Maart 2023
Hoe haal ik in één keer mijn rijbewijs?
Ga je binnenkort beginnen met rijlessen? Je rijbewijs halen is een belangrijk moment voor velen. Met een rijbewijs wordt het namelijk een stuk gemakkelijker om ergens heen te reizen en wordt je wereld in feite een stuk groter. Hoe mooi zou het zijn als je, direct bij de allereerste poging, in één keer slaagt voor je rij-examen? Dit scheelt een hoop extra tijd én kosten voor het opnieuw afrijden bij het CBR. Lees snel voor 8 tips om in één keer te slagen voor je rijbewijs.
Tips om in één keer te slagen
1. Kies een rijschool met een hoog slagingspercentage
Een goed begin is het halve werk! Doe van tevoren goed onderzoek in de zoektocht naar jouw ideale rijschool. Als je in één keer wil slagen is het namelijk heel belangrijk om een goede rijschool te vinden. Ga niet gelijk op goedkoopste rijschool af, want goedkoop blijkt vaak duurkoop bij de meeste rijscholen! Check en vergelijk daarom het slagingspercentage van verschillende rijscholen. Het slagingspercentage geeft aan hoeveel mensen in één keer slagen voor hun rijexamen en geeft een duidelijk beeld van de kwaliteit van een rijschool. Om te vergelijken: landelijk is het percentage gemiddeld 50%.
Tip: gebruik de Rijschoolzoeker van het CBR en vind de slagingspercentages van alle scholen op een rij.
2. Beter te veel lessen dan te weinig
Start met een proefles en laat je instructeur inschatten hoeveel rijlessen je ongeveer nodig gaat hebben. Het aantal lessen dat je nodig hebt is namelijk voor iedereen anders. Houd hierbij in je achterhoofd: beter te veel dan te weinig rijlessen. De kans is namelijk groot dat je zakt als je aan je rijexamen begint met een tekort aan rijervaring. Nadat je bent gezakt kom je weer in een wachtrij voor een herexamen en ben je uiteindelijk langer bezig. Voorkom dit dus door meer lessen te nemen, bijvoorbeeld 3-5 lessen bovenop je normale pakket. Zo vergroot je de kans dat je veel verschillende verkeersituaties meemaakt, zodat je niet voor verassingen komt te staan tijdens je examen.
3. Begin op tijd met je theorie
Als je in één keer wil slagen voor je rijexamen is het verstandig om op tijd te beginnen met je theorie. Zo hoeft je instructeur geen tijd te steken in theoriekennis, zoals de betekenis van verkeersborden, waardoor er meer tijd en focus is voor rijvaardigheden. Op deze manier haal je dus meer uit elke rijles. Bovendien mag je pas beginnen aan je rijexamen als je eerst je theorie-examen gehaald hebt.
4. Doe een tussentijdse toets
Een tussentijdse toets is een soort proefexamen van het CBR: het werkt hetzelfde als het normale rijexamen, alleen kan je er niet voor zakken. Een soort generale repetitie dus. Een tussentijdse toets is niet verplicht, maar wordt wel heel erg aangeraden om in één keer te slagen voor je rijexamen. Bij een tussentijdse toets krijg je namelijk precies te zien wat je straks op het examen kan verwachten, zodat je alvast kan wennen aan de examensituatie. Daarnaast krijg je achteraf nog handige tips van een CBR-examinator, zodat je weet waar je nog aan kan werken. Voer je de bijzondere verrichtingen goed, snel en veilig uit? Dan kan je daarvoor zelfs een vrijstelling verdienen voor je rijexamen. Scheelt weer wat stress op de grote dag!
5. Extreem zenuwachtig? Kies voor een faalangst-rijexamen
Een beetje gezonde spanning voor het afrijden hoeft helemaal niet erg te zijn. Maar heb je last van faalangst of ben je echt extreem zenuwachtig voor je rijexamen? Het kan zijn dat je door de zenuwen dan helemaal blokkeert tijdens het rijden. Geen zorgen, je bent zeker niet de enige die hier last van heeft. Daarom biedt het CBR een faalangst-rijexamen aan, waarbij je een rijexaminator krijgt die extra training heeft gehad om mensen met faalangst te begeleiden tijdens hun examen. Hij of zij zal je geruststellen en helpen om je zenuwen onder controle te houden. Bovendien mag je tijdens je examen zelfs een keer om een time-out vragen om even tot rust te komen en zodat je hopelijk in één keer weet te slagen!
6. Plan een rijles vóór je examen
Een handige tip is om vlak voor je rijexamen nog een laatste rijles in te plannen. Zo kan je alvast een beetje warmdraaien achter het stuur en begin je minder zenuwachtig aan je examen. Daarnaast kan je dan ook alvast de tijd nemen om je stoel en alle spiegels goed te zetten. Zo kan je tijdens je examen volledig focussen op het afrijden zelf!
7. Kies een gunstig tijdstip
Als het goed is, wordt het plannen van je examen altijd in overleg met jou gedaan. Vraag of het mogelijk is om je rijexamen tussen 11:00 uur ’s ochtends en 14:00 uur ’s middags te plannen. Meestal is het dan wat minder druk op de weg. Houd ook rekening met het plannen van je examen als je een vrij drukke agenda hebt. Als je veel stress hebt van deadlines of tentamens kan dat invloed hebben op je concentratie tijdens je examen.
8. Volg een snelcursus
Wil je écht snel je rijbewijs halen? Als je de tijd ervoor hebt kan je kan ervoor kiezen om een snelcursus te volgen. Het is een intensief programma waarbij je meerdere uren per dag en meerdere keren per week gaat rijden. Dit kan in je voordeel werken tijdens je examen, omdat je meestal de snelste vooruitgang boekt als je iets vaak en vlak achter elkaar doet.
Het is zover…
De grote dag van je rijexamen is aangebroken! Geen zorgen, als je bovenstaande tips hebt gevolgd ga je zonder twijfels goed voorbereid je rijexamen in, zodat je hopelijk in één keer slaagt! Extra goed voorbereid zijn? Volg ten slotte dan nog de volgende tips:
- Zorg de dag voor je examen voor een goede nachtrust.
- Laat je rijinstructeur meerijden op de achterbank. Dat voelt vertrouwd en kan helpen tegen de zenuwen.
- Heb vertrouwen in jezelf! Je hebt voldoende voorbereiding gehad. Rijd zoals je dat normaal ook altijd gedaan hebt.
- Probeer als een zelfverzekerde en besluitvaardige bestuurder over te komen, aarzel niet te lang. Zo kom je op de examinator over als een geloofwaardige goede chauffeur.
Volg bovenstaande tips zodat je binnenkort hopelijk een trotse rijbewijs bezitter bent. Veel succes met je rijexamen!
Was dit artikel nuttig?
Nog niet uitgelezen?
Tips voor als je net je rijbewijs hebt
Je hebt net je rijbewijs gehaald, wat nu? Een eigen auto, of eerst rondrijden in de auto van je ouders? Lees hier alle tips.
Waarom moet je je rijbewijs verlengen?
Wat is eigenlijk de reden dat je je rijbewijs na een aantal jaar weer moet verlengen? Allianz Direct geeft je het antwoord.
Strafpunten op rijbewijs: hoe werkt het?
Strafpunten voor beginners en het puntensysteem voor iedereen: hoe zit eigenlijk? Wat zijn de regels en voor wie gelden die? Dat en meer lees je hier.
Rijbewijskeuring voor ouderen
Zelf een auto kunnen rijden kan een heerlijk gevoel van vrijheid geven. De rijbewijskeuring voor ouderen zorgt ervoor dat autorijden ook een verantwoordelijke bezigheid blijft. Hoe deze keuring precies werkt en meer lees je hier!