Stormschade? Lees hier onze tips om stormschade aan je auto en woning te voorkomen of te genezen.
Eerste hulp bij stormschade
In Nederland hebben we regelmatig te maken met stormen. Van flinke regenbuien en harde windstoten tot heftige onweersbuien. Dit soort stormen gaan gepaard met flinke schade aan je huis en je auto. Om schade te voorkomen of te beperken, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet. Heb je toch schade? Dan lees je hier hoe je dit kunt aangeven.
Voorkomen is beter dan genezen: bescherm je auto tegen stormschade
Bij een heftige storm komt ook schade aan je auto voor. We hopen dat het je niet overkomt, maar de wind kan zomaar een boom omverblazen die op je auto belandt. Om dit soort schade te beperken hebben wij een aantal tips samengesteld. Onze belangrijkste tip is om het verkeer te vermijden tijdens storm. Blijf thuis, zo voorkom je zeker weten een ongeluk of schade in het verkeer. Parkeer daarnaast je auto bij bomen vandaan en uit de wind, zodat die omgewaaide boom niet boven jouw auto landt en de rondvliegende dakpannen van je buurman geen autoruit kunnen ingooien.
- Ga je toch het verkeer in? Wees dan extra voorzichtig en volg de volgende tips:
- Matig je snelheid
- Houd extra afstand van anderen in het verkeer
- Let op bij het inhalen van vrachtwagens en passeren van dijken, open vlaktes en bruggen. Verwacht hier extra harde windstoten en houd hier rekening mee.
- Rem vóór een bocht, zo voorkom je slipgevaar.
- Trap direct je koppeling in bij gripverlies. Rem niet, zo voorkom je slipgevaar.
Toch stormschade aan je auto? Maak dan direct foto’s en controleer het functioneren van je auto. Verzamel de gegevens en meld je schade zo snel mogelijk.
Voorkomen is beter dan genezen: bescherm je huis tegen stormschade
Tijdens een storm met harde windstoten zijn er veel loszittende spullen die door de wind omver worden geblazen. Van bomen en vuilnisbakken tot je dakpannen en zelfs de trampoline in je tuin. De kracht van een storm is soms onvoorspelbaar, maar vaak weet je wel van tevoren dat er een storm op komst is. Om stormschade aan je huis te voorkomen is het daarom belangrijk om je goed voor te bereiden. Hieronder vind je een aantal tips om jouw huis te beschermen:
- Sluit ramen en deuren
- Verwijder of verzeker loszittende spullen aan je woning
- Ruim je tuin op, zet de trampoline stevig vast en verplaats losse potten en andere loszittende spullen naar een beschutte plek of naar binnen
- Controleer regelmatig je dakbedekking, zo voorkom je losvliegende dakpannen
- Check ook je schutting: dit is een windvanger, dus zorg ervoor dat ‘ie stevig staat
- Ga voor groen in de tuin: planten en gras vangen overtollig water beter op dan een stenen tuin
- Heb je al groen in de tuin? Houd dit dan wel goed bij. Snoei heggen en takken tijdig om te voorkomen dat deze tijdens de storm afbreken
Na de storm: checken en doorgeven
Is de storm voorbij? Maak dan een controle ronde rondom je huis om de schade te bekijken. Wees voorzichtig, na een storm kan gevolgschade ontstaan, waardoor eventueel gevaar is op het vallen van spullen of in sommige gevallen zelfs instortingsgevaar ontstaat. In zo’n geval bel je gelijk de nooddiensten. Heb je schade aan je woning? Maak hier dan gelijk foto’s van en geef je schade zo snel mogelijk door.
Stormschade verzekering
Het liefst voorkom je schade helemaal, maar dit is niet altijd mogelijk. Wanneer je toch schade oploopt door een storm, wil je goed verzekerd zijn. Alleen dan vergoeden wij eventuele schade en blijf jij niet met een flinke rekening zitten. Om je te helpen bij het kiezen van een verzekering die bij jou past, hebben wij onze verzekeringen een rijtje gezet. Zo ben je nooit onderverzekerd.
Check ook de video hieronder waarin we je precies uitleggen hoe je kunt omgaan met schade aan je huis en/of inboedel!