Januari 2024
5 tips om zeeziekte te voorkomen en behandelen
Ga je binnenkort eilandhoppen op de Griekse eilanden? Een dagje zeilen op de Noordzee of op een cruise naar het Caribisch gebied? Als je gevoelig bent voor zeeziekte kan je boottrip letterlijk in het water vallen. Gelukkig kun je zeeziekte goed voorkomen en behandelen. Lees snel verder voor 5 handige tips!
Wat is zeeziekte?
Net als bij autoziekte, raakt ook bij zeeziekte je evenwichtsorgaan verstoord. Omdat jij stil staat, maar alles om je heen beweegt, krijg je een raar gevoel en kun je gaan zweten en duizelig of slaperig worden. Vaak voel je je daarnaast ook misselijk en soms moet je overgeven. Gelukkig kun je verschillende dingen doen om zeeziekte te voorkomen of behandelen!
1. Neem medicatie mee
Voordat je op reis gaat is het slim om langs de huisarts te gaan voor medicatie tegen zeeziekte. Als je van plan bent om het water op te gaan, natuurlijk. Vaak kun je deze medicatie ook in het buitenland bij een apotheek of arts halen. Deze middelen zijn vaak iets minder sterk, maar helpen ook als je zeeziek wordt.
2. Probeer het op de natuurlijke manier: gember
Wil je liever geen pillen nemen? Probeer dan eens gember. Dit kan helpen om je minder zeeziek te voelen. Eet een stukje verse gember zo’n 12 tot 14 uur voordat je aan boord gaat en/of neem gemberthee in een thermosfles mee.
3. Let op wat je drinkt
Wanneer je niet genoeg drinkt, kun je last krijgen van uitdrogingsverschijnselen – en die versterken de misselijkheid wanneer je zeeziek bent. Zorg daarom dat je genoeg drinkt, maar pas op met alcohol en koolzuurhoudende dranken. Bewaar die voor als je weer aan land bent!
4. Ga niet aan boord met een lege maag
Ga niet varen voordat je iets gegeten hebt. Vaak denken mensen dat het beter is om niet te eten om misselijkheid te voorkomen. Niets is echter minder waar. Het is juist beter om toch wat voedsel in je maag te hebben. Eet een lichte maaltijd, vermijd vet en neem geregeld een kleine snack tussendoor.
5. Kies de juiste plek op het schip
Als je aan boord op de goede plek zit, dan kun je veel ellende besparen. Wanneer je een cruise plant, kies dan voor een zo groot mogelijk schip, dat deint minder op de golven dan een kleinere boot. Boek ook een kamer in het midden van het schip omdat je de golven daar minder voelt dan aan de uiteindes. Als je je misselijk voelt, probeer dan wat te slapen: je zult je vast beter voelen als je wakker wordt.
Krijg je last van zeeziekte tijdens een korte reis? Ga dan op het dek staan. Kijk niet naar de golven, maar focus je op een vast punt aan de horizon. Probeer mee te deinen met de bewegingen van de boot, en de misselijkheid zal waarschijnlijk afnemen.
Gaat de misselijkheid niet voorbij?
Mocht de misselijkheid niet over gaan en blijf je je ziek voelen, vraag dan advies aan een lokale dokter. Heb je een goede Reisverzekering met Medische Kosten dekking en blijkt dat een benadeling ter plekke noodzakelijk is? Dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van een behandeling.
Was dit artikel nuttig?
Nog niet uitgelezen?
Misschien vind je dit ook interessant!
De goedkoopste en duurste foodie-steden
De voorjaarsvakantie staat weer voor de deur. Ben je van plan een leuke stad te bezoeken? Dan is het handig om te weten waar je terecht kunt voor lekker eten. In deze blog vertellen we alles over de leukste foodie-steden in Europa!
De mooiste treinroutes van Europa
Europa is niet alleen een continent met diverse landschappen en culturen, maar ook dé plek voor adembenemende treinroutes. Van luxe panoramawagons met vijfgangendiner tot betaalbare tripjes, dit zijn de 5 mooiste treinroutes van Europa.
Reisadvies en verzekeringen
Wanneer je van plan bent om op vakantie te gaan, denk je er vaak niet aan om de veiligheidsrisico's van het land van bestemming te controleren. Erg belangrijk, want een land kan zomaar een negatief reisadvies geven. Maar wat houdt dat precies in?
Wat is een reisverzekering?
Ga je regelmatig op reis? Dan kan een reisverzekering zeer goed van pas komen. Ontdek welke het beste bij jou past.