Juni 2022
De hypotheekrente stijgt: wat is wijsheid?
De afgelopen jaren lijken de huizenprijzen door het dak te schieten. Niet alleen stijgen de vraagprijzen, daarbovenop is het overbieden ook een gewoonte aan het worden. Sommigen spreken van luchtkastelen en een bubbel die toch eens moet barsten, anderen spreken van een nieuw normaal in de huizenmarkt. Feit blijft dat er krapte is op de woningmarkt – er zijn gewoon te weinig woningen beschikbaar. Daardoor gaan de prijzen omhoog. Dit is samengegaan met een relatief lage hypotheekrente, wat een hypotheek voordeliger maakt.
Dat laatste is nu veranderd. Na een periode van een historisch lage hypotheekrente, stijgt de hypotheekrente. Wat betekent dat voor jou als je op zoektocht bent naar een nieuw huis?
Wat is hypotheekrente?
Een hypotheek is een lening bij de bank om de aankoop van een huis te financieren. Banken geven deze leningen uit en de hoogte daarvan hangt af van een aantal factoren, zoals je eigen vermogen, je jaarlijkse inkomen en je leeftijd en arbeidscontract. Hiermee bepalen banken en hypotheekverstrekkers het risico dat jij de hypotheek kunt afbetalen.
De hypotheekrente is de rente die jij maandelijks afdraagt aan de bank voor het afsluiten van de lening. Een hogere hypotheekrente betekent dus dat je maandelijks een hoger bedrag moet terugbetalen.
Het feit dat de hypotheekrente stijgt, houdt dus in dat de maandelijkse kosten van een hypotheek omhoog zijn gegaan. Het wordt dus duurder om een hypotheek af te sluiten. Hierdoor kun je misschien een lagere hypotheek krijgen, of maandelijks meer kwijt zijn aan dezelfde hypotheek.
Wat betekent een hogere hypotheekrente voor jou?
Een hogere hypotheekrente heeft zeker invloed op je maandelijkse lasten en koopkracht. Wel is het hierbij afhankelijk van wat jouw situatie is: heb je een bestaande hypotheek of wil je een nieuwe hypotheek afsluiten?
Ik wil een nieuwe hypotheek afsluiten:
Je bent in de markt om een woning te kopen en je wilt daarvoor een hypotheek afsluiten. In dat geval heeft een hogere hypotheekrente direct gevolg voor jouw financiële plaatje, je gaat bijvoorbeeld bij een stijging van 1% op je hypotheekrente per maand al een flink bedrag meer betalen.
De meeste mensen hebben een hypotheek nodig om een huis te kunnen kopen. Door de hogere hypotheekrente ben je maandelijks meer kwijt aan je hypotheek. Het gevolg hiervan is dat je voor een lagere hypotheek kiest om de maandelijkse kosten te kunnen dragen. Hierdoor heb je dus minder bestedingsruimte om een huis van te kopen.
Ik heb een bestaande hypotheek:
Een hogere hypotheekrente heeft weinig tot geen gevolgen voor jou als je al een bestaande hypotheek hebt. Dat is zo omdat je deze hypotheek meestal voor een lange periode rentevast zet. Als je een kortere rentevaste periode hebt afgesproken, is het slim om dit goed in de gaten te houden. Mogelijk is het slimmer om dan een hypotheek over te sluiten om een verhoogde rente te voorkomen.
Gevolgen voor de lange termijn
Door de stijgende hypotheekrente is er minder bestedingsruimte om een huis van te kopen. Gezien de huizenprijzen nu relatief hoog liggen, betekent dit dat minder mensen een huis kunnen kopen. Uiteindelijk kan dit leiden tot minder vraag op de huizenmarkt, waardoor de huisprijzen dalen. Of dat in de praktijk zal zo zijn is overigens maar de vraag. Er wordt verwacht dat de huizenprijzen pas dalen als de hypotheekrente richting de 5% stijgt. Voorlopig betekent een hogere hypotheekrente dus nog geen goedkopere woningen.
De hypotheekrente stijgt: wat is wijsheid?
Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen en daarvoor een hypotheek af te sluiten? In dat geval ben je nu minder voordelig uit dan bij een lagere hypotheekrente. Je maandelijkse kosten zijn immers hoger, waardoor je een lagere hypotheek kan krijgen en dus een minder hoog bod kan doen op het huis dat je wilt kopen.
Wijsheid in deze situatie hangt echt af van jouw persoonlijke financiële plaatje en de mogelijkheden die je hebt. Voorop staat wel dat het altijd slim is om financieel advies in te winnen en de hypotheekrentestijging goed in de gaten te houden!
Was dit artikel nuttig?
Nog niet uitgelezen?
Wat te doen bij brand in huis?
Het is voor veel mensen hun grootste nachtmerrie: brand in huis. Maar wat moet je doen als het je overkomt en hoe kun je brand in huis voorkomen? Dat lees je hier.
Huis verhuren, wat dekt de verzekering?
Verhuur jij je woning weleens om wat bij te verdienen? Hier lees je wat je verzekering dekt als een huurder schade veroorzaakt.