Wat is wegenbelasting en waarom betaal je wegenbelasting?
Motorrijtuigenbelasting, vaak wegenbelasting genoemd, bestaat in Nederland voor het onderhoud van bestaande én het aanleggen van nieuwe wegen. Niet alleen eigenaren van personenauto’s betalen wegenbelasting. Ook als je een vrachtwagen, motor, camper, bestelauto, rijdende winkel, bus of aanhangwagen boven de 750 kg (geen caravans of woonwagens) bezit, ben je wettelijk verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Het bedrag dat je aan wegenbelasting moet betalen verschilt per motorrijtuig.
Wanneer hoef je geen wegenbelasting te betalen?
Heb je een voertuig van ouder dan 40 jaar? Dan hoef je geen wegenbelasting te betalen. Alle voertuigen die op 1 januari 2012 25 jaar en jonger zijn (vanaf 1 januari 1987) komen niet meer voor de wegenbelasting vrijstelling in aanmerking. Ook milieuvriendelijke auto’s die een lage CO2 uitstoot hebben hoeven niet te betalen. De overheid probeert op deze manier zuinig rijden te stimuleren. Voor elektrische auto's geldt ook een vrijstelling van wegenbelasting. Om elektrisch rijden te stimuleren heeft de Rijksoverheid dit belastingvoordeel tot en met 2024 ingesteld. Voorwaarde is wel dat de elektrische energie alleen door een batterij of een brandstofcel wordt geleverd. Of door een verbrandingsmotor, die kan worden gevoed met waterstof.
Auto schorsen en geen wegenbelasting betalen
Staat er een auto op jouw naam, maar rijd je er niet mee? Dan kun je deze schorsen. Je auto schorsen is niet gratis, maar wel voordelig als je jouw auto langere tijd niet gebruikt. Je betaalt dan geen motorrijtuigenbelasting in deze periode. Je kunt dan ook je autoverzekering schorsen. Let op! Tijdens de schorsing mag de auto niet op de openbare weg staan. De schorsing kun je opheffen wanneer je wilt. Vergeet dan niet je autoverzekering weer te activeren!
Hoe wordt de hoogte van wegenbelasting berekend?
Wegenbelasting wordt geheven over het bezit van een auto en niet over het gebruik. Of iemand nu veel rijdt of weinig, het bedrag is gelijk. Je hoeft pas wegenbelasting te betalen vanaf het moment, dat het voertuig op jouw naam staat. De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van:
- De provincie waarin je woont
- De brandstof waarop je auto rijdt
- De gewichtsklasse van je auto
- De leeftijd van je auto
Wegenbelasting vs. kilometerheffing
Recent is het plan naar voren gekomen om de wegenbelasting te vervangen voor kilometerheffing, ook wel rekeningrijden genoemd. In plaats een vast bedrag voor iedereen, is het idee om vanaf 2030 te rekenen per gereden kilometer. Het idee hierachter is dat iedereen naar gebruik moet betalen, om zo ook bestuurders bewuster te laten rijden.
Wij staan voor je klaar in heel Europa
Ga jij ook veilig en verzekerd de weg op met Allianz Direct? We zetten de voordelen op een rijtje.
- 1
Altijd vervangend vervoer bij schade
- 2
24/7 directe hulp en service
- 3
Meest gekozen op Independer
Wil je kosten besparen?
Zodra je auto op jouw naam staat, moet je wegenbelasting betalen. Wil je toch besparen op de kosten van jouw auto? Ga dan op zoek naar een voordelige autoverzekering! Bij Allianz Direct kun je rekenen op een scherpe premie en uitstekende voorwaarden. Daarnaaast geniet je van 24/7 hulp & service en kies je voor de meest gekozen autoverzekering, aldus Independer en Autoverzekering.nl. Waar wacht je nog op?
Was dit artikel nuttig?