Voor een militaire colonne en voor een uitvaartstoet gelden bepaalde voorrangsregels, die overigens afwijken van de regels voor hulpdiensten. Dit is niet voor alle verkeersdeelnemers even duidelijk. Sommige verkeersdeelnemers denken dat dit ouderwetse regels zijn en er geen militaire colonne regels meer gelden. Dit is niet waar. Moet je een militaire colonne altijd voor laten gaan? En wanneer heeft een militaire colonne voorrang?
Hoe herken je een militaire colonne?
Een militaire colonne herkennen is niet zo heel moeilijk. Een of twee militaire voertuigen vormen overigens nog geen militaire colonne. Daarvoor gelden de normale voorrangsregels. Maar hoe herken je een militaire colonne? Ten eerste is dit een hele stoet aan militaire voertuigen. Het wordt pas echt een colonne als de voertuigen vlaggen dragen. Het voorste voertuig draagt aan zowel de linker- en rechtervoorzijde een blauwe vlag. Tevens is bij dit voertuig de rechter koplamp voorzien van blauwe kap. Ook de overige voertuigen dragen een blauwe vlag, maar enkel aan de rechterzijde. Ook hebben deze voertuigen een blauwe kap over de rechterkoplamp. Het laatste voertuig in de colonne draagt aan de rechtervoorzijde een groene vlag en de rechterkoplamp is voorzien van een groene kap.
Voorrangsregels bij militaire colonne
Maar wanneer heeft een militaire colonne voorrang? En mag je een militaire colonne doorsnijden op een kruispunt? Doorkruisen van een militaire colonne mag nooit, ook niet als je de militaire colonne op een voorrangsweg tegenkomt. Als deze de voorrangsweg aan het oversteken is, moet jij wachten, ondanks dat je volgens de normale verkeersregels voorrang hebt.
Maar wanneer mag je wel een militaire colonne doorsnijden? Dit mag nooit, tenzij het eerste voertuig de kruising nog niet heeft overgestoken. Dit voertuig heeft zich ook te houden aan de gebruikelijke verkeersregels.
Hoe zit het met een uitvaartstoet?
Voor een rouwstoet gelden er alleen bijzondere voorrangsregels als de auto's een speciale vlag dragen. Daarbij geldt, net als bij de militaire colonne, dat voor het voorste voertuig de normale voorrangsregels gelden. Wie eenmaal een kruising aan het oversteken is, mag de uitvaartstoet niet meer doorkruisen. Hebben de rouwauto's geen vlag? Dan gelden er in principe de normale voorrangsregels, maar het getuigt wel van net verkeersgedrag als je de stoet toch voorrang geeft.
Moet je een militaire colonne altijd voor laten gaan? Het antwoord is dus kort – ja. Het loont desondanks om een goede verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld bij Allianz Direct, mocht het toch nog misgaan.
Was dit artikel nuttig?