Je hebt ze vast wel eens gezien langs de weg: borden die waarschuwen voor spoorvorming. Vaak gaat deze melding gepaard met een lagere maximumsnelheid. Wat is spoorvorming precies? Welke risico’s loop je op een weg met spoorvorming? En wat kun je het beste doen als jij te maken krijgt met spoorvorming? Allianz Direct vertelt je graag meer over spoorvorming.
Spoorvorming is een beschadiging van het wegdek. Het ontstaat meestal doordat zware vrachtwagens sporen achterlaten in het asfalt. Ook het verzakken van lagen in het asfalt kan leiden tot spoorvorming. Bij deze vorm van spoorvorming ontstaat er een golfpatroon in de weg.
De risico’s van spoorvorming
Spoorvorming kan van invloed zijn op de bestuurbaarheid van je auto. Dit komt doordat de wielen van personenauto’s niet goed in de sporen passen. Bij een nat wegdek ontstaat er nog een ander probleem. Doordat er waterplassen in de sporen blijven liggen kun je te maken krijgen met aquaplaning. Je banden hebben bij aquaplaning geen grip meer op het wegdek. Hierdoor kun je de controle over jouw auto verliezen en in een slip raken.
Wat moet je doen bij spoorvorming?
Rijkswaterstaat controleert onze wegen intensief op spoorvorming. Met speciale voertuigen speuren ze dit op in de weg. Ondanks dat kun je soms toch met vorming van sporen te maken krijgen. Probeer het gedeelte van de weg met spoorvorming te vermijden. Matig ook je snelheid, vooral bij nat weer. Vaak krijg je ook via de matrixborden boven de weg een lagere snelheid opgelegd.
Door rekening te houden met spoorvorming verminder je de kans op een ongeval. Mocht het toch misgaan, dan is het prettig om goed verzekerd te zijn. Jouw autoverzekering berekenen en afsluiten in bij Allianz Direct is in een paar minuten geregeld.