Huis voorbereiden winter

Oktober 2024

Zo bereid je je huis voor op de winter!

In de herfst en winter zijn we allemaal meer binnen, omdat het buiten zo koud is. Dan is het wel zo fijn als het binnen lekker warm is – en blijft! Het is verstandig om behalve je auto, ook je huis goed voor te bereiden op de kou. Tijdens de winter loop je namelijk meer kans op schade, bijvoorbeeld aan waterleidingen of het dak. Met de juiste verzekering ben je hier wel voor verzekerd, maar als de schade ontstaat door achterstallig onderhoud is de rekening voor jou. Het is dus aan te raden om in ieder geval de komende punten te checken wanneer de koude maanden aanbreken. Zo bereid je je huis voor op de kou!

Huis voorbereiden winter: buitenkraan afsluiten

Wanneer het vriest, kan het zijn dat je buitenkraan bevriest. Water dat bevriest gaat uitzetten, waardoor je zo zelfs een gebroken waterleiding kan krijgen. Daarom is het verstandig om je buitenkraan leeg te laten lopen en dicht te draaien. Maar hoe doe je dat? Volg deze stappen en je buitenkraan is klaar voor de winter:

  • Draai ‘m dicht! Niet zomaar, maar zorgvuldig. Draai dus eerst de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht.
  • Draai vervolgens de buitenkraan en de aftapkraan open, zodat het resterende water uit de kraan loopt.
  • Draai tenslotte de aftapkraan weer dicht. De buitenkraan kun je nu open laten staan.

Voorkom bevroren waterleidingen

Behalve je buitenkraan, zijn er ook in huis aardig wat waterleidingen die door de kou kunnen bevriezen. Zoals gezegd zet bevroren water uit, wat barsten en scheuren in je leidingen kan veroorzaken. Dat is geen pretje en ook een vervelende en prijzige klus om op te lossen. Daarom is het aan te bevelen om met enkele kleine handelingen de bevroren waterleidingen te voorkomen:

  • Voorkom tocht en vorst rondom je leidingen;
  • Zet kranen die je niet of nauwelijks gebruikt tijdens de winter uit. Sluit de leiding af;
  • Zet de verwarming niet uit, ook niet als je gaat slapen of een paar dagen weg bent;
  • Natuurlijk is een aantal graden lager goed om te doen en om energie te besparen, maar zorg ervoor dat je minimaal 15 graden aanhoudt. Zo voorkom je dat deze leidingen bevriezen;
  • Ontlucht je cv en vul indien nodig water aan;
  • Veel centrale verwarming systemen hebben een anti-vriesstand. Vergeet deze niet in te stellen.

Huis klaar maken voor de kou: isolatie

Alhoewel steeds meer woningen steeds beter geïsoleerd worden, zijn er nog steeds veel huizen met ruimtes die minder goed geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan plekken zoals de kelder, een bijkeuken of de zolder. Omdat deze ruimtes minder goed geïsoleerd zijn, wordt het hier veel sneller koud. Het probleem is dat dit ook vaak de plekken zijn waar kwetsbare zaken staan, die juist gevoelig zijn voor de kou. Denk bijvoorbeeld aan de watermeter, hoofdkraan, wasmachine of cv.

Het is het beste om deze ruimtes ook goed te isoleren. Dan bespaar je gelijk ook op je stookkosten. Als je het nog niet geïsoleerd hebt, is het aan te raden om ook in deze ruimtes de verwarming minimaal op 15 graden te zetten.

Je dak winterklaar maken

Naast de waterleidingen is er nog een bron van problemen tijdens de koudere weersomstandigheden: je dak! Het is dan ook aan te raden om voordat de herfst begint je dak eens goed te controleren, of te laten controleren door een professional. Vervang eventuele beschadigde dakpannen en zorg ervoor dat er geen losliggende objecten op je dak liggen. Bij harde wind kan dit voor schade aan jezelf of anderen zorgen.

Check ook je schoorsteen regelmatig. Is het voegwerk aan de buitenkant nog in orde? En is je schoorsteen goed geveegd? Het is belangrijk om dit regelmatig te (laten) doen. Daarbij is het slim om een schoorsteenkap op je schoorsteen te plaatsen, waarmee je regeninslag voorkomt.

Controleer tenslotte ook je dakgoten. Doe dit vanaf het begin van de herfst regelmatig. Gedurende de koudere maanden vallen er regelmatig bladeren en takjes in je dakgoot. Wanneer je dit niet eens in de zoveel tijd weghaalt, kan er een verstopping ontstaan. Hierdoor kan het water niet goed weglopen, met vochtproblemen tot gevolg.

Tuin voorbereiden op winter

Vergeet je tuin niet voor te bereiden op de winter. Het begin van de herfst is namelijk hét moment om je tuin eens goed onder handen te nemen. Zo ziet je tuin er niet alleen beter uit, maar voorkom je ook dat takken afbreken en eventueel schade aanbrengen in een storm. Daarnaast zijn natte bladeren en/of sneeuw natuurlijk gevaarlijk glad. Haal ook losse elementen uit je tuin, of zet ze goed vast zodat ze bij storm niet losraken.

Winter huis verzekering

Heb je toch schade aan je huis, bijvoorbeeld door een storm of door de kou? Dan is het wel zo fijn om goed verzekerd te zijn. Met een Opstalverzekering ben je hier goed voor verzekerd. De Opstalverzekering van Allianz Direct dekt namelijk schade door brand en diefstal, maar ook door neerslag, storm en lekkage. Daarnaast ben je bij Allianz Direct nooit onderverzekerd en is het Eigen Risico standaard €0.

Zorg er wel voor dat je je huis voor de winter voorbereidt, want schade door achterstallig onderhoud wordt niet verzekerd. Met deze tips moet dat zeker lukken!

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Wat houdt een Opstalverzekering in? © Allianz Direct

Was dit artikel nuttig?