Als je een keizersnede hebt gehad kun je daar nog een geruime tijd last van hebben. Je moet er de eerste tijd misschien niet eens aan denken om achter het stuur te kruipen. Maar hoe zit het eigenlijk? Mag je autorijden na een keizersnede? Heeft het gevolgen voor je autoverzekering? En wanneer is het weer verantwoord om in de auto te stappen na een keizersnede? Allianz Direct vertelt het graag.
Klachten en medicijnen na een keizersnede
De klachten na een keizersnede verschillen uiteraard per persoon. Na een keizersnede kun je vermoeid, verzwakt en minder alert zijn. Dit kan ten koste van je rijvaardigheid gaan. Ook kun je pijn hebben aan de snede zelf waardoor je minder makkelijk kunt bewegen. Deze wond geneest meestal binnen drie weken. Na een ruggenprik kun je ook last hebben van rugpijn en hoofdpijn.
De meeste artsen adviseren de eerste twee weken na een keizersnede niet zelf auto te rijden. En pas weer te gaan rijden als je geen pijn meer hebt en weer alert bent. Het is dus belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.
Soms moet je na een keizersnede medicijnen gebruiken. Medicijnen met een gele sticker op de verpakking beïnvloeden de rijvaardigheid. Het is daarom verboden om auto te rijden als je zulke medicijnen gebruikt. In dat geval zal de autoverzekeraar ook niet uitkeren bij schade.
Autorijden na een keizersnede: hoe zit het nu?
Er is in Nederland geen wetgeving als het gaat om autorijden na een narcose of operatie. Wel staat er in de wet dat je ‘geen gevaar op de weg mag veroorzaken’. Als je redelijkerwijs kon inschatten dat het niet veilig was om zelf te rijden kan dit uiteindelijk toch gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid na een ongeluk. Neem dus geen risico en laat je rijden als je twijfelt.
Ben je bevallen van je eerste kindje? Het kan verstandig zijn om je autoverzekering eens tegen het licht te houden. Met bijvoorbeeld een inzittendenverzekering zijn ook je passagiers verzekerd bij letsel en schade. Een autoverzekering afsluiten doe je bij Allianz Direct in een paar eenvoudige stappen.
Tip! Wanneer kun je nog meer beter niet achter het stuur stappen? In onze blog 'Wanneer mag je niet meer autorijden' lees je alles over leeftijdsgrenzen, medische aandoeningen en ingetrokken rijbewijzen.
Was dit artikel nuttig?