Storm

November 2023

Is stormschade verzekerd?

We ontkomen er niet aan in Nederland. Stormen razen minimaal een aantal keer per jaar met een noodvaart over ons land heen. Met een beetje pech richt de storm schade aan je huis of tuin aan. Ben je voor stormschade verzekerd? Het antwoord hierop is gelukkig vaak ja!

Wat is stormschade?

We hopen natuurlijk niet dat het je overkomt, maar ook in Nederland komen heftige stormen voor. Een storm gaat vaak gepaard met schade aan huizen en auto’s. Met een ‘stormschade’ verzekering van Allianz Direct voorkom je geen schade, maar wel mogelijke kosten.

Stormschade is de schade die wordt veroorzaakt door een storm. Maar wist je dat we pas spreken van storm bij windkracht 7 en een windsnelheid van minstens 14 meter per seconde? Schade door wind is dus niet hetzelfde als schade door storm. Is de storm gaan liggen en ben je erachter gekomen dat je schade hebt aan je woning, spullen of auto? Dan kun je de schade melden bij je verzekeraar. 

Stormschade verzekering voor je eigen woning

Afgewaaide dakpannen, schade door afgebroken takken of zelfs omgevallen bomen, schade aan schuttingen en waterschade: het komt allemaal voor. Het is dan ook verstandig om je hier goed voor te verzekeren, bijvoorbeeld met een Allianz Direct Opstalverzekering. Hiermee ben je standaard met €0 eigen risico verzekerd voor stormschade. Met een Opstalverzekering is jouw woning en alles wat eraan vastzit verzekerd voor stormschade. Dat geldt dus ook bij schade aan je garage of schuur en zelfs bij schade aan je zonnepanelen.  

Met een Inboedelverzekering zijn alle spullen in je woning goed verzekerd voor allerlei soorten schade, bijvoorbeeld voor een lekkage. Dit geldt ook voor je (schotel)antenne of zonnewering. Met onze Inboedelverzekering heb je standaard €0 eigen risico.

Stormschade verzekering voor schade aan anderen door je eigen huis

Behalve schade aan je eigen huis, zien we bij storm vaak dat er schade ontstaat aan bijvoorbeeld de woning van je buren. Als jouw losse dakpan of omgewaaide boom de woning van je buren beschadigt is dat erg vervelend. Houd de band met je buren goed en betaal voor de schade met een Aansprakelijkheidsverzekering. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je goed verzekerd voor schade bij anderen door jouw woning.

Stormschade auto verzekerd 

Naast je woning is het ook goed om je auto voor stormschade te verzekeren. Het zal je maar gebeuren dat er een omgevallen boom op je auto terechtkomt. In het geval van een autoverzekering is het goed om te weten welke verzekering wat precies dekt bij stormschade. Een WA-autoverzekering vergoedt deze schade namelijk niet, waardoor je zomaar met een flinke rekening kan blijven zitten. Met een Beperkt Cascoverzekering kun je al rekenen op een volledige vergoeding van stormschade aan andere auto’s en personen. Ga je voor een nog completere dekking? Met onze All Risk verzekering ben je behalve voor een andere auto ook voor je eigen auto verzekerd. Ook ben je dan verzekerd voor schade als het je eigen schuld is.

Wat te doen bij stormschade

In de zomer en in het najaar kan het nog weleens flink stormen met regen en harde wind. Wat moet je precies doen als jouw huis getroffen wordt door stormschade? Als je te maken hebt met stormschade en deze wilt indienen bij je verzekeraar, zijn er een aantal stappen die je kan nemen om het proces soepel te laten verlopen:

  1. Meld de schade bij je verzekeraar: neem direct contact op met je verzekeringsmaatschappij om de schade te melden.
  2. Maak duidelijke foto's van de schade: maak foto's en bewaar alle belangrijke documenten, zoals facturen en aankoopbewijzen.
  3. Vul het schadeformulier in: vul het formulier van je verzekeraar in met alle belangrijke informatie. Je vindt het schadeformulier hier.
  4. Wacht op instructies: wacht op antwoord van je verzekeraar vóór je reparaties uitvoert.

Hoe voorkom ik stormschade aan mijn woning

Je kunt het weer niet beheersen, en daarom kan het voorkomen van stormschade een flinke uitdaging zijn. Je kunt natuurlijk wel stappen ondernemen om je eigendommen te beschermen. 

  • Houd ramen en deuren dicht. Tijdens een storm is het belangrijk om je ramen en deuren goed dicht te houden. Zo voorkom je schade door het openwaaien van een raam of deur, maar ook wateroverlast door het inregenen. Dat is niet alleen heel vervelend, vaak wordt schade door inregenen niet verzekerd. 
  • Parkeer je auto op een veilige plek. Je auto staat overdekt het meest veilig. Als je een parkeergarage in de buurt hebt, kun je hier veilig je auto parkeren. Lukt dit niet? Zet je auto dan niet te dicht bij een boom en of een woning met dakpannen. Op die manier verminder je de kans op schade door vallende dakpannen, takken of boom. 
  • Controleer het dak. Vaak kan er door een storm lekkage aan het dak ontstaan. Controleer daarom of er geen losse dakpannen op het dak liggen. Het kan voorkomen dat er juist na een storm dakpannen loslaten. Het is daarom handig om na de storm even het dak op te gaan. 
  • Haal losse takken uit de boom. Je moet er niet aan denken dat er een omgevallen boom op je huis belandt. Dit voorkomen is lastig, maar wist je dat takken ook behoorlijk wat schade aan kunnen richten? Ruim losse takken dus zo snel mogelijk op.
  • Ruim je tuin op. Als je een garage of schuur hebt, is het belangrijk om losse spullen zoals tuinmeubelen, plantenbakken, parasols of eventueel speelgoed op te bergen. Zo verklein je de kans dat jouw eigendommen door de tuin waaien en beschadigen. Heb je niet de ruimte om alles op te bergen? Zet alles dan goed vast.
  • Maak de dakgoot en afvoerpijp schoon. Natte bladeren in afvoerpijpen of dakgoten zorgen voor meer gewicht, waardoor de kans op loslatende onderdelen tijdens een storm groter is. Bladeren zorgen er ook voor dat de dakgoot verstopt raakt. Als het tijdens een storm ook nog gaat regenen, kan de dakgoot overstromen. Dit kan voor flink wat waterschade zorgen. Check daarom altijd goed je dakgoot. 
  • Controleer je zonnepanelen. Mocht je zonnepanelen op het dak hebben, kijk dan tijdens het nalopen van het dak ook gelijk naar de zonnepanelen. Losrakende zonnepanelen kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. 
  • Bekijk de waarschuwingen van het KNMI. Er kunnen vervelende dingen gebeuren tijdens een storm. Houdt de informatie van het KNMI in de gaten als je wilt weten wat je tijdens een storm kunt verwachten.

Hoe voorkom ik stormschade aan mijn auto in het verkeer

Onze eerste en beste tip om stormschade te voorkomen is om rijden tijdens storm te vermijden. Ga je toch rijden of word je overvallen door de storm? Dan helpen onderstaande tips om je zo veilig mogelijk de weg op te helpen tijdens storm en regen:

  • Controleer regelmatig het profiel van je autobanden. Bij een natte weg rijd je veiliger met minimaal 4 mm profiel.
  • Houd rekening met motorrijders en fietsers door afstand te bewaren en goed in de spiegels te kijken als je ze inhaalt.
  • Laat je niet verrassen bij het inhalen van een vrachtauto: verwacht een rukwind nadat je de vrachtwagen hebt ingehaald.
  • Remmen in een bocht vergroot de kans op slipgevaar. Rem daarom vóór een bocht.
  • Om op een natte weg aquaplaning te voorkomen is het verstandig om je snelheid te verlagen.
  • Houd extra afstand bij water op de weg.
  • Rem niet als je grip verliest, maar trap direct de koppeling in en stuur naar de gewenste richting.

Verzekering stormschade: bereken je premie

Schade door storm voorkom je het liefst helemaal, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Als je dan toch schade door storm hebt opgelopen, wil je natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn. Want alleen met een goede verzekering wordt eventuele schade gedekt. Zo blijf je niet met een torenhoge rekening zitten. Met een Woonverzekering of Autoverzekering van Allianz Direct weet je dat je nooit onderverzekerd bent.

Bereken snel jouw scherpe premie voor een Allianz Direct Woonverzekering of Autoverzekering binnen 20 seconden en sluit in 3 minuten jouw verzekering af. Wel zo slim!

Veelgestelde vragen

  • Welke soorten stormschade zijn doorgaans gedekt in een woonverzekering?

    Onder de woonverzekering vallen de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Een opstalverzekering is er voor alle spullen die aan je woning vastzitten of op jouw grond staan. Dit geldt dus niet alleen voor je woning, maar ook voor je tuinhuisje, schuur, schutting of overkapping. Voor waterschade door lekkage kun je ook je opstalverzekering inschakelen.

    Een inboedelverzekering beschermt spullen in je woning. Maar deze verzekering kun je ook inschakelen als je bank is beschadigd door lekkage die is ontstaan door gevallen dakpannen.

  • Hoe beïnvloedt een claim voor stormschade mijn verzekeringspremie?

    Stormschade zelf heeft geen invloed op je verzekeringspremie. Maar, het kan wel voorkomen dat bij toenemend noodweer de totale schadelast van een verzekeraar stijgt, en daarmee ook de premies. 

  • Zijn er specifieke preventieve maatregelen die ik kan nemen om mijn eigendommen te beschermen tegen stormschade?

    Schade door storm voorkomen kan niet altijd. Maar als je de juiste maatregelen neemt, kun je eventuele schade wel beperken. Met deze tips helpen wij je vast op weg:

    • Sluit ramen en deuren en zorg dat ze goed dicht zijn;
    • Controleer de losse onderdelen van je woning, zoals zonwering en rolluiken.;
    • Laat losse spullen niet buiten staan. Kunnen de spullen niet naar binnen? Zet ze dan vast en zorg dat ze niet weg kunnen waaien;
    • Zorg dat je de dakgoot en afvoerpijpen regelmatig controleert;
    • Staan er bomen rondom je woning? Kijk dan of die bestand zijn tegen een storm. Verwijder eventuele losse takken.
  • Wat zijn de typische dekkingslimieten voor stormschade in autoverzekeringen?

    Bij Allianz Direct is er geen vastgestelde limiet, behalve de verzekerde waarde van jouw voertuig. Om schade aan je auto uit te kunnen keren, is het belangrijk om een goede autoverzekering afgesloten te hebben. Dit heeft invloed op het bedrag, net als de waarde van de auto op dat moment en of je een aanvullende dekking, zoals voor verlengde nieuw- of aanschafwaarde, hebt afgesloten. Op dat moment kan het bedrag hoger zijn. 

  • Hoe kan ik stormschade aan mijn huis of auto melden bij mijn verzekeringsmaatschappij?

    Heb je stormschade aan je auto, woning of spullen? Dan hoef je ons niet te bellen, maar kun je makkelijk en snel je schade melden via Mijn Account. Meld allereerst je schade online. Maak vervolgens je schadedossier compleet. Upload de nodige foto's en informatie over de schade. Daarna is het tijd voor reparatie. Dit kan bij een van onze Topherstellers, het netwerk van herstellers waar wij al jaren mee werken.

Allianz Direct woonverzekering

Ook een woonverzekering afsluiten?

Verzeker ook je spullen en je huis precies zoals jij dat wilt.

Was dit artikel nuttig?