December 2021
Hoe regel ik een laadpaal voor mijn elektrische auto?
Als je een elektrische auto hebt, is het natuurlijk wel zo fijn om ’s ochtends weg te kunnen rijden met een volle accu. Je elektrische auto thuis opladen met je eigen laadpaal is goedkoper dan bij een openbaar laadstation, maar niet iedereen heeft deze mogelijkheid. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je een laadpaal voor je elektrische auto wilt regelen? In deze blog helpen we je op weg met het vinden van de juiste laadpaal voor jouw elektrische auto!
Elektrische auto thuis opladen
Het is het voordeligst om je elektrische auto thuis op te laden, omdat je dan je normale tarief voor elektriciteit betaalt. Aanbieders van openbare laadstations vragen een iets hogere prijs. Daarnaast ben je thuis altijd verzekerd van een plekje op je eigen oprit, terwijl je bij publieke laadpunten soms even moet wachten. Veel mensen kiezen er daarom voor om thuis een laadpaal of wallbox te installeren. Maar wat houdt dat precies in, en waar moet je allemaal op letten?
Wallbox of laadpaal?
De term laadpaal heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord, maar wat is een wallbox precies? Ze doen allebei hetzelfde; je auto opladen. Het enige verschil is dat een laadpaal op een paal staat, en een wallbox aan de muur van je huis vastzit. De installatie van een laadpaal of wallbox is verder hetzelfde. Alles wat in deze blog wordt besproken over een laadpaal, geldt dus ook voor een wallbox.
Wat betekent 1-faseladen of 3-faseladen?
Niet elke laadpaal past bij elke auto: Het is daarom belangrijk dat je je laadpaal op je auto afstemt. Je moet rekening houden met de oplaadsnelheid van je auto en het laadvermogen van de laadpaal. Als je auto niet snel kan opladen, is het niet handig om een hele snelle laadpaal te kopen. Andersom blijft de laadsnelheid ook laag als je auto snel kan laden, maar de laadpaal dat laadvermogen niet heeft.
Om een laadpaal voor thuis uit te kiezen is het van belang om te weten hoe je huis is aangesloten op het stroomnet. Er bestaan twee aansluitingen: een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting. Als je een 3-fasenaansluiting hebt, kan je je auto in theorie drie keer zo snel laden. Maar, dat moet je auto wel aankunnen. Heb je thuis een 3-fasenaansluiting, maar ondersteunt je auto dat niet? In principe is dat geen probleem, alleen zal het opladen minder snel gaan dan bij een auto die dat wel ondersteunt. Weet je niet meer zeker hoe je huis is aangesloten op het stroomnet? Dit kan je meestal terugvinden op de elektriciteitsmeter in je meterkast. Woon je in een wat ouder huis? Dan is de kans groot dat je een 1-faseaansluiting hebt.
Kosteloos een openbaar laadpunt aanvragen
Heb je thuis niet de mogelijkheid om een laadpaal te installeren? Gelukkig bieden de meeste gemeenten in Nederland de mogelijkheid aan om een openbaar laadpunt aan te vragen! Dit betekent dus een laadpaal in je woonomgeving, waar anderen ook gebruik van kunnen maken. Je hoeft zelfs niet eens te betalen voor de aanvraag of aanleg. Iets voor jou? De exacte voorwaarden waar je aan moet voldoen kunnen per gemeente verschillen, maar lees hier de meest belangrijke:
- Je hebt niet de mogelijk om bij je eigen huis te parkeren en een laadpaal te plaatsen.
- Er zijn geen andere laadpalen in de buurt, of bestaande laadpalen zijn een groot deel van de dag al bezet.
- Je auto moet aan bepaalde eisen voldoen. Dit verschilt per gemeente, maar sommige gemeenten stellen bijvoorbeeld de eis dat je auto volledig elektrisch moet zijn of een minimale accucapaciteit moet hebben.
Via de website van je gemeente of via laadpaalnodig.nl kan je een aanvraag doen voor een openbaar laadpunt. Let wel op dat de procedure soms maanden kan duren. Ook heb je geen garantie voor een plekje, aangezien anderen er ook gebruik van kunnen maken. Tot slot is laden bij een openbaar laadpunt ook duurder dan thuis laden.
Welke optie is het voordeligst?
Al met al is een eigen laadpaal een stuk voordeliger, mits je de mogelijkheid hebt om deze thuis te installeren. Wil je nog meer voordeel eruit halen? Dan is opladen met zonnepanelen misschien wel een interessant idee voor jou. De energie van zonnepanelen kan namelijk ook gebruikt worden om de accu van je auto op te laden. Daarmee bespaar je per maand heel wat op elektriciteitskosten en rijd je dus eigenlijk bijna gratis. Ideaal toch? Een eigen laadpaal installeren is ook beter dan opladen via je stopcontact, omdat die niet ontworpen zijn om zo vaak langdurig hoge stroom te leveren. Daarnaast duurt het opladen meer dan twee keer zo lang: via een stopcontact kan het maar liefst 10 uur duren, terwijl de gemiddelde laadtijd met een laadpaal maar 4 tot 6 uur is.
Welke laadpaal kies ik?
Ben je overtuigd en van plan om binnenkort een laadpaal thuis te installeren? Als kers op de taart hebben we dan nog een goede tip voor je! Kies voor een laadpaal met een hoger laadvermogen dan dat je auto ondersteunt. Dit werkt namelijk ook en daarnaast kan een eventuele nieuwe elektrische auto in de toekomst er ook mee overweg!
Meer informatie nodig?
Misschien staat het antwoord op je vraag in een van deze blogs:
5x tips bij tweedehands auto kopen
Ben je van plan om een tweedehands auto te kopen? Met deze 5 stappen ben je van succes verzekerd.
Wegenbelasting elektrische auto
Voor een elektrische auto betaal je dan misschien een hogere aanschafwaarde, een elektrische auto is wel goedkoper in het gebruik en het onderhoud dan een gemiddelde brandstofauto. Ook hoef je er de komende jaren geen wegenbelasting voor te betalen.
Waarom een elektrische auto kopen?
Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Elektrische auto’s zijn namelijk beter voor het milieu én leveren ook nog eens belastingvoordelen op. Ben je nog niet volledig overtuigd? Lees dan hier verder.
Checklist: vakantie met elektrische auto
Bij een vakantie met een elektrische auto hoort een andere voorbereiding dan die je misschien met je benzine- of dieselauto gewend bent. Lees nu wat je moet weten.