Weg in Nederland

Januari 2023

Kilometer­heffing: hoe werkt het?

Het is een onderwerp dat al jarenlang regelmatig terugkomt in het nieuws: de kilometerheffing, ook wel rekeningrijden of betalen naar gebruik genoemd. Na jarenlange discussies lijkt het toch écht werkelijkheid te gaan worden. Het kabinet heeft namelijk besloten om vanaf 2030 een kilometerheffing voor weggebruikers in te voeren en daarmee de huidige wegenbelasting te vervangen. Maar hoe werkt een kilometerheffing nou precies en wat betekent het voor automobilisten?

Vervanging huidige wegenbelasting

Heb jij een auto? Dan betaal je momenteel belasting voor het feit dat je een auto in je bezit hebt. Iedereen die in het bezit is van een auto moet namelijk motorrijtuigenbelasting betalen, ook wel wegenbelasting genoemd. Dit is een vast bedrag per jaar en is gebaseerd het gewicht van je auto, de uitstoot, de brandstofsoort en de provincie waarin je woont. Er wordt hierbij dus geen rekening gehouden met hoe vaak je je auto daadwerkelijk gebruikt. Momenteel betaalt een automobilist die veel rijdt dus evenveel wegenbelasting als een automobilist die weinig rijdt. Vanaf 2030 komt hier verandering in en zal de kilometerheffing de huidige wegenbelasting vervangen.

Hoe werkt de kilometerheffing?

Met de invoering van de kilometerheffing zal je als automobilist betalen voor gebruik en niet meer voor eigendom. Hierdoor betaal je niet meer een vast bedrag aan belasting, maar een variabel bedrag dat afhangt van je gebruik. Dat houdt in dat je een standaardtarief zal betalen per kilometer die je rijdt. Hoe hoog dat bedrag per kilometer zal zijn is nog niet bekend gemaakt. Zeker is wel dat mensen die veel autorijden duurder uit zullen zijn dat mensen die hun auto nauwelijks gebruiken. Het is eigenlijk heel vergelijkbaar met reizen met de trein. Een retourtje Amsterdam-Utrecht is bijvoorbeeld goedkoper dan een retourtje Amsterdam-Maastricht. Geen zorgen, de overheid hoeft trouwens niet te weten wanneer en waarheen je gereden hebt, alleen hoeveel kilometer je afgelegd hebt. Kilometers die je in het buitenland rijdt zullen ook meetellen.

Voordelen kilometerheffing

Het doel van de kilometerheffing is om mensen bewuster te maken van wanneer ze de auto pakken, aangezien ze per kilometer belasting zullen moeten betalen. De overheid hoopt hiermee aan te moedigen dat mensen minder vaak gaan autorijden. Daarnaast draagt het bij aan het principe dat de vervuilder betaalt. Het invoeren van een kilometerheffing brengt op deze manier grote voordelen met zich mee. Zo zullen automobilisten korter en minder vaak in de file hoeven te staan. Bovendien is het ook beter voor het milieu en helpt het mee aan het doel van de overheid om de CO2-uitstoot te verlagen.

Bezwaren tegen kilometerheffing

Het klinkt als een eerlijk systeem: wie het meest gebruik maakt van de wegen en dus ook meer vervuilt, betaalt meer. Toch vindt niet iedereen de kilometerheffing een goed idee. Een bezwaar is bijvoorbeeld dat automobilisten die nu veel onderweg zijn met het huidige systeem ook al meer betalen dan anderen. Zo betalen ze een hogere premie voor hun autoverzekering en moeten ze vaker tanken, waardoor ze in totaal meer accijns betalen.

Bovendien hebben de meeste mensen vaak geen keuze. Door de krappe woningmarkt is het in de meeste gevallen geen optie om in de buurt van je werk een woning te vinden. Het openbaar vervoer komt ook niet altijd op de juiste plek en op de juiste tijd en daarnaast het is niet voor iedereen mogelijk om eerder of later te beginnen met werken.

Onduidelijkheden

Al is het wél zeker dat de kilometerheffing vanaf 2030 toch echt ingevoerd zal gaan worden, is het nog niet helemaal duidelijk op welke manier precies. Zo heeft de overheid bijvoorbeeld nog geen informatie gegeven over hoe hoog het tarief per kilometer zal zijn en of het tarief af zal hangen van het tijdstip waarop je rijdt en de locatie. Hoogstwaarschijnlijk zal de kilometerheffing wel afhankelijk worden van de CO2-uitstoot van de auto waarin je rijdt. Of de kilometers voor elektrische auto’s goedkoper zullen zijn en hoe de overheid jouw gereden kilometers zal gaan controleren is ook nog niet helemaal duidelijk. Kortom, er zijn nog veel vraagtekens over de invulling van de kilometerheffing. Al duurt de volledige invoering nog bijna acht jaar, hopelijk komt de overheid binnenkort met een eerste opzet van de plannen zodat we een beter beeld krijgen van hoe de kilometerheffing in zijn werk zal gaan en de kosten ervan.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Was dit artikel nuttig?