April 2024
Afzuigkap: schoonmaken, veiligheid en verzekeringen
Je vindt hem in de meeste keukens, en toch weten veel mensen er maar weinig van af. Weet jij hoe jouw afzuigkap werkt en hoe je deze zo veilig mogelijk gebruikt? Wat kan er gebeuren als je een afzuigkap niet goed onderhoudt en hoe zit het met je verzekeringen?
In deze blog lees je alles over de afzuigkap; van verschillende soorten filters tot schoonmaaktips. Lees snel verder!
Hoe werkt een afzuigkap?
Dat een afzuigkap rook, vet en geurtjes afvoert, is algemeen bekend. Maar waar gaat deze vuile lucht eigenlijk heen? Een afzuigkap kan verschillende afvoersystemen hebben:
- Afvoer naar buiten: de afzuigkap zuigt de vuile lucht op en voert deze direct af naar buiten.
- Recirculatiesysteem: de lucht wordt niet meer naar buiten afgevoerd, maar gefilterd en terug de keuken in geleid. Rookdeeltjes, vet en geurtjes blijven voor een groot deel in de filter hangen.
Welke optie het beste is? Dat hangt vooral af van de indeling van je woning. Vaak is het maken van een afvoer naar buiten simpelweg niet mogelijk en is een recirculatiesysteem de enige oplossing. Een recirculatiesysteem is daarnaast vaak iets goedkoper, maar betekent wel dat je regelmatig filters moet schoonmaken of vervangen.
De keuze is uiteindelijk individueel. Maak een zorgvuldige afweging en bepaal welk systeem het beste bij jouw situatie past.
Zo houd je je afzuigkap schoon (en veilig)
Het blijft natuurlijk niet bij het kiezen van het juiste systeem. Vooral bij afzuigkappen met een recirculatiesysteem is goed onderhoud cruciaal. Er komt namelijk veel vet in de filters te zitten en vet is helaas brandbaar. Slaat er bijvoorbeeld vlam in de pan, dan kan er brand in de afzuigkap ontstaan.
Daarnaast werkt een afzuigkap minder goed wanneer de filters niet schoon zijn. Zo blijven er alsnog nare luchtjes en schadelijke stoffen in de kamer hangen – en dit probeer je nu juist te voorkomen.
Hoe doe je dat nou, je afzuigkap schoonhouden?
Filters reinigen
Haal de filter uit je afzuigkap en controleer wat voor soort filter jij hebt. Heb je een metalen filter? Dan mag deze hoogstwaarschijnlijk in de vaatwasser! Spray de filter met een speciale ontvetter voor afzuigkappen, laat dit zo’n 5-10 minuten intrekken, spoel de filter af en reinig hem in de vaatwasser – of voorzichtig met een afwasborstel. Ook aluminium filters kunnen worden schoongemaakt, maar deze mogen helaas niet in de vaatwasser. Ontvet ook aluminium filters met een spray, laat dit 5-10 minuten intrekken en reinig ze daarna met warm water. Als laatste hebben sommige afzuigkappen stoffen (koolstof)filters. Deze kun je helaas niet schoonmaken en zul je regelmatig moeten vervangen. Controleer in de handleiding van jouw afzuigkap hoeveel uur die van jou meegaat. De meeste filters moeten ongeveer 2 keer per jaar worden vervangen.
Let op! Droog de filter altijd even af voordat je hem terugplaatst in de afzuigkap.
Afvoerkanaal reinigen
Een bekende manier om het afvoerkanaal van een afzuigkap te reinigen is het stomen met water en citroensap. Zet een pan met 2 liter water en een scheutje citroensap op het vuur. Laat dit zo’n 10 minuten koken en zet de afzuigkap op de hoogste stand.
Binnenkant van de afzuigkap reinigen
Let bij het schoonmaken van de binnenkant van de afzuigkap goed op dat deze uitstaat en trek voor de zekerheid de stekker uit het stopcontact. Neem de binnenkant voorzichtig af met een vochtige doek en droog hem af voordat je de stroom weer inschakelt.
Buitenkant van de afzuigkap reinigen
Neem als laatste de buitenkant van de afzuigkap af met een doekje. Let op met roestvrijstaal! Gebruik bij roestvrijstalen oppervlakken altijd een speciale RVS-reiniger.
Hoe zit het met je verzekeringen?
De meeste mensen maken hun afzuigkap ongeveer één keer in de 3 maanden schoon. Dit is voldoende voor een gemiddeld huishouden. Gaat er toch iets mis en ontstaat er bijvoorbeeld brand? Dan vergoedt de Opstalverzekering van Allianz Direct eventuele schade aan je woning zelf, en de Inboedelverzekering schade aan je spullen. Wel geldt hierbij natuurlijk de voorwaarde dat je de afzuigkap goed hebt onderhouden, dat deze schoon is en dat je het ongeluk niet hebt kunnen zien aankomen. Ben jij net zo verrast als wij? Dan vergoeden wij de kosten.
De Woonverzekeringen van Allianz Direct
Op zoek naar een goede Woonverzekering? Lees dan snel meer over de Allianz Direct Opstal- en Inboedelverzekering of bereken direct je premie. Zo gebeurd én helemaal vrijblijvend!
Was dit artikel nuttig?
Meer woontips?
Lekkage: wat dekt je woonverzekering?
Lekkage in huis is vervelend en kan voor heel veel schade, papierwerk én hoge rekeningen zorgen. Heb je een goede woonverzekering? Dan hoef je je over hoge kosten gelukkig geen zorgen te maken. Maar welke kosten worden wel en niet vergoed?
Ongedierte in huis
Het is de nachtmerrie van iedere woningeigenaar: ongedierte in huis. In deze blog duiken we dieper in op deze ongewenste dieren en geven we tips hoe je ze het beste kunt aanpakken.
Rookmelder verplicht in huis
Vanaf 1 juli is een rookmelder in huis verplicht. 1 op de 5 huishoudens voldoet hier niet aan. Lees hier wat een rookmelder voor jou betekent.
Dit zijn onze meest waardevolle spullen
We verzamelen in ons leven allerlei spullen die veel (emotionele) waarde voor ons hebben. Uit recent onderzoek* van ons blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (58%) precies weten wat ze mee zouden nemen, als er ooit brand uit zou breken in huis.