hem aan en gaat verder met je dag. Tot je plotseling een plas water op de vloer ontdekt! Een kapotte wasmachine of vaatwasser die overloopt kan voor een flinke ravage in huis zorgen.
Dekt de verzekering de schade? Dit hangt af van het soort schade en de oorzaak hiervan. Is er bijvoorbeeld stucwerk kapot? Dan kun je een beroep doen op de Opstalverzekering van Allianz Direct. Gaat het om losse spullen? Dan kan de Inboedelverzekering een vergoeding bieden.
Benieuwd naar de dekkingen en eventuele uitsluitingen bij bijvoorbeeld verouderde apparatuur? Lees snel verder in onze polisvoorwaarden.
Nalatig onderhoud en aansprakelijkheid
Stel je voor: door een lekkage bij jou, raakt de woning van de onderburen beschadigd. Wat nu? Gelukkig zijn er verzekeringen die de schade kunnen dekken. Zo hebben ook de buren hoogstwaarschijnlijk een opstal- en inboedelverzekering. Als eerste zullen ze dan ook proberen om de schade hier te claimen.
Is dit niet gelukt? Dan komt jouw Aansprakelijkheidsverzekering in beeld. Wanneer jij aansprakelijk blijkt, kan deze verzekering het herstel bij de buren vergoeden.
Last but not least: niets is belangrijker dan onderhoud. Let je goed op en vervang je verouderde onderdelen van je woning op tijd? Dan verlaag je de kans op ongelukjes en verhoog je de kans dat je verzekering eventuele schade dekt.
Goed verzekerd bij lekkage
De bovenstaande 5 situaties komen veel voor, maar natuurlijk is dit maar een kleine greep uit alle mogelijke vormen van lekkage. Meer weten over onze dekkingen? Bekijk de voorwaarden van onze Woonverzekeringen voor meer informatie.
Je premie berekenen of direct een goede Woonverzekering afsluiten? Lees dan snel verder voor meer over de Inboedel-, Opstal- en Aansprakelijkheidsverzekering van Allianz Direct of bereken direct je premie. Helemaal vrijblijvend natuurlijk en razendsnel. Binnen 20 seconden heb je jouw maandbedrag in beeld!
Was dit artikel nuttig?
Meer woontips?
Het prijsplafond verdwijnt
Het nieuws staat er vol mee: het prijsplafond verdwijnt. Maar wat is dat ook alweer? En wat betekent deze verandering voor jouw portemonnee? In deze blog nemen we je mee door de aankomende veranderingen en geven we een paar handige tips.
Ongedierte in huis
Het is de nachtmerrie van iedere woningeigenaar: ongedierte in huis. In deze blog duiken we dieper in op deze ongewenste dieren en geven we tips hoe je ze het beste kunt aanpakken.
Stijging van schuurinbraken
Het aantal woninginbraken is in de afgelopen 3 jaar fors gedaald.Maar helaas zijn inbrekers opzoek gegaan naar een alternatief: schuren en garages. Hoe kun je inbraak in jouw schuur voorkomen en hoe ben je verzekerd bij inbraak van de schuur?
Alles over de afzuigkap
Je vindt hem in de meeste keukens, en toch weten veel mensen er weinig van af. Weet jij hoe jouw afzuigkap werkt en hoe je deze zo veilig mogelijk gebruikt? Wat kan er gebeuren als je de afzuigkap niet goed onderhoudt en hoe zit het met je verzekeringen?