Autoverzekering op naam van je ouders

Is een autoverzekering op naam van je ouders toegestaan? Je leest er hier alles over.

Autoverzekering naam ouders

In het algemeen mag alleen de kentekenhouder voor een auto een autoverzekering afsluiten. Hier geldt in principe één uitzondering op: de partner van de kentekenhouder. Als de partner op hetzelfde adres woont als de kentekenhouder, mag de verzekering  op naam van de partner worden afgesloten. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt als je overweegt om de autoverzekering voor jouw auto op de naam van je ouders af te sluiten.

Is een autoverzekering op naam ouders toegestaan?

Jonge bestuurders kunnen erg opzien tegen de hoge kosten van een autoverzekering. Omdat jongeren vanwege hun leeftijd nog weinig of zelfs geen schadevrije jaren hebben opgebouwd, kunnen zij nog niet profiteren van de opgebouwde schadevrije jaren. De premie voor de autoverzekering is daardoor een stuk hoger. Er wordt daarom weleens voorgesteld om de autoverzekering op naam ouders af te sluiten. 

Het is mogelijk om de verzekering van het kind op naam van de ouders te zetten, maar dit kan alleen als het kenteken van de auto bij de RWD geregistreerd staat op naam van de ouder. Hierbij is het belangrijk dat het kind als hoofdbestuurder wordt opgegeven. Aan de hand van de leeftijd van de hoofdbestuurder wordt er gekeken naar de premie. De ouder van het kind bouwen in dit geval de schadevrije jaren op, niet het kind zelf.

Autoverzekering van 18-jarige op naam van de ouders

Jonge autobestuurders zijn in verhouding vaker betrokken bij verkeersongelukken dan bestuurders die binnen andere leeftijdscategorieën vallen. Minder rijervaring en het nemen van meer risico’s zijn een paar voorbeelden die hiermee te maken hebben. Veel autoverzekeraars vragen een hogere premie voor mensen tot 24 jaar vanwege het hogere risico dat ze verzekerd zijn. Voor 18-jarigen kan een autoverzekering daarom flink in de kosten lopen, zeker in combinatie met de schadevrije jaren die nog niet zijn opgebouwd. Is het dan wel voordelig om de autoverzekering van een 18-jarige op naam van de ouders te zetten?  Dat wel, maar het kind bouwt dan geen schadevrije jaren op. Dat gebeurt op naam van de ouders. 

Auto uitlenen: Hoe zit dat? 

Je auto uitlenen aan anderen is meestal geen probleem, maar houd er rekening mee dat de verzekering afhankelijk is van de voorwaarden voor de hoofdbestuurder. Zorg ervoor dat de persoon aan wie je de auto uitleent een geldig rijbewijs heeft en volgens de voorwaarden van je verzekering mag rijden. Daarbij is het belangrijk om te controleren of er ook specifieke beperkingen zijn, zoals leeftijd van de bestuurder. Meer informatie over het uitlenen van een auto lees je hier!

Autoverzekering niet op naam ouders: tips om toch te besparen 

Als je als jonge bestuurder je autoverzekering niet op naam van je ouders wil zetten , zijn er nog steeds manieren om geld te besparen op je premie. Hier zijn een paar tips:

  1. Kies een passende dekking: bedenk welke dekking het beste bij jouw situatie past. Een WA-verzekering is vaak goedkoper dan een All Risk verzekering, maar biedt minder uitgebreide dekking.
  2. Verhoog het eigen risico: je kunt alleen bij een All Risk verzekering kiezen om eigen risico te betalen. Als je dit doet, betaal je minder premie. Zorg er wel voor dat je het eigen risico kunt betalen als je schade hebt.
  3. Kies voor een goedkope auto: de kosten van een auto kunnen invloed hebben op de je premie. Kies daarom voor een auto met een lage cataloguswaarde. 
  4. Schadevrije jaren: als de autoverzekering op naam je ouders staat, bouw jij op dat moment zelf nog geen schadevrije jaren op. Deze komen op naam van je ouders te staan. Schadevrije jaren kunnen op een later moment worden overgedragen als er aangetoond kan worden dat jij als kind ook daadwerkelijk de hoofdbestuurder bent geweest.
  5. Vergelijk verschillende verzekeraars: het vergelijken van verschillende verzekeraars kan voordelig zijn. Dit kan invloed hebben op je premie. Let niet alleen op de premie, maar ook op de verschillende dekking en voorwaarden.

Door deze tips toe te passen kun jij als beginnend bestuurder toch besparen op je autoverzekering, zonder deze op naam van je ouders te zetten.

Gevolgen van je autoverzekering op de naam van je ouders zetten 

Als je ervoor kiest om je autoverzekering op naam ouders te zetten, kan dit zowel financiële als juridische gevolgen met zich meebrengen: 

  • Eigen schadeclaim: als je als verzekerde bestuurder een ongeluk veroorzaakt kan dit zorgen voor een schadeclaim op de polis van je ouders. Met als gevolg een hogere premie voor je ouders, zelfs als zij niet zelf achter het stuur hebben gezeten op het moment van het ongeluk. 
  • Risico op misbruik: als de verzekering op naam van je ouders staat, maar de werkelijke bestuurder een totaal ander persoon is (zoals een jongere), kan dit gezien worden als verzekeringsfraude. Dit is niet van toepassing als de hoofdbestuurder eerlijk wordt aangegeven tijdens het afsluiten van de verzekering.  Mocht er dan een ongeluk plaatsvinden, kan dit leiden tot problemen met de dekking en zelfs juridische gevolgen met zich meebrengen. 
  • Beperkte controle: als de verzekering op naam van je ouders staat hebben zij meer controle over de polis. Op die manier kunnen er beslissingen genomen worden over het toevoegen van extra dekkingen of het wijzigen van de polisvoorwaarden, zonder dat de feitelijke bestuurder hier iets van af weet.   
  • Juridische verantwoordelijkheid: als de auto betrokken is bij een juridisch probleem, zoals een rechtszaak na een ongeluk, kunnen je ouders juridisch verantwoordelijk worden gehouden. Zelfs als zij op dat moment niet de bestuurders van de auto waren. 

Nadelen auto verzekeren op naam ouders van een 18-jarige

Als een jonge bestuurder schade veroorzaakt terwijl de auto op naam van de ouders verzekerd is, kunnen er grote problemen ontstaan. Als het kind eerlijk als hoofdbestuurder is opgegeven is er vrij weinig aan de hand. Als dit niet het geval is, en de verzekering blijkt op de naam van iemand anders te staan, kan er sprake zijn van fraude  met de gegevens. Dit kan leiden tot aanzienlijke kosten, vooral bij lichamelijk letsel, en het kan ook lastig zijn om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Door de autoverzekering op naam van de ouders kan de jongere namelijk op een zwarte lijst terechtkomen en worden beschouwd als verzekeringsfraudeur.

Kosten autoverzekering op lange termijn hoger

Op de korte termijn mag de autoverzekering op naam van de ouders misschien goedkoper lijken, maar op de lange termijn zijn de kosten voor de autoverzekering hoger. Elk jaar dat je zonder schade rijdt, bouw je namelijk bij de verzekering schadevrije jaren op. Door een autoverzekering op naam van je ouders af te sluiten, loop je dit voordeel mis. Daarom is het slim om op een gegeven moment zelf een autoverzekering af te sluiten zodat je je eigen schadevrije jaren kunt opbouwen. Check direct je (lage) premie online.

Veelgestelde vragen

  • Kan ik de auto van mijn zoon op mijn naam verzekeren?

    Je kunt alleen de auto van je kind verzekeren als de auto op je eigen naam staat. Als de auto geregistreerd staat op de naam van je kind, moet het kind in dit geval ook zelf de verzekering afsluiten. Staat de auto geregistreerd op je eigen naam? Dan kun je jouw kind veranderen in de hoofdbestuurder. 

  • Kan ik een auto verzekeren voor mijn kind?

    Ja, als ouder kun je een autoverzekering afsluiten voor je kind. Op dat moment staat de verzekering op jouw naam en is jouw kind de hoofdbestuurder volgens de verzekeraar. Zorg ervoor dat je alle informatie over je kind aan de verzekeraar geeft. 

  • Kan ik een auto die niet op mijn naam staat verzekeren?

    Nee, in veel gevallen kan dit niet. Je kunt alleen de auto van je partner op jouw naam verzekeren mits jullie beiden op hetzelfde adres staan ingeschreven. 

  • Kan je schadevrije jaren opbouwen op de auto van je ouders?

    Als je vaak in de auto van je ouders rijdt en zij je als regelmatige bestuurder op hun verzekering hebben gezet, kun je helaas geen schadevrije jaren opbouwen. Alleen de polishouder, in dit geval de ouders, kunnen schadevrije jaren opbouwen. 

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.