Heb je wel eens een auto gekocht, verkocht of verzekerd? Dan heb je waarschijnlijk met een waardebepaling te maken gehad. De dagwaarde, de restwaarde of de inruilwaarde; allemaal waardes die nét iets anders betekenen, maar even belangrijk voor jou en je auto kunnen zijn.
Wat houdt een waardebepaling van je auto precies in, hoe kom je erachter hoeveel jouw auto waard is, hoe bereken je de dagwaarde en wat betekent dit voor je autoverzekering? Lees snel verder voor een uitgebreid antwoord op deze vragen.
Waarom een waardebepaling auto?
First things first. Waarom wil je de waarde van een auto eigenlijk weten? Naast het feit dat je misschien benieuwd bent, zijn er verschillende situaties waarin je een waardebepaling nodig hebt.
Bijvoorbeeld:
- Je wilt je auto verkopen. Door de waarde te (laten) berekenen weet je welk bedrag je aan de koper kunt vragen. Zo haal je het meeste uit de verkoop.
- Je wilt juist een tweedehands auto kopen. De waarde vertelt je wat de auto waard is, en zorgt dat je niet te veel betaalt.
- Je wilt je auto inruilen bij een autodealer en vraagt je af wat de auto waard is.
- Je krijgt te maken met schade of diefstal en doet een beroep op je verzekeraar.
Dagwaarde, restwaarde en inruilwaarde
In de bovenstaande situaties zijn verschillende soorten waardes van belang. Wil je een auto inruilen bij een autodealer, dan heb je de inruilwaarde nodig. De restwaarde betekent dan weer de waarde van de auto aan het einde van de levensduur.
De meest berekende waarde? Dat is de dagwaarde. De dagwaarde is het bedrag dat een auto op een bepaald moment waard is. Deze waarde hangt af van diverse factoren, zoals:
- Het merk en type van de auto
- Het bouwjaar
- De kilometerstand
- De staat van de auto
- Eventuele accessoires
- De populariteit van de auto
Factoren die hierbij meestal niet van belang zijn, zijn de onderhoudshistorie, eigendomshistorie en herkomst van de auto. De dagwaarde kijkt puur naar de staat van de auto op één specifiek moment. Is de auto op dat moment in een goede staat, dan is dat wat telt.
Hoe snel een auto na het bouwjaar in dagwaarde vermindert, is afhankelijk van het model. Zo blijken kleine zuinige auto’s minder waarde te verliezen dan sommige zwaardere auto’s. In de eerste jaren ligt de zogenaamde afschrijving tussen de 10 en 20% per jaar, en na zo’n 5 jaar blijft er in de meeste gevallen helaas een lage waarde over.
Fun fact! Volgens Topgear is de Mitsubishi Space Star in 2023 de goedkoopste nieuwe auto in Nederland. Voor € 16.490 rij je in deze splinternieuwe Mitsubishi rond. De duurste auto? In 2022 kreeg een Bugatti Chiron L’Ébé een Nederlands kenteken. Deze auto van meer dan 4 miljoen is daarmee de duurste Nederlandse auto.
Hoe werkt de waardebepaling van je auto?
Hoe een waardebepaling precies werkt, hangt af van de soort waarde die je nodig hebt. Wil je je auto verkopen? Autodealers maken vaak gebruik van een koerslijst: een (online of offline) lijst die een indicatie geeft van de waarde van tweedehands auto’s.
Wil je juist de inruilwaarde of restwaarde weten? Deze zijn te berekenen met verschillende online tools, waarin aspecten zoals het type auto, de leeftijd en de afschrijving worden meegenomen.
Dagwaarde berekenen: zo pak je dat aan
Ook voor het berekenen van de dagwaarde bestaan meerdere methoden:
- Als eerste vind je ook voor de dagwaarde diverse online tools die je helpen bij het maken van een berekening. Met een simpele Google-zoekactie kom je al snel op een aantal handige websites terecht. Hier vul je je kenteken in of beantwoord je een aantal vragen, en de dagwaarde wordt vanzelf voor je uitgerekend. Let op! Veel website hanteren een vaste leeftijdsgrens. De uitkomst van je berekening kan hierdoor tegenvallen.
- Wil je nog meer zekerheid? Dan kun je als laatste natuurlijk een garage of taxateur vragen om de dagwaarde voor je uit te rekenen. Uiteraard kost deze optie iets meer tijd, en vaak ben je een aardig bedrag kwijt.
Andere waardes berekenen? Lees dan snel verder op onze pagina’s over de restwaarde en de inruilwaarde.
Waardebepaling en verzekeringen
Waarom heeft een verzekeraar de waarde van je auto nodig?
Stel, je hebt een ongeluk gehad en je auto is total loss. Natuurlijk doe je een beroep op je verzekeraar en krijg je een bedrag uitgekeerd. Als je de juiste dekking hebt gekozen, natuurlijk. Echter, het zou niet eerlijk zijn als de eigenaar van een oude Mitsubishi Space Star hetzelfde krijgt uitgekeerd als de eigenaar van een splinternieuwe Bugatti. En daarom gebruiken verzekeraars een waardebepaling.
Autoverzekeraars berekenen bijna altijd de dagwaarde van een auto voordat ze een bedrag uitkeren, soms in combinatie met de restwaarde. Is een auto total loss of gestolen? Dan keren we bij Allianz Direct bijvoorbeeld de waarde van de auto uit, min de restwaarde. Hierbij kijken we naar zowel de ANWB/Bovag koerslijst als de dagwaarde.
De juiste autoverzekering kiezen
Naast het feit dat verzekeraars de dagwaarde nodig hebben, helpt deze jou als autobezitter ook bij het kiezen van de juiste verzekering.
Hoe werkt dit precies? Bij Allianz Direct bieden we 3 Autoverzekeringen:
Terwijl de WA-verzekering schade aan anderen vergoedt en hulp biedt bij schade, krijg je bij de Beperkt Casco- en All Risk-verzekering een stuk meer vergoed.
Is je auto relatief nieuw en in een goede staat? Dan is een All Risk-verzekering de premie meer dan waard. Rij je in een oudje waar nauwelijks meer een dagwaarde van over is, dan is een WA-verzekering meestal voordeliger.
Een veelgebruikte richtlijn? Bij auto’s ouder dan 12 jaar kiezen veel mensen voor een WA-verzekering. Automobilisten met auto’s tussen de 6 en 12 jaar gaan vaak voor Beperkt Casco, en bij auto’s van 6 jaar of jonger is een All Risk-verzekering populair. Ook hangt het beste pakket natuurlijk af van je individuele situatie. Heb je bijvoorbeeld een oudere auto van een model dat toch nog veel waarde heeft? Een mooie youngtimer bijvoorbeeld? Of heb je zelf weinig financiële ruimte en hou je je risico graag zo laag mogelijk? Ook dan is een All Risk-verzekering het overwegen waard.
Goed verzekerd de weg op
Op zoek naar een goede verzekering voor je auto? Oud, nieuw, peperduur of vooral van emotionele waarde? Bij Allianz Direct bieden we de juiste autoverzekering. Lees snel verder voor meer over onze Autoverzekeringen of bereken direct je premie.
Tip! Wist je dat je een nieuwe of recent gekochte auto vaak tegen een hoger bedrag kunt verzekeren? Kies je voor een Verlengde Nieuwwaarde (voor een nieuwe auto) of een Verlengde Aanschafwaarde (voor een recent gekochte auto), dan behoudt je nieuwe aanwinst zijn waarde tot wel 3 jaar – in plaats van 1. Benieuwd naar de voorwaarden? Lees snel verder voor meer over de Verlengde Nieuwwaarde en de Verlengde Aanschafwaarde.
Was dit artikel nuttig?
Veelgestelde vragen
Wat betekent inruilwaarde?
De inruilwaarde is het bedrag dat een autoverkoper voor je auto geeft wanneer je besluit deze in te ruilen. Meestal wordt deze waarde berekend aan de hand van factoren zoals de leeftijd, het merk en model, de kilometerstand en de staat van de auto.
Hoeveel daalt een auto in waarde?
Hoe snel een auto in waarde vermindert, is afhankelijk van het model. Zo blijken kleine zuinige auto’s minder in dagwaarde te dalen dan sommige zwaardere auto’s. In de eerste jaren ligt de afschrijving zo tussen de 10 en 20% per jaar, en na zo’n 5 jaar blijft er in de meeste gevallen helaas weinig waarde over.
Wat betekent restwaarde?
De restwaarde van een auto (ook wel wrakwaarde genoemd) is de geschatte waarde van de auto aan het einde van de levensduur. Deze waarde wordt berekend met behulp van de afschrijving, door middel van de volgende formule: aanschafwaarde – de afschrijving per jaar (x het aantal jaar) = restwaarde.