April 2024
Checklist op jezelf wonen
Op jezelf wonen checklist: begin met de basis
Ga jij binnenkort voor het eerst op jezelf wonen, of woon je sinds kort op jezelf? Dan komt er vast een hoop op je af. Een woning vinden is al een hele klus, maar als dat eenmaal gelukt is zijn er een hoop andere zaken om over na te denken. Om je op weg te helpen vind je hier de ultieme “op jezelf wonen” checklist! Om het een beetje overzichtelijk te houden knippen we de op jezelf wonen checklist op in verschillende onderdelen. Van je financiën tot je boodschappen en van internet tot je inrichting - dit is de op jezelf wonen checklist.
Op jezelf wonen: wat moet je allemaal regelen?
Als je op jezelf gaat wonen zijn er een aantal dingen die je misschien voor het eerst zelf moet regelen. Allereerst is het belangrijk om je financiën in orde te maken. Bij dit stukje administratie horen de maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld je huur, energie, internet en tv en verzekeringen. Ook is het belangrijk om je in te schrijven bij de gemeente, toeslagen te checken en bijvoorbeeld een huisarts en tandarts in jouw omgeving te zoeken waar je je kunt inschrijven.
Daarnaast ben je natuurlijk druk bezig met de inrichting van je eerste eigen plekje! Of je nu op kamers gaat of gelijk een eigen woning of appartement hebt, de inrichting is nu helemaal aan jou. Goed om alles op te meten, te kijken welke meubels je al hebt en wat je nog moet kopen. Al met al heb je genoeg te regelen. Om je daarmee verder te helpen hebben we per overkoepelend thema een op jezelf wonen checklist gemaakt. Je vindt ze hieronder!
Op jezelf wonen checklist #1: Financiën/ huur/ hypotheek
1. Regel je huurcontract of hypotheekovereenkomst
Om op jezelf te wonen heb je natuurlijk eerst een plek nodig waar je gaat wonen. Regel de woning, check je huurcontract of hypotheekovereenkomst en ga na of er geen gekke dingen in staan. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, daarom hebben wij tips voor je eerste huurwoning en je eerste koopwoning.
2. Maak een begroting
Om je financiën een beetje overzichtelijk te houden, is het slim om een begroting te maken. Wat krijg je maandelijks binnen en hoeveel ben je kwijt aan vaste lasten zoals je huur of hypotheek?
3. Check je toeslagen
Mogelijk heb je recht op toeslagen nu je voor het eerst op jezelf woont. Check of je recht hebt op huurtoeslag en zorgtoeslag via de Belastingdienst.
4. Bereken de kosten van het op jezelf wonen
Op jezelf wonen is helaas niet goedkoop. Behalve je maandelijkse huur of hypotheek, zijn er nog meer kosten waar je aan moet denken. Misschien moet je ook nog servicekosten betalen. Ook betaal je voor gemeentelijke belastingen, zoals afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Neem deze kosten mee in je berekening, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Op jezelf wonen checklist #2: Energie / internet / televisie / telefoon contracten
Onder je vaste lasten vallen vaak ook kosten voor gas, water en elektriciteit. Daarnaast wil je ongetwijfeld internet in je huis en kun je nadenken over televisie en je telefoon als vaste maandelijkse lasten. Als je voor de eerste keer op jezelf gaat wonen, zijn sommige onderdelen misschien nieuw voor je.
Wat betreft energie (gas, water en elektriciteit), is het bij een huurwoning slim om na te gaan of dit bij de huurprijs is inbegrepen. Zo niet, dan moet je dit zelf regelen. Zoek een energieleverancier die in jouw omgeving energie aanbiedt, vergelijk de aanbiedingen en sluit een contract af. Bij kamerhuur is dit overigens meestal wel inbegrepen. Voor water betaal je jaarlijks direct aan je plaatselijke waterleverancier.
Internet en TV zijn vaak als bundel af te sluiten bij verschillende providers. Stream jij eigenlijk meestal op je TV? Kijk dan eens naar de opties om internet zonder kabeltelevisie af te sluiten, dat kan je weer wat schelen! Al betaal je dan natuurlijk wel voor de streamingsdiensten.
Op jezelf wonen checklist #3: Verzekeringen
Op jezelf wonen betekent ook zelf je verzekeringen regelen. Logischerwijs is het afsluiten van een woonverzekering een slimme keuze. Als je een huurwoning hebt, heb je vaak alleen een inboedelverzekering nodig. Hiermee is schade aan de losse spullen in je woning door veel oorzaken verzekerd. Je verhuurder of de VvE regelt vaak de Opstalverzekering. Hiermee is schade aan de vaste elementen van de woning verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan de muren of het dak van de woning.
Bij een koopwoning is een inboedelverzekering zeker aan te raden, want ook dan wil je natuurlijk je spullen goed verzekeren. Daarnaast is een opstalverzekering bij een koopwoning vaak verplicht vanuit de bank waar je een hypotheek afsluit. Of de VvE heeft een opstalverzekering, waar je maandelijks aan mee betaalt.
Of je nu huurt of koopt, los van de woonverzekeringen is het verstandig om ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je op jezelf gaat wonen. Een aansprakelijkheidsverzekering is onmisbaar. Als je per ongeluk schade bij een ander veroorzaakt, ben je hiermee goed verzekerd. Ook is schade aan een ander die veroorzaakt wordt door je woning hiermee gedekt, denk bijvoorbeeld aan een vallende dakpan die bij een ander schade veroorzaakt.
Op jezelf wonen checklist #4: Inrichting
Je eerste keer op jezelf wonen is spannend, maar ook erg leuk. Je kunt nu namelijk ook helemaal zelf je inrichting bepalen. Denk dus na over jouw woonstijl; wat vind jij fijn in een huis, welke kleuren vind je mooi, welke meubels heb je per se nodig? Denk in ieder geval aan een bed en bank, tafels en stoelen en accessoires zoals kussens, vloerkleden, lampen, vazen en planten. Dan heb je al snel een fijn ingericht thuis.
Misschien is de eerste keer op jezelf wonen niet meteen in een kast van een huis. Geen probleem! Wij hebben een paar tips om je huis praktisch in te richten met weinig ruimte. Kies bijvoorbeeld voor kleinere meubels, want met grote meubels maak je je huis snel kleiner.
Let ten slotte ook bij de inrichting op je budget – nieuwe meubels kopen kan best prijzig zijn. Vaak kun je meubels in goede staat overnemen of overkopen via tweedehands winkels, of online via Marktplaats. Dat kan al veel schelen. Ook heb je waarschijnlijk al verschillende meubels vanuit huis mee, daar kom je vaak al een heel eind mee.
Op jezelf wonen checklist #5: Boodschappen
Als je op jezelf woont, doe je ook je eigen boodschappen. Uiteraard is het heel erg verschillend per persoon wat je aan boodschappen haalt, maar het is wel slim om in je budget ruimte vrij te houden voor je boodschappen. Ook is het vaak voordeliger om voor de hele week boodschappen te halen en een beetje te plannen wat je gaat eten, in plaats van elke dag losse ingrediënten te kopen. Denk verder aan de volgende basis-boodschappen:
- Afwasmiddel en borstel.
- Koffie en/of thee.
- Borden, schotels, glazen, kopjes.
- Zout, peper, suiker, thee, pasta, kruiden, olijfolie.
Regel je woonverzekering alvast!
Een belangrijk onderdeel van de op jezelf wonen checklist is het regelen van je woonverzekering. Gelukkig ben je hier op het juiste adres om dat alvast te regelen. Bij Allianz Direct ben je namelijk nooit onderverzekerd en kun je rekenen op een scherpe premie met uitgebreide dekking. Ook staan we 24/7 voor je klaar bij nood. Bereken direct je premie, check welke dekking bij jou past en regel dit onderdeel van je checklist alvast!
Veelgestelde vragen
Wat moet je allemaal regelen als je op jezelf gaat wonen?
Op jezelf wonen is een spannende stap! Dit zijn enkele belangrijke dingen om te regelen als je voor het eerst op jezelf gaat wonen:
- Verzamel je uitzet: zorg ervoor dat je de essentiële spullen hebt, zoals meubels, keukengerei en beddengoed. Je hoeft niet alles nieuw te kopen; vraag familie en vrienden of zoek online naar gratis of tweedehands meubels.
- Regel contracten voor energie en TV/internet/telefoon: sluit een energiecontract af voor stroom en gas. Denk ook aan internet, televisie en telefoon. Het is slim om dit minimaal 4 weken voor je verhuizing te regelen.
- Sluit de juiste verzekeringen af: Inboedelverzekering: hiermee zijn de losse spullen in je woning goed verzekerd. Aansprakelijkheidsverzekering: hiermee ben je goed verzekerd wanneer je per ongeluk schade bij een ander of aan andermans spullen veroorzaakt.
- Kijk of je recht hebt op toeslagen: denk aan huurtoeslag en zorgtoeslag.
- Maak een begroting: houd bij wat je maandelijks uitgeeft en zorg voor een buffer voor onverwachte kosten.
- Verstuur adreswijzigingen: geef je nieuwe adres door aan instanties zoals de gemeente, je bank, je zorgverzekeraar en natuurlijk je vrienden en familie.
Wat kost op jezelf wonen per maand?
Op jezelf wonen kost gemiddeld genomen volgens het Nibud zo'n €1.134 per maand. Dit kan lager uitvallen als je aanspraak maakt op toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Uiteraard zijn de maandelijkse kosten van op jezelf wonen per persoon verschillend. Zo is een appartement huren in Groningen een stuk voordeliger dan in Amsterdam.
Wat moet je allemaal betalen als je op jezelf woont?
Als je op jezelf gaat wonen krijg je te maken met verschillende rekeningen. Denk hierbij in ieder geval aan de volgende punten:
- Huur/hypotheek (en eventuele servicekosten)
- Energie (gas, water, elektriciteit)
- Verzekeringen
- Telefoon, tv en internet
- Gemeentelijke belastingen en heffingen
- Boodschappen
- Grote uitgaves zoals nieuwe meubels, reparaties
Waar moet ik op letten als ik op mezelf ga wonen?
Als je op jezelf gaat wonen is het vooral belangrijk om je begroting te maken en op je uitgaves te letten. Met een begroting heb je inzicht in wat je elke maand moet betalen en hoeveel je overhoudt voor ander dingen. Daarnaast is het belangrijk om je contracten goed door te nemen en de juiste verzekeringen af te sluiten. Mocht je dan schade hebben, ben je in ieder geval goed verzekerd!
Vond je de informatie op deze pagina handig?
Meer over wonen lezen?
Misschien vind je dit ook interessant:
Checklist huis/appartement bezichtigen
Waar moet je op letten als je een huis gaat bezichtigen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet in de vorm van een checklist. Neem deze mee tijdens het bezichtigen, dan weet je precies of het tijd is om een bod te doen!
Samenwonen en verzekeringen
Ga je binnenkort samenwonen of woon je net samen? Check dan je verzekeringen met deze handige lijst. Je wilt natuurlijk goed verzekerd zijn, maar dubbel verzekeren is zonde van je geld.
Checklist Woonverzekering
Veel mensen blijven jarenlang bij dezelfde woonverzekeraar. Is je woonsituatie veranderd? Dan kun je met deze checklist controleren waar jij op kan besparen!
De leukste weetjes over verhuizen
Verhuizen lijkt misschien alledaags, maar er zijn hier talloze interessante en verrassende feiten over te vinden. Ontdek 10 interessante weetjes over verhuizen die je kijk op deze alledaagse gebeurtenis zeker zullen veranderen.