November 2022
Je huis (gedeeltelijk) verhuren? Dit wordt er gedekt bij schade
Je huis verhuren? Check je verzekering
Als eigenaar van jouw eigen woning kun je (een deel van) je paleis af en toe aan iemand anders verhuren. Daar kunt je misschien een leuk extraatje mee verdienen, bijvoorbeeld via Airbnb of als kamerverhuur. Maar wat als de huurder schade in of aan het huis veroorzaakt? Hoe zit dat eigenlijk met je woonverzekering? Omdat er veel vragen zijn over dit onderwerp, leggen we het hieronder uit.
Als je (een deel van) je woning gaat verhuren, let je op de volgende zaken:
- Je Opstalverzekering; voor schade aan jouw woning
- Je Inboedelverzekering; voor zowel je eigen inboedel als die van de huurder
- Je Aansprakelijkheidsverzekering; voor letselschade aan de huurder
- De voorwaarden van jouw woonverzekering; mag je wel verhuren?
- Allianz Direct dekt verhuur van maximaal één kamer in je woning
Check de voorwaarden van je verzekering
De Inboedel- en Opstalverzekering zijn onmisbare woonverzekeringen. De spullen in je woning vallen onder de Inboedelverzekering, terwijl de woning zelf, met alles wat eraan vastzit, onder je Opstalverzekering valt. Met een Inboedel- en Opstalverzekering van Allianz Direct:
- ben je verzekerd voor schade door de huurder, maar alleen als je maximaal één kamer in het huis verhuurt en er zelf ook permanent woont;
- hanteren we geen maximale verhuurperiode en je mag die ene kamer ook aan meerdere personen (bijvoorbeeld een stel) verhuren;
- hebben we in het geval van schade een schriftelijke of digitale huurovereenkomst nodig, waaruit blijkt wie de huurder van jouw woning is.
Als het gaat om deze woonverzekeringen, hanteert elke verzekeraar echter zijn eigen regels. Bovenstaande regels gelden voor de woonverzekeringen van Allianz Direct, maar sommige verzekeraars staan bijvoorbeeld helemaal geen verhuur toe. Als je regelmatig (een deel van) je huis wil verhuren, is het dus noodzakelijk om hierop te letten bij het afsluiten van een verzekering! Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Schade aan je inboedel
Staan er spullen van jou, zoals meubels en persoonlijke eigendommen, in de ruimte(s) die je verhuurt? Dan vallen deze spullen onder je Inboedelverzekering. Let wel op welke dekking je hebt afgesloten. Onze standaard Inboedelverzekering vergoedt alleen schade met oorzaken zoals bijvoorbeeld waterschade, brand of inbraak en diefstal.
- Met de Inboedelverzekering met All Risk dekking ben je breder verzekerd.
- Als de huurder per ongeluk jouw mooie bank beschadigt of een kostbare vaas omgooit, wordt deze schade gedekt als je een All Risk dekking bij de Inboedelverzekering hebt afgesloten. Die vergoedt namelijk ook schade door eigen fouten.
- Als je van plan bent om een kamer in je huis te verhuren, is een All Risk dekking het overwegen waard.
Schade aan het huis zelf
Behalve je inboedel is ook de rest van jouw woning natuurlijk belangrijk. Zo kan er tijdens verhuur brand of lekkage veroorzaakt worden door je huurder, of kan er tijdens het verhuren een inbraak of diefstal plaatsvinden. De herstelkosten van dit soort schades kunnen enorm oplopen. Als huurder van de woning regelt je verhuurder dit, maar als je de eigenaar van het huis bent ligt de verantwoordelijkheid bij jou. Dan is het belangrijk om een goede Opstalverzekering af te sluiten die dit type schades dekt.
- De Opstalverzekering van Allianz Direct is dan de juiste keuze, hiermee ben je namelijk verzekerd voor schade door vrijwel alle oorzaken.
- Bij de Opstalverzekering kun je ook kiezen voor een aanvullende All Risk dekking. Hiermee ben je nóg breder verzekerd: zo zijn ook schades veroorzaakt door jezelf of je huurder gedekt.
- Ben je eigenaar of huurder van een appartement of flat? Dan regelt de Vereniging van Eigenaren (VvE) dit.
- Een volledig overzicht van gedekte schades staat in je polisvoorwaarden.
Schade aan eigendommen van de huurder
Is er schade ontstaan aan de spullen die je huurder in jouw woning heeft staan, bijvoorbeeld door brand of diefstal? Dan wordt deze schade gedekt door de inboedelverzekering van de huurder. Heeft hij of zij echter niet zo’n verzekering afgesloten? Dan wordt de schade gedekt door jouw eigen inboedelverzekering. Op de inboedelverzekering zijn namelijk de eigendommen van iemand die bij je woont, verzekerd. Wel geldt er een maximum schade-uitkering van €12.500.
Letsel bij de huurder
Tenslotte is het belangrijk dat je je verzekert voor onderlinge letselschade. Als een huurder gewond raakt, bijvoorbeeld door een losliggend kleed of een trapleuning die afbreekt, kan dit hoge (zorg)kosten veroorzaken. Veel verhuurders staan hier niet bij stil. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering ben jij gelukkig voor dit soort situaties verzekerd. Let op: hier geldt nog steeds de voorwaarde dat je maximaal één kamer in je huis mag verhuren.
Je hele woning verhuren?
Ben je de eigenaar van jouw woning en wil je de hele woning verhuren? Dan heb je meestal een zakelijke woonverzekering nodig. Check in ieder geval eerst je woonverzekering en hypotheekverstrekker. Sommige hypotheken staan volledige verhuur namelijk niet toe. Ook zijn verzekeraars niet altijd blij met volledige verhuur. Daar zijn de zakelijke opstal- en inboedelverzekering voor. Voorkom vervelende verrassingen en check dus eerst of – en hoe – je de woning mag verhuren en wat er dan verzekerd is.
Woning verhuren via Airbnb
Wil jij (een deel van) je woning verhuren via Airbnb? Bij Airbnb kun je als verhuurder (Host) rekenen op een speciale dekking genaamd Aircover. Het platform biedt deze dekking aan wanneer jij je woning/kamer verhuurt. Hiermee heb je als verhuurder dekking bij materiele schade aan je woning.
Let op: niet alles in je woning valt hieronder. Zo zijn sieraden, contanten, maar ook kunst en aansprakelijkheid niet meegenomen in deze dekking.
Als je voor verhuur via Airbnb kiest, is het dus ook belangrijk om je verzekering eerst te controleren. De dekking van Airbnb is overigens geen vervanging voor je eigen woonverzekering, maar een extra dekking bovenop je woonverzekering. De dekking geldt alleen wanneer er een gast jouw kamer/woning huurt.
Externe video content
Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.
Meer lezen?
Misschien vind je deze blogs ook interessant:
Tips en verzekering bij je verbouwing
Ga je jouw huis verbouwen, of klussen in huis? Bereid je goed voor met onze tips en controleer je verzekeringen.
Woonverzekeringen 101
De 15 moeilijkste woonverzekeringen termen in duidelijke taal. Zo weet je precies waar je aan toe bent bij het afsluiten van je woonverzekering.