Juni 2023
Waaraan erger jij je achter het stuur?
Als je veel onderweg bent, zal je regelmatig bumperklevers en snelheidsduivels tegenkomen, of bestuurders die hun smartphone gebruiken tijdens het rijden. Sterker nog, deze automobilisten zijn een doorn in het oog van Nederlandse bestuurders. Erger jij je regelmatig in de auto? Je bent zeker niet de enige, want vrijwel alle Nederlanders met een rijbewijs ergert zich weleens. Welke ergernissen achter het stuur worden het vaakst genoemd?
Top 10 ergernissen in het verkeer
Dit is de top 10:
- Bumperklevers
- Smartphonegebruik
- Onnodig links rijden
- Te langzaam rijden
- Te hard rijden
- Files
- Afval uit het raam gooien
- Rechts inhalen
- Omleidingen
- Snelheidsbeperkingen
Dat het gebruik van smartphones tijdens het rijden zo hoog staat, is opvallend. De boete voor het gebruiken van je telefoon achter het stuur is namelijk niet mals: daar tik je al gauw €380 voor af, exclusief de administratiekosten. En de nummer 1, bumperkleven, is niet alleen irritant maar ook levensgevaarlijk. Logisch dus, dat men zich daar het meest aan ergert.
Asociaal rijgedrag
Je pikt ze er meestal zo uit: een auto die opvallend slingert of langzaam over de weg rijdt. Als je dichterbij komt of ze inhaalt, zie je de oorzaak: de bestuurder is bezig met de telefoon. Ruim 17% van de Nederlanders met een rijbewijs vindt dit de grootste ergernis in het verkeer. 76% geeft ook aan dat ze het asociaal vinden als anderen hun smartphone gebruiken achter het stuur.
Iets meer dan de helft (52%) van de ondervraagden vindt het heel vervelend als hun partner zijn of haar telefoon gebruikt tijdens het rijden en 17% maakt zich zorgen om kinderen of partner, omdat die wel eens hun smartphone gebruiken in het verkeer.
Verblindingsgevaar
Een andere irritatie die net niet in de top 7 voorkomt, maar ook veel voorkomt als ergernis, is verblinding door koplampen van tegemoetkomend verkeer. Herkenbaar? Deze verblinding is niet alleen vervelend, maar ook nog eens erg gevaarlijk als het licht rechtstreeks in je ogen schijnt. Hierdoor zie je even niets. Probeer in dat geval naar je eigen rijbaan te blijven kijken en focus je op de rechter wegmarkering. Ook goed om te weten is dat een schone voorruit helpt; vuil en condens kunnen namelijk ook tot verblinding leiden.
Afleidingen
De smartphone zorgt niet alleen voor ergernis en bezorgdheid, maar ook voor afleiding in het verkeer. De smartphone staat bij een derde van de Nederlanders met een rijbewijs zelfs in de top 3 afleidingen in de auto. Ook wegwerkzaamheden en andere weggebruikers zijn een bron van afleiding.
Bekijk hier de top 11 van afleidingen in het verkeer:
- Andere weggebruikers
- Smartphone
- Werk aan de weg
- Billboards langs de weg
- Slaperigheid
- Bijrijders
- Tegemoetkomend verkeer
- Kinderen
- Muziek
- Werkgerelateerde zaken
- Eten en drinken achter het stuur
*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.179 respondenten, mei 2023.
Rij MONO
Gelukkig zien we dat smartphonegebruik een steeds grotere bron van irritatie wordt, want dit is nog steeds een probleem in het verkeer. Daarom wordt het niet gebruiken van je telefoon achter het stuur onder de aandacht gebracht door de landelijke MONO-campagne. Kom je weleens in de verleiding om op je smartphone te kijken terwijl je aan het rijden bent? Uit ons onderzoek blijkt dat dit gedrag meer ergernis opwekt bij vrouwen dan bij mannen. Veilig rijden is in ieders belang en volledige focus op de weg verkleint de kans op ongelukken. Laat je dus niet afleiden; zet je telefoon op stil of ga offline en zorg dat je veilig op je bestemming aankomt!
Verder lezen?
Misschien vind je deze artikelen interessant.
Verkeersregels claxon
Je mag je toeter niet altijd en overal zomaar gebruiken. Lees hier wat de verkeersregels voor je claxon zijn.
Vooroordelen over auto's
Is er echt een duidelijk verband tussen het merk van de auto en te hard of agressief rijden of zijn dit gewoon clichés?
Rijden onder invloed
Rijden onder invloed is nooit een goed idee. Het is onveilig en je riskeert een boete. Ben je verzekerd als je het tóch doet?
Verkeerd getankt
In Nederland tanken gemiddeld 10 mensen per dag de verkeerde brandstof. Lees wat je moet doen als jij er een van bent.