Sneeuw en strooizout in de winter, stof in de zomer, regen en bladeren in de herfst en vervelende bloesem en vogelpoep in de lente. Er bestaat geen jaargetijde waarin je autoruiten niet vies worden. Goede ruitenwisservloeistof is daarom een must! Voorkom auto-ongelukken en houd je autoruiten schoon.
Ruitenvloeistof bijvullen in drie simpele stappen
Het bijvullen van je ruitenwisservloeistof of antivries is niet zo moeilijk. De plek van het reservoir kan per automerk verschillen, maar meestal is het een gekleurde dop met een duidelijk logo van een ruit met sproeiers. Moet je jouw vloeistof bijvullen? Volg de drie stappen hieronder en je kunt er voorlopig weer tegenaan!
- Open de motorkap en zet deze veilig op de bijbehorende standaard.
- Zoek een gekleurde dop met een afbeelding van een ruit erop.
- Vul de ruitenvloeistof aan tot net onder het maximum.
Niet alleen regen, maar ook zonlicht kan de rubbers beschadigen. Het droogt de rubbers namelijk uit. En als die rubbers hun werk niet meer goed kunnen doen, raakt de voorruit beschadigd en wordt het zicht steeds minder. Dit levert gevaarlijke situaties op en kan zelfs ongelukken veroorzaken. Het is daarom belangrijk datje jouw ruitenwissers goed onderhoudt.
Kant-en-klare vloeistof voor schone autoruiten
Kant-en-klare ruitenwisservloeistof bestaat voor een groot deel (8/14) uit (demi) water. Dit water is gemengd met een deel (5/14) alcohol en allesreiniger (1/14). Om dit mengsel geheel antivries te maken wordt er nog een hele kleine hoeveelheid glycerine of antivries (ethyleenglycol) toegevoegd. De hoeveelheid wordt bepaald door de streeftemperatuur.
Besparen op je ruitenvloeistof
Voor 1,5 liter kant-en-klare vloeistof betaal je bij een tankstation vaak net zoveel als voor 5 liter bij een bouwmarkt of auto-onderdelenzaak. Deze 5 liter kun je daarnaast ook nog verdunnen met water!
Shake je eigen ruitenwissercocktail
Ruitenwisservloeistof is ook gemakkelijk zelf te maken. Dit heeft wel een andere samenstelling dan de vloeistof die je in de winkel koopt. Dit heb je nodig:
- 1/10 Wasmiddel (allesreiniger)
- 3/10 Spiritus (antivries)
- 6/10 water
Het water wat je hiervoor gebruikt kan het beste demi-water (onthard water) zijn. Hierdoor laat je veel minder strepen achter op het raam. Je kunt eventueel zelf het water ontharden door het eerst te koken.