Ga je een weekend weg met de fietsendrager op de auto? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Allianz Direct legt je uit wat wel en niet mag.
Je wilt er lekker eventjes tussenuit en je wilt de fiets meenemen. Of het nu een autovakantie naar het buitenland is, of een dagje uit in eigen land: als je een fietsendrager op je auto zet, is het belangrijk te weten wat wel en niet mag. Per land zijn er verschillende regels voor het vervoeren van je fiets met de auto. Ook zijn er verschillende soorten fietsendragers. Om boetes en schade te voorkomen is het belangrijk dat je de regels goed kent.
Verschillende soorten fietsendragers
Als je besluit op pad te gaan met de fiets en je een fietsendrager nodig hebt, is het belangrijk vooraf te checken welk type drager je precies voor je fiets nodig hebt. Het type fietsendrager wordt afgestemd op het soort fiets en de hoeveelheid fietsen die je wilt gaan vervoeren. Niet alleen de fiets, maar ook het type auto speelt een rol in de keuze voor de juiste fietsendrager. Heb je bijvoorbeeld een hybride auto of een auto met een reservewiel achterop? Dan zijn daar speciale systemen voor. Ook voor auto’s zonder trekhaak zijn er oplossingen: je kunt de fietsen op het dak vervoeren.
Let op: voor mountainbikes en elektrische fietsen heb je speciale fietsendragers nodig. Voor een elektrische fiets is het namelijk erg belangrijk dat de drager wat zwaarder is, omdat deze fiets ook zwaarder is. Kijk dus altijd goed welke fietsendrager voor jou de beste oplossing is.
Regels in Nederland
In Nederland zijn er een aantal wettelijke eisen waar je je aan moet houden wanneer je een fietsendrager of zware lading op je auto hebt. Let op de volgende regels als je met een fietsendrager op pad gaat:
- De fietsen mogen aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 centimeter uitsteken.
- Er mogen geen scherpe delen uitsteken.
- Lees voor je vertrek wat de maximale kogeldruk is van je auto. Het gewicht van je fietsen mag niet hoger zijn dan de maximale kogeldruk.
- Op de verlichtingsbalk van de fietsendrager moet een witte nummerplaat met het kenteken van de auto zitten.
- Deze verlichtingsbalk is verplicht als de fietsendrager of de fietsen de achterlichten van de auto geheel of gedeeltelijk bedekt.
De meeste regels voor het gebruik van fietsendragers zijn in de hele EU hetzelfde. Er zitten soms alleen kleine verschillen in. Zo mag de auto in Duitsland inclusief fietsendrager niet breder zijn dan 2,55m. In Italië mogen fietsen niet aan de zijkanten uitsteken en moet de drager voorzien zijn van een rood-wit reflecterend bord. In Portugal is het zelfs helemaal verboden om een fietsendrager op de auto te hebben.
Handige tips voor het gebruik van de fietsendrager
Het is natuurlijk erg belangrijk dat je de fietsendrager op de juiste manier monteert. Onthoud daarom voordat je op reis gaat altijd de volgende tips:
- Lees voor het monteren de handleiding van de fietsendrager goed door.
- Stel de fietsendrager in op het type fiets dat je gaat vervoeren.
- Gebruik een slot voor je fietsendrager, zo kan deze niet gestolen worden.
- Gebruik de fietsendrager alleen om fietsen te vervoeren en niet voor iets anders.
- Haal eventuele dunne en lichte losse onderdelen van je fiets af: deze kun je verliezen of kunnen kapot gaan tijdens de reis.
Zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid op reis gaat met je fietsen. Met een goede autoverzekering en eventuele Pechhulp dekking ga je zelfverzekerd de weg op! Bereken je premie snel en eenvoudig online.