Mei 2022
Buitenspelende kinderen en aansprakelijkheid
De zomer komt er binnenkort aan en dat betekent dat er steeds meer mensen naar buiten gaan en lekker genieten van het warme weer. Niet alleen volwassenen komen vaker naar buiten in de zomer, maar je ziet ook steeds meer kinderen spelen op straat. Buiten spelen kan leuk zijn, maar het brengt soms ook risico’s met zich mee. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Er kan weleens een voetbal door het raam van de buren worden geschopt of een fiets die tegen een auto aankomt. Veel van dit soort schades zijn gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering. In deze blog lees je meer over de aansprakelijkheidsverzekering en hoe dat werkt bij schade door minderjarigen.
De Aansprakelijkheidsverzekering
Met een Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) ben je verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Hierbij kan je denken aan schade door je woning, bijvoorbeeld een vallende dakpan maar ook aan schade bij een stage of bijbaantje van jou of je kinderen, bij onbetaald vrijwilligerswerk maar ook tijdens het logeren of oppassen. Met een aansprakelijkheidsverzekering van Allianz Direct, zijn zowel jij, je gezin als je andere huisgenoten verzekerd bij schade.
Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Lees verder op onze pagina 'Aansprakelijkheidsverzekering verplicht' voor een uitgebreid antwoord op deze vraag.
Schade door minderjarig kind
Stel je voor dat een minderjarig kind jouw auto bekrast, een bal door het raam van je woning schopt of je gloednieuwe televisie kapot maakt. In dat geval kan jij de ouders van het kind aansprakelijk stellen. Hier zitten wel bepaalde regels aan verbonden, dus het is handig om te weten wanneer een minderjarig kind aansprakelijk kan worden gesteld, of wanneer jij als ouder aansprakelijk bent voor de acties van je kind.
Is je kind onder de veertien jaar en is de schade per ongeluk gemaakt, zonder sprake van opzet? Dan is deze schade verzekerd. Heeft een groep minderjarigen een auto bekrast en is het niet duidelijk wie er precies schuldig is? Dan kan de groep minderjarigen aansprakelijk gesteld worden. Richt jouw kind de schade aan, dan hangt het van zijn of haar leeftijd af wie er aansprakelijk is:
- Is jouw kind jonger dan 14 jaar? Dan ligt de aansprakelijkheid bij jou als ouder of voogd. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun je meestal daarop de schade verhalen.
- Is jouw kind 14 of 15 jaar? Dan is je kind zelf aansprakelijk. Jij bent als ouder of voogd ook aansprakelijk als je ervoor had kunnen zorgen het kind tegen te houden in het aanbrengen van de schade, maar dit niet hebt gedaan.
- Is jouw kind 16 jaar of ouder? Dan is je kind zelf aansprakelijk.
Het is natuurlijk erg vervelend als je schade hebt, of dit nu door kinderen of volwassenen komt. Wanneer een spelend kind per ongeluk schade aanbrengt is het goed om in redelijkheid met het kind en zijn/haar ouders in gesprek te gaan. Samen komen jullie er dan vast uit, daar is de Aansprakelijkheidsverzekering immers voor!
Wil je meer weten over schuldvragen in het geval van schade door (je) kind(eren)? Check dan ook rijksoverheid.
Was dit artikel nuttig?
Meer lezen?
5 hacks die je huis kindveilig maken
Een kleine op komst, of wil je je kinderen veilig laten rondrennen in huis? Dit zijn 5 hacks die jouw huis kids-proof maken!
Tips voor als je net je rijbewijs hebt
Je hebt net je rijbewijs gehaald, wat nu? Een eigen auto, of eerst rondrijden in de auto van je ouders? Lees hier alle tips.