Schade aan de auto, en dan ook nog eens door je eigen schuld. Dat is natuurlijk heel vervelend. Wat dekt de verzekering in zo'n geval? Het is een vraag waar veel mensen mee rondlopen. Het antwoord op deze vraag is geheel afhankelijk van hoe je bent verzekerd. Een verzekering schade door eigen schuld is alleen van toepassing bij een All Risk-dekking. Je rijdt bijvoorbeeld per ongeluk tegen een paaltje aan, waardoor er schade ontstaat aan je auto. Bij een All Risk-dekking ben je namelijk ook verzekerd voor schade door eigen schuld. In alle overige gevallen moet je het schadebedrag zelf betalen.
Schade gereden aan andermans auto
Schade aan andere auto veroorzaakt? Dit valt altijd onder de WA-dekking. Daarom is iedere autobezitter in Nederland verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee wordt de schade vergoed die jij veroorzaakt bij de tegenpartij. Bij elke WA-schade die wordt geclaimd bij je verzekeraar val je terug in schadevrije jaren. Hierdoor krijg je een hogere verzekeringspremie, tenzij je in het bezit bent van een no-claim-beschermer. Met een no-claim-beschermer val je wel terug in schadevrije jaren, maar wordt de korting op je premie beschermd. Bij Allianz Direct hebben wij geen no-claim-beschermer. Check ook deze korte video over schade en reparatie.
Wat moet ik doen direct nadat ik schade heb veroorzaakt?
Zodra jij schade hebt gereden, kan de andere partij direct naar de verzekeraar stappen voor een vergoeding. Ben jijzelf ook Beperkt-Casco verzekerd? Dan krijg je ook nog een bedrag voor je eigen schade terug. Door het rijden van schade is het mogelijk om in schadevrije jaren terug te vallen. Dit kan gevolgen hebben op de maandelijkse premie die je betaald.
Direct na het veroorzaken van schade, vul je het Europese schadeformulier in, want in Europa gebruiken we allemaal Dit is alleen nodig bij een aanrijding met een persoon, dier of voorwerp. Op die manier kan de eigenaar van het voorwerp of het dier, of het slachtoffer van de aanrijding, het schadeformulier tekenen. Als je een aanrijding met een onbekend persoon of voertuig hebt gehad, is het ook belangrijk om een schadeformulier in te vullen. Dit geldt ook in het van vandalisme. In dit geval vul je het schadeformulier zonder tegenpartij in.
Waar vind ik het schadeformulier?
Als je een autoverzekering afsluit ontvang je het Europese schadeformulier per post of digitaal. In het eerste geval kun je deze zelf printen en bewaren in het dashboardkastje van je auto. Op die manier heb je het formulier altijd bij de hand. Heb je het schadeformulier niet meer in de auto liggen? Deze vind je op onze downloadspagina onder het kopje ‘schade’. Hulp nodig bij het invullen van het schadeformulier? Hier vind je alle informatie.
Verzekering schade door eigen schuld: wat nu?
Verzekering schade door eigen schuld? Ben je bij ons verzekerd? Meld de schade eenvoudig aan in Mijn Account. Allereerst maken wij jouw dossier op en indien nog sturen we een expert naar je toe om de omvang van de schade te bepalen. Bedenk vervolgens of je de schade door je verzekeraar laat betalen - óf toch liever het bedrag voor eigen rekening neemt. Bij Allianz Direct kun je, nadat wij het schadebedrag hebben betaald, binnen 12 maanden ervoor kiezen om het schadebedrag aan ons terug te betalen. Dan worden je schadevrije jaren weer hersteld. Vooral bij kleine schades is dit voordeliger dan de schade claimen.
Externe video content
Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.
Veelgestelde vragen
Wanneer vul je geen schadeformulier in?
Bij een ongeval hoeven er niet altijd twee partijen aanwezig te zijn. In onderstaande gevallen is het invullen van een schadeformulier niet nodig:
- Stormschade
- Ruitschade
- Brandschade
- Hagelschade
- Inbraak
- Diefstal van de auto
Moet ik gelijk een melding maken als ik schade heb gereden?
In de meeste gevallen moet je binnen 3 dagen de schade bij de verzekeraar melden, het liefst natuurlijk zo snel als mogelijk is. Het is een optie om voor die tijd al contact op te nemen met een tophersteller voor het maken van een schadecalculatie.
Wat moet ik doen als ik schade heb gereden aan andermans auto?
In het geval van schade aan andermans auto vul je direct het schadeformulier in. Dit is alleen nodig bij een aanrijding met een persoon, dier of voorwerp. Op die manier kan de eigenaar van het voorwerp of het dier, of het slachtoffer van de aanrijding, het schadeformulier ondertekenen.
Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik schade heb gereden?
Wat er gebeurt met jouw schadevrije jaren, ligt aan wie er voor de schade betaalt. Betalen wij? Dan passen wij je schadevrije jaren aan en verwerken we dit in jouw premie. Alle verzekeraars hebben afgesproken dat je per schade 5 schadevrije jaren terugvalt. Ook kun je maximaal 15 schadevrije jaren hebben, zelfs als je er in werkelijkheid meer op je polis hebt staan.
Als je terugvalt in schadevrije jaren, ga je dus meer premie betalen. Daarom kan het soms handig zijn om je schade zelf te betalen. Je premie blijft dan gelijk, omdat je niet terugvalt in schadevrije jaren. Ook goed om te weten: als wij de schade hebben betaald, kun je dit binnen 24 maanden terugbetalen. Dan krijg je je schadevrije jaren terug en berekenen we je premie weer aan de hand van dit aantal. Meer informatie over schadevrije jaren lees je hier. Wil je weten wat voor jou goedkoper is? We denken graag met je mee! Via de chat krijg jij ons het snelst te spreken. We zitten doordeweeks van 08.30 tot 19.00 uur voor je klaar. Je vindt de chat rechtsonder in je scherm.