29 september 2023
Met de auto naar Turkije: dit moet je weten
Wil je graag op vakantie naar de zon, zee en strand maar ben je geen fan van vliegreizen? Gelukkig kunnen we dit in ons eigen landje ook vinden, maar wist je dat Turkije in de top 10 staat van de meeste populaire vakantiebestemmingen?
Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Voordat je kunt gaan genieten van het het mooie Turkije is het natuurlijk belangrijk om alles goed geregeld te hebben. Wat moet je allemaal geregeld hebben voor je met de auto naar Turkije gaat? Welke verzekeringen zijn handig voor je reis? Dat en meer over een autoreis naar Turkije lees je hier.
Laat je auto checken
Een reis naar Istanbul vanuit de Randstad duurt gemiddeld 29 uur. Laat je auto daarom voor vertrek een onderhoudsbeurt geven. Een onderhoudsbeurt is niet verplicht, maar voor een lange reis is dit geen overbodige luxe. Zelf kun je natuurlijk ook een aantal dingen controleren. Zo is het van belang om een extra controle te doen op het oliepeil, koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof, verlichting en bandenspanning. Het is handig om hiervan reserves in de auto te hebben.
Milieusticker
Een milieusticker wat ook wel milieuvignet genoemd wordt, is een sticker dat aantoont hoe zuinig jouw auto rijdt. In Turkije is een milieusticker niet verplicht. Wanneer je naar Turkije reist, reis je door een aantal landen waar het milieuvignet verplicht is binnen milieuzones. Je hoeft deze alsnog niet aan te vragen wanneer je op doorreis bent. Je mag binnen een milieuzone rijden zonder sticker wanneer je deze passeert om naar een andere bestemming toe te gaan.
Reisverzekering
Ook wanneer je met je auto op reis gaat is het goed om een reisverzekering te hebben. Je wilt er natuurlijk niet aan denken dat je bagage bijvoorbeeld uit de kofferbak gestolen wordt tijdens je tussenstop en je hier niet voor verzekerd bent! Moet je jouw vakantie onverwachts annuleren of onderbreken? Ook dan is de reisverzekering jouw beste vriend.
En wist je dat de zorgverzekering je medische kosten alleen tot de gangbare tarieven van Nederland dekt? Is de zorg of behandeling in het buitenland duurder dan in Nederland? Dan betaal je zelf het deel wat je basisverzekering in Nederland niet vergoedt. Daarom is het belangrijk om de medische kosten dekking in jouw reisverzekering te hebben. Bij Allianz Direct is dit inbegrepegen in de Comfort en Premium dekking van onze reisverzekering.
Autoverzekering
Je zult er misschien niet aan denken, maar heb je weleens gehoord van ‘harde hagel’? Dit is een hagelbui dat ontstaat bij hevige zomerse buien. Deze hagelstenen kunnen in zware buien tot 5 centimeter groot zijn. Dat is groter dan een pingpongbal! In 2020 is hierdoor veel schade ontstaan in Istanboel. Je wilt in dit soort situaties natuurlijk goed verzekerd zijn wanneer je met jouw auto naar of door Turkije reist. Gelukkig ben je in de meeste gevallen hiervoor verzekerd wanneer je de WA of Beperkt Casco autoverzekering hebt.
Controleer ook altijd de aanvullende dekkingen. Is jouw auto jonger dan 12 jaar? Dan kun je de Pechhulpdekking toevoegen op jouw autoverzekering bij Allianz Direct. Je kunt dan bij pech onderweg contact opnemen met Allianz Direct/Allianz Global Assistance. Kan de auto niet gerepareerd worden? Dan krijg je vervangend vervoer om jouw reis te vervolgen!
Behalve pechhulp is ook verkeersrechtsbijstand een goede toevoeging aan je autoverzekering. In het buitenland kan het soms lastiger zijn om een schade te verhalen. Hierover hoef je je geen zorgen te maken als je de verkeersrechtsbijstand verzekering hebt. Wij helpen je dan met het verhalen van jouw schade.
Ten slotte zit een ongelukje in een klein hoekje. Vergeet daarom niet de Inzittendenverzekering af te sluiten bij jouw autoverzekering. Hiermee verzeker je de bestuurder en alle inzittenden voor letselschade door een schuld- en/of eenzijdige schade. De aanvullende dekkingen kun je gemakkelijk via het Mijn Account bekijken en toevoegen aan jouw verzekering. Zo kun je onbezorgd jouw autovakantie naar Turkije beginnen.
Rijden met een Caravan of aanhangwagen naar Turkije
Neem je een aanhangwagen of Caravan mee naar Turkije mee? Dan zijn er een aantal regels die verschillen met Nederland. In Nederland is de maximale snelheid op de snelweg 90 kilometer per uur met een aanhanger, terwijl dit in Turkije 110 kilometer per uur is.
Het beste is om niet te rijden na het drinken, maar kies je toch voor een gezelligheidsborrel? Dan mag je in Nederland maximaal 0,5 promille alcohol gedronken hebben. In Turkije moet je 0,0 promille alcohol in je bloed hebben om te mogen rijden met de aanhanger. Zorg er dus voor dat je bekend bent met de verkeersregels in Turkije.
Wat neem je mee op reis naar Turkije
Behalve een zakje chips en een tablet voor de medereizigers, zijn er ook een aantal verplichte dingen die je in de auto moet hebben als je naar Turkije reist, zoals:
- Twee gevarendriehoeken
- Veiligheidsvest
- Brandblusser van minimaal 1 kg
- Verbanddoos
- Reserveband en gereedschap om deze te verwisselen
Ook moeten alle documenten op een makkelijk bereikbare plek liggen, zodat je deze direct kunt aantonen als hiernaar gevraagd wordt. De (verplichte) documenten waarmee je met de auto naar Turkije mag reizen zijn:
- Een geldig identiteitsbewijs of paspoort (minimaal 6 maanden geldig)
- Geldige groene kaart (deze kun je downloaden in Mijn Account)
- Kentekenbewijs
- Polisdocumenten (niet verplicht, wel handig)
- Europese ziekteverzekeringskaart
- HGS vignet of kaart voor het betalen van TOL in Turkije
- Reserveringsbewijs van je accommodatie (niet verplicht, wel handig)
Reisadvies
Op de website Nederlandwereldwijd, kun je het meest actuele reisadvies terugvinden. Wanneer er een negatief reisadvies geldt, kan dit gevolgen hebben op de dekking van jouw verzekering. Lees daarom goed de polisvoorwaarden door voordat je op reis gaat. Zo voorkom je ongewenste verassingen.
Kosten autoreis naar Turkije
Is het reizen met de auto naar Turkije veel voordeliger? Dat is afhankelijk van het aantal personen dat met je meereist, het seizoen en de hoeveelheid bagage die je meeneemt.
Wanneer je met het vliegtuig naar Turkije reist, ben je gebonden aan de maximale kilo's die je mee mag nemen. Wanneer je met de auto reist, hoef je hier geen rekening mee te houden, zolang je maar binnen de toegestane maximale massa blijft. Dit staat vermeld op je kentekenbewijs.
et de auto ben je voor ongeveer €600 in Turkije. Dit is gemiddeld €150 per persoon wanneer je met 4 personen rijdt. Dit is exclusief de hotelkosten tijdens jouw reis.
Woonverzekering
Wanneer je op vakantie gaat met het hele gezin, blijft jouw woning onbewoond achter. Vergeet daarom niet om jouw woning goed verzekerd achter te laten. Zo kun je pas echt zorgeloos genieten van jouw vakantie! Meer tips nodig over het beveiligen van je woning tijdens je vakantie? Je leest het in onze blog.
Yolun açık olsun!
Meer lezen?
Misschien vind je dit ook interessant:
Op autovakantie naar Spanje
Ga jij met de auto op vakantie naar Spanje? In dit blog vertellen we je de belangrijkste dingen die je moet weten om van jouw reis een succes te maken!
Op autovakantie naar Italië
Italië is een heerlijk vakantieland. Ga jij er deze zomer behalve pizza eten ook autorijden? Lees jezelf in met dit overzicht.
Op autovakantie naar Frankrijk
In Frankrijk gelden andere verkeersregels dan in Nederland. Bereid jezelf goed voor en lees onze tips voor een bon voyage!
Tips voor een lange autorit met je kids
Maak jij deze zomer met je kinderen een lange autorit door Europa? Met onze hulp ben je voorbereid op problemen en verveling.
Vond je de informatie op deze pagina handig?